Na východe pribudne nový diaľničný privádzač

Na diaľnici medzi Košicami a Prešovom pribudne po dlhých rokoch nový privádzač. Vybuduje ho Národná diaľničná spoločnosť, ktorá už v piatok podpísala zmluvu na zhotovenie stavby s firmou Doprastav, ktorá vyhrala tender.

21.04.2015 16:00
diaľnica, košice, budimír Foto: ,
Takto to vyzerá na diaľničnom privádzači pri obci Budimír smerom od Košíc. Stačí prejsť pár kilometrov a končí sa jediný úsek diaľnice v Košickom kraji. Po dlhých rokoch tu pribudne nový privádzač.
debata (4)

Národná diaľničná spoločnosť začína so stavbou mimoúrovňovej križovatky s diaľničným privádzačom na D1 v Novej Polhore, medzi križovatkami Lemešany a Budimír. Lepšie dopravné napojenie na komunikáciu nadregionálneho významu, čo umožní križovatka Nová Polhora, prispeje k roz­voju dotknuté­ho územia. Stavebné práce sú plánované zhruba na desať mesiacov," informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková. Dodala, že so stavbou by sa malo začať do mesiaca. Náklady na stavbu predstavujú sumu 7¤174¤972 eur, pričom výstavba diaľničného privádzača bude spolufinancovaná z rozpočtu Kohézneho fondu Európskej únie. Stavba povedie cez katastrálne územia obcí Šarišské Bohdanovce, Nová Polhora a Ploské.

Privádzač prispeje k rozvoju okolitých obcí a zároveň nepriamo aj k vytvoreniu nových pracovných miest. „Podnetom k výstavbe privádzača bolo aj vytvorenie logistického a priemyselného parku, ktorý máme aj v územnom pláne. Nielen naši ľudia, ale aj obyvatelia okolitých obcí to vítajú, lebo to pomôže znížiť nezamestnanosť. Ešte uvidíme, akí investori prídu, ale najdôležitejšie je, že sa celý projekt pohne dopredu,“ pochvaľoval si starosta Novej Polhory František Petro.

Podľa Emila Sekela zo spoločnosti Nová Polhora Invest by mal minimálne jeden investor začať stavať už v tomto roku, možno sa už pridá aj ďalší. Park zameraný na logistiku by tak mal vytvoriť prvé desiatky pracovných miest. „Ak zaplnia firmy celý areál, prácu by tu malo nájsť 1¤500 ľudí. Teraz v prvej fáze pôjde o prvé menšie lastovičky, presný počet pracovných miest zatiaľ ťažko presne povedať, no na druhý rok by tu už malo pracovať 500 ľudí,“ dodal Sekel.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #križovatka #Národná diaľničná spoločnosť #diaľničný privádzač