Na východe sa pustili do opráv výtlkov

Na východnom Slovensku začali s opravami výtlkov, práce na určitý čas zastavilo ochladenie, cestári chcú však s opravami pokračovať aj ďalej. V Košiciach je na údržbu komunikácií v rozpočte mesta vyčlenených 1,5 milióna eur, táto suma však nie je určená len na opravu výtlkov.

20.04.2015 14:00
debata
Poriadne výtlky čakajú na vodičov aj na... Foto: Boris Macko, Pravda
výtlky, cesta, oprava Poriadne výtlky čakajú na vodičov aj na Rozvojovej ulici v Košiciach. Sídli tu viacero firiem a daňový úrad.

„Prioritne sú riešené trasy liniek MHD a hlavné ťahy, následne vnútroblokové komunikácie. Rozsah prác na výtlkoch sa v priebehu roka mení v závislosti od poveternostných podmienok, zaťaženia dopravou a aktuálneho technického stavu,“ vysvetlila hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová. Opravy výtlkov budú robiť nielen lokálne, ale pripravujú sa aj ucelené opravy.

Košickí vodiči nie sú spokojní so stavom ciest v meste. „Nie je to síce také strašné, ako po minulé roky, ale k ideálu to má ďaleko. Výtlkov je stále dosť, tak to hádam mesto stihne dať do poriadku,“ povedal jeden z Košičanov Juraj Kováč. Ďalší Košičan Andrej Soták nevidí problém vo výtlkoch, ale v tom, že sa len plátajú, namiesto toho, aby sa urobili kompletné opravy ciest. Podľa hovorkyne košického magistrátu občania môžu výtlky nahlasovať aj e-mailom na adresu vytlky@kosice.sk. „Nahlásenia sú preverované a zaraďované do plánu prác. O termíne opravy sú občania spätne informovaní,“ spresnila hovorkyňa.

S opravami ciest začal aj Košický samosprávny kraj. V posledných marcových dňoch pracovníci správy ciest kraja spolu s dopravnými inšpektorátmi a cestnými správnymi orgánmi urobili prehliadky po zime. Teraz spresňujú zoznam ciest, ktoré sa opravia v tomto roku mimo plánovanej údržby.

"Z prehliadok je jasné, že treba opravovať povrchy vozoviek, čelá priepustov, na niektorých úsekoch zrezávať krajnice a hĺbiť priekopy, aby sa zabezpečilo odvodnenie cestných telies,“ vysvetlila technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa správy ciest Košického kraja Zuzana Fejesová. Podľa nej na vozovkách II. a III. triedy nie je až taký výskyt výtlkov ako v predchádzajúcich rokoch. Dodala, že to súvisí s minuloročnými súvislými opravami najpoškodenejších povrchov a rekonštrukcii ciest v celkovej dĺžke 148 km. S opravami vozoviek teplou obalenou zmesou začali cestári v Košickom kraji vďaka priaznivému počasiu už koncom marca. Opravené boli najproblematic­kejšie úseky v okolí Košíc.

Rozsiahle opravy prešovských ciest začali túto sobotu rekonštrukciou Čapajevovej ulice. Súbežne sa opravujú aj výtlky po zime. Opravy čakajú tiež Dostojevského, Volgogradskú a Prostějovskú ulicu. Počas prázdninových mesiacov dostanú nový povrch ulice Pod Táborom a Vajanského. „Práce si vyžiadajú aj dopravné obmedzenia, priebežne sa bude uzatvárať jeden jazdný pruh. Mesto preto vyzýva vodičov k pozornosti a tiež, aby neparkovali a neobmedzovali na týchto úsekoch prebiehajúce práce,“ informovala hovorkyňa prešovského magistrátu Veronika Kmetóny-Gazdová. Mesto Prešov podpísalo zmluvu so spoločnosťou Eurovia SK na práce v objeme 2,95 mil. eur. Túto sumu bude splácať 10 rokov po 25-tisíc eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výtlky #údržba #cesty #cestári #opravy ciest #Východné Slovensko