Prešov zrušil najvyšší stupeň povodňovej aktivity

Primátorka Prešova Andrea Turčanová po dnešnom rokovaní krízového štábu odvolala popoludní najvyšší stupeň protipovodňovej aktivity, ktorý vyhlásila po ničivej búrke v stredu 6. mája večer.

07.05.2015 15:25 , aktualizované: 17:43
debata (4)

Naďalej však v meste platí II. stupeň. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Na zasadnutí krízového štábu, ktorý zvolala primátorka dnes na 15:00, sa všetky zúčastnené zložky zhodli na tom, že situácia sa v meste stabilizovala a bezprostredné ohrozenie pominulo. V niektorých lokalitách však nie je možné vyvážať bahno z komunikácií, lebo je stále príliš riedke.

Radnica prosí občanov dotknutých ulíc o trpezlivosť. Práce potrvajú do večerných hodín a pokračovať budú aj v nasledujúcich dňoch. Koordináciu pri odstavovaní vozidiel budú naďalej zabezpečovať príslušníci mestskej polície.

Krízový štáb najbližšie zasadne v pondelok o 8:00. Podľa hovorkyne aktuálnu situáciu a poveternostné podmienky budú naďalej priebežne monitorovať.

Pri odpratávaní nánosov bahna a popadaných konárov od stredy večera pracujú dodávateľské firmy s potrebnými mechanizmami. Od zistenia následkov, ktoré po sebe zanechala veterná smršť, na odstraňovaní škôd pracovalo 130 ľudí. Dnes ráno k nim pribudlo 146 pracovníkov menších obecných služieb, ktorí pracujú v dvoch zmenách.

Najviac postihnutou časťou mesta je Sídlisko III. – ulice Mirka Nešpora, Bajkalská, Mukačevská a Prostějovská. Zaplavené boli časti ulíc, pivnice, podzemné garáže, vestibuly budov. V lokalite na Šidlovci pomáhali mestskí policajti s natiahnutím celty na dome, kde krúpy poškodili strechu.

Vďaka rýchlemu zásahu okamžite po búrke mohli vo štvrtok deti nastúpiť do základných a materských škôl na Sídlisku III.

Ľudia po búrke vo Vlkovciach odstraňujú škody

V podtatranskej obci Vlkovce (okres Kežmarok) vo štvrtok odstraňovali škody po stredajšej prietrži. Obyvatelia obce mali slzy v očiach, keď opisovali situáciu, akú si v obci nepamätajú ani tí najstarší.

„Ľudia majú za sebou náročnú noc, najmä tí, ktorí majú porozbíjané strechy, báli sa tiež, aby neprišla ďalšia vlna,“ vysvetlil starosta obce Ján Kalata. Rozsah škôd, ktoré prírodný živel napáchal, zatiaľ vyčísliť nevedel. Obyvatelia obce mali ešte aj vo štvrtok na dvoroch kopy z ľadovca, ktoré ostali po predošlom dni.

Vlkovčania takéto počasie nečakali. „Prišlo to naraz, je ešte len máj a ani teploty ešte vysoké neboli. Cez deň je u nás chladno. Prišlo to v priebehu desiatich až pätnástich minút, krúpy padali vo veľkosti pingpongovej loptičky, upchávalo to kanál, kanalizáciu či garáže,“ opísal kritický podvečer Kalata.

To sa následne odrazilo aj na cestách, ktoré skončili pod blatom. Neskôr prišla aj druhá vlna a tým, ktorí mali strechy porozbíjané, už tieklo cez povaly do domov. Podľa starostu tak viacero rodín pracovalo aj v noci. Živel zničil strechy na približne pätnástich domoch, na hospodárskych budovách a sypancoch. Na viacerých autách tiež popraskali sklá, ľadovec poškodil aj plechy.

Škodu mali aj tí, ktorí už mali na poliach vysadené zemiaky. Na rekonštrukciách sa bude pracovať ešte dlho, budú musieť dať do poriadku predovšetkým strechy s eternitovou krytinou. „Objednali sme kontajnery, aby tie eternity ľudia mohli zlikvidovať a vyhodiť ich do nich,“ uviedol Kalata.

Ušetrený nebol ani obecný majetok, zalialo aj nové multifunkčné ihrisko za takmer 80-tisíc eur. „Stálo to veľa roboty a teraz to všetko zanieslo bahno a hlina. Mladí ľudia sa tešili, že si zahrajú futbal.

Firma, ktorá realizovala stavbu, povedala, že to budeme musieť vyčistiť,“ povedal starosta. Keďže podklad ihriska nie je asfaltový, podľa jeho slov to budú musieť vyčistiť lopatami a vystriekať vodou.

Najstarší ľudia si krupobitie takéhoto rozsahu nepamätajú. „Prišla naraz búrka. Začal padať ľadovec, zalialo mi celú chodbu,“ povedala ďalšia Vlkovčanka, ktorá ostala bez strechy. Hoci má viac ako sedemdesiat rokov, takéto niečo v obci ešte nezažila. Viacerí obyvatelia obce dnes vo dvoroch sušili koberce či nábytok, ktorý voda zaliala.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #škody #Východné Slovensko