Lekárku, obžalovanú zo smrti dieťaťa, súd oslobodil

Najskôr súd obžalovanú lekárku poslal do väzenia, po dvoch rokoch rozhodol úplne opačne. Okresný súd v Trenčíne včera oslobodil detskú lekárku Evu G., ktorá mala podľa obžaloby svojou nedôslednosťou zapríčiniť smrť 4-ročného chlapčeka. Rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože sa prokurátor odvolal. Prípadom sa teda bude zaoberať krajský súd.

11.05.2015 13:05 , aktualizované: 12.05.2015 09:30
debata (5)

V roku 2013 pritom trenčiansky okresný súd odsúdil pediatričku na dva a pol roka nepodmienečne a šesťročný zákaz vykonávania lekárskej praxe. Neskôr ju odvolací krajský súd oslobodil a prípadom sa zaoberal aj Najvyšší súd. Ten rozhodnutie krajského súdu zrušil a vec vrátil okresnému súdu. Iný rozsudok, než bol ten pred dvoma rokmi, sudca včera odôvodnil tým, že do procesu prizvali ďalších súdnych znalcov a ich odborné posudky nedokazujú jednoznačne, že smrť dieťaťa zavinila lekárka.

„Znalecké posudky pripustili aj iné možné príčiny smrti, ktoré nemajú pôvod v konaní obžalovanej. Nemožno vylúčiť, či smrť nenastala aj v dôsledku syndrómu neočakávaného úmrtia,“ povedal Michal Antala, sudca Okresného súdu v Trenčíne.

Obžalovaná lekárka sa na súdnych pojednávaniach nezúčastňovala, nebola ani na vynesení rozsudku. Cez svojho právneho zástupcu oznámila, že sa pre médiá nebude vyjadrovať. Jej obhajca Ján Sitarčík bol s verdiktom spokojný. Vraví, že k prípadu bolo vypracovaných osem znaleckých posudkov, šesť zo Slovenska a dva z Česka.

„Z vykonaného dokazovania, či už znaleckého, alebo výpovedí svedkov, jednoznačne vyplýva, že skutok sa nestal a že príčinou úmrtia maloletého nie je opomenutie povinností mojej klientky, ale náhla príhoda, ktorá, bohužiaľ, viedla k fatálnemu stavu. Oslovil som odborníkov z Českej republiky, aby bola odstránená akákoľvek predpojatosť zo strany slovenských znalcov, a tí jednoznačne stanovili neočakávané úmrtie následkom aspirácie žalúdočného obsahu. Príčinou úmrtia nebol zápal pľúc,“ vyhlásil obhajca.

Renáte Hajasovej, matke chlapca, ktorý zomrel krátko pred Vianocami v roku 2009, sa po vynesení oslobodzujúceho rozsudku podlomili kolená, musela sa oprieť o stôl, potom odišla zo súdnej siene. Neskôr vysvetlila, že sa jej srdce rozbúchalo a prišla na ňu slabosť. Zo slzami v očiach hovorí o nespravodlivosti. Je presvedčená, že lekári medzi sebou držia, a to sa prejavilo aj v znaleckých posudkoch.

„Neverím už na spravodlivosť, akékoľvek dokazovania boli len vykonštruované. Neviem, na koho sa ešte máme obrátiť, aby sme sa dočkali spravodlivosti, či ju máme zobrať do vlastných rúk, lebo táto spravodlivosť, ako sa zdá, zlyhala. Nemám veľké očakávania od odvolacieho súdu, biela mafia spraví všetko pre to, aby lekárku znova oslobodili,“ dodala Renáta Hajasová.

Potom ako Miška Hajasa zachvátila 12. decembra 2009 horúčka, ho matka vzala na detskú pohotovosť do ilavskej nemocnice. Lekárka Eva G., ktorá mala službu, dieťa vyšetrila a predpísala lieky. Doma rodičia lieky chlapcovi nasadili, ale vysoké teploty neustúpili a Miško začal ťažko dýchať. Znova sa vybrali na pohotovosť, tam ich lekárka upokojovala, že to nič nie je, že zlé dýchanie spôsobujú zväčšené príušné uzliny a predpísala mu ďalšie lieky. Doma pokračovali v liečbe podľa jej pokynov, 14 hodín po poslednom vyšetrení chlapec zomrel.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #lekári #smrť dieťaťa #obžaloba