Ryby, kladúce ikry, zamestnali rybárov aj políciu

Rybárska stráž aj policajti musia strážiť Marikovský potok v časti, kde preteká obcou Udiča neďaleko Považskej Bystrice. Podustva severná si tu našla miesto na kladenie ikier a práve na včerajší Deň Zeme sa v plytkej vode pri moste zhromažďovalo množstvo rýb.

23.04.2015 16:00
potok, ryba, podustva severná Foto: ,
V plytkej vode podustvy dobre vidieť, ukazuje starosta Udiče Peter Chochlík.
debata (5)

Väčšina miestnych obyvateľov to považuje za vzácnu atrakciu, pre niekoho to však môže byť aj príležitosť na pytliačenie, preto tie hliadky.

"Podustva severná sa neresí v apríli až máji, samička nakladie okolo 40-tisíc ikier, v závislosti od svojej veľkosti. V tomto období je táto ryba veľmi zraniteľná, pretože stráca prirodzenú plachosť. Stačí jeden pytliacky záťah a jedna generácia rýb nám chýba.

Neresísk stále ubúda, a tak sme sa s políciou dohodli na chránení týchto úsekov," upozorňuje Juraj Hrkota, rybársky hospodár v Považskej Bystrici. Podľa Eleny Antalovej, krajskej policajnej hovorkyne v Trenčíne, polícia o situácii v Udiči vie a toto miesto v nepravidelných intervaloch denne monitoruje.

Podľa rybárov ľudia chodili na neresisko vo veľkom loviť ryby. Prichádzali v noci a sieťami vyťahovali omámené podustvy. Dochádzalo tak k obrovským škodám. Miestna rybárska organizácia požiadala aj obecný úrad v Udiči, aby pomohol ryby chrániť. Obecný úrad odvysielal upozornenie, ktorým informoval občanov, čo sa deje, aby deti nehádzali na spomalené ryby kamene a aby ich dospelí nelovili.

Za trestný čin pytliačenia hrozí až trojročné väzenie, pripomenul starosta Udiče Peter Chochlík. „V minulosti sa tu tiež ryby zhromažďovali, pamätám si, že som niečo také videl aj ako dieťa, vtedy tu bolo ešte viac rýb, voda bola od nich úplne čierna, doslova sa nimi varila. Po dlhšej dobe sa tento jav opakuje. Je to možno aj preto, že voda je čistejšia, pretože zanikli prevádzky, ktoré boli na hornom toku Marikovky,“ predpokladá starosta.

Udiča má približne 2 200 obyvateľov, pre nich je to veľká atrakcia, ktorú si nedajú ujsť. Každú chvíľu sa na moste niekto pristaví a pozerá na množstvo rýb dolu. Je tam plytká voda, veľké podustvy, dlhé aj pol metra, dobre vidieť. „Trošku nás to prekvapilo, ľudia sa na to chodia dívať ako na veľkú atrakciu. Boli potrebné hliadky, pretože dosť ľudí chodilo pod most a ryby zberali do sietí,“ vraví Michal Tarbaj z Udiče.

Jeho otec Milan Tarbaj dodáva, že preňho je to zaujímavé najmä tým, že také množstvo rýb tu po dlhom čase opäť vidno. Teraz vraj už v potokoch nie je toľko rýb, ako bývalo kedysi. „Je to veľmi pekné, toľko rýb na jednom mieste, bola som sa na ne pozrieť z mosta. Je to niečo, čo nevidíte každý deň,“ povedala dôchodkyňa Bernardína Kršíková.

Rybársky hospodár Juraj Hrkota vraví, že najbližšie neresisko je v časti Podvažie, pár kilometrov od Udiče, potom široko-ďaleko nič. Neresísk ubúda, pretože ľudia stavajú na tokoch čoraz viac bariér pre ryby.

Takými bariérami sú napríklad aj malé vodné elektrárne, medzi ktorými sa vzdialenosti stále skracujú. Pudustva je pritom ryba, ktorá s obľubou migruje, za potravou či neresením dokáže preplávať desiatky kilometrov.

Zaujímavosti o podustve

zväčšiť Podustva severná Foto: SPORTOVYRYBAR.SK
ryba, podustva severná Podustva severná

Podustva severná je na Slovensku dosť rozšírená, no kedysi bývala u nás výrazne početnejšia. Dnes sa uloví len 20 percent toho, čo sa ulovilo v sedemdesiatych alebo osemdesiatych rokoch. Pokles týchto rýb je zapríčinený ľudskými zásahmi do životného prostredia, budovaním umelých bariér, čo má za následok absenciu prirodzeného výberu, počty podustiev riedia aj pytliaci, ktorí ich likvidujú počas neresenia.

Bežné úlovky podustiev majú dĺžku 25 až 40 centimetrov, rekordné exempláre dosahujú až 60 centimetrov. Neresiská vyhľadávajú na štrkovitých plytčinách, kde je o niečo teplejšia voda ako v hlavnom toku. Samotné neresenie prebieha búrlivo, samce sú na neresiskách prítomné nepretržite a samice s dozretými ikrami prichádzajú postupne v skupinkách.

Zdroj: sportovyrybar.sk

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ryby #rozmnožovanie