Vláda schválila Prešovu dotáciu na rozšírenie troch škôlok

Mestu Prešov schválila vláda všetky tri podané žiadosti na rozšírenie kapacít materských škôl. Štát prispeje sumou 147-tisíc eur na nové priestory v materských školách na uliciach Budovateľská, Sládkovičova a Hviezdoslavova, kde pribudne spolu 60 miest. Potvrdila to primátorka mesta Andrea Turčanová.

06.05.2015 13:49
debata

Ako uviedla, získaná suma sa delí na 135-tisíc eur na kapitálové výdavky a 12-tisíc eur na bežné výdavky. Spoluúčasť mesta na financovaní projektu bude predstavovať minimálne päť percent z poskytnutej dotácie.

V každej z troch materských škôl vznikne jedna trieda navyše. Či pôjde o prístavbu, nadstavbu, alebo iné vnútorné úpravy budovy, je vecou projektantov. Rekonštrukcia v sebe zahŕňa nové spálne, šatne a toalety.

Mesto Prešov má 20 materských škôl. Najdôležitejším kritériom pri podávaní žiadosti o dotáciu bolo to, že tieto tri materské školy mali za posledných sedem rokov opakovane o zhruba tridsať žiadostí o umiestnenie dieťaťa v predškolskom zariadení viac, ako boli schopné prijať. Všetky tri materské školy sa nachádzajú v starom meste, kde v minulosti mali svoje predškolské zariadenia podniky aj mesto a mnohé zanikli.

„Po uzatvorení zmluvy s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR by sa s rekonštrukčnými prácami malo začať ešte v tomto roku. Projekt by mal byť ukončený do konca roka 2016,“ uviedla Turčanová.

Vláda vyčlenila zo svojho balíka 9,5 milióna eur na zvýšenie kapacít predškolských zariadení po celom Slovensku. Dotácie dostane celkovo 113 žiadateľov. Ministerstvo školstva zaevidovalo 426 žiadateľov. Prostredníctvom dotácie vznikne niekoľko úplne nových modulových materských škôl, nadstaví sa 32 existujúcich, zrekonštruuje 65 existujúcich materských škôl a k 18 zariadeniam vybudujú prístavbu.

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #škôlky #Prešov