Tragédiu chlapca v žilinskom obchode vyšetruje polícia

K vyšetrovaniu tragédie trojročného chlapca, ktorý zomrel po tom, čo ho privalili drevené hranoly v žilinskom nákupnom centre, si polícia zrejme prizve znalcov a inšpektorov práce. Jakubko z Varečky podľahol ťažkým zraneniam v nedeľu popoludní.

11.05.2015 17:06
Baumax, nešťastie Foto:
Drevený materiál sa mal na chlapca zosunúť z výšky viac ako 4 metre.
debata (16)

Nešťastie sa stalo vo vonkajšom oddelení so záhradným sortimentom, kde sa nachádzajú terasové dosky. Chlapec tam bol so svojou rodinou, pričom jeho mama mala byť priamo svedkom nešťastia. Do príchodu záchranárov chlapcovi pomáhali zamestnanci obchodu i zákazníci, medzi ktorými bola aj zdravotná sestra. I napriek úsiliu záchranárov podľahol vážnym zraneniam.

Hranoly na dieťa spadli z výšky viac ako štyri metre. Je len ťažko predstaviteľné, že by si ich na seba stiahlo samo. „Vzhľadom na to, čo sme videli na obrázkoch, toto by sme považovali asi za najmenej pravdepodobné,“ mieni Ján Podhorský, vedúci sekcie technických odborov z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity.

Znalci sa nešťastím v nákupnom centre zatiaľ nezaoberajú. Ústav súdneho inžinierstva je jedinou znaleckou organizáciou na Slovensku, ktorá je zapísaná v odbore bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci. Ak ústav polícia osloví, bude spolupracovať pri zisťovaní príčin nešťastia. V takom prípade sa znalci zamerajú na systém, aký bol v nákupnom centre používaný pri skladovaní materiálu, na spôsob jeho ukladania či na zabezpečenie materiálu proti pádu z výšky. „Neboli sme na mieste, to znamená, že doteraz nemáme kompletnú informáciu ohľadom tejto udalosti, ale vzhľadom na to, čo bolo medializované, alebo to, čo sme videli, pravdepodobne ten smrteľný úraz súvisí s nezabezpečením určitého materiálu, ktorý bol v predajni,“ dodal Podhorský.

Polícia o tragickom prípade upovedomila aj Inšpektorát práce. „Inšpekcia práce má v kompetencii riešenie výlučne pracovných úrazov. Úraz, ktorý sa stal dieťaťu, je v kategórii takzvaných iných úrazov a tie sú v kompetencii polície,“ reagoval Stanislav Berzák z Krajského inšpektorátu práce v Žiline. V prípade smrteľného úrazu občana, teda aj dieťaťa, sú podľa Berzáka záväzné len stanoviská súdneho znalca, nie inšpektora práce. Inšpektori však môžu urobiť dozor a previerku v organizácii.

Súdny znalec i polícia sa budú musieť pri vyšetrovaní opierať najmä o fotografické záznamy, ktoré boli urobené po nešťastí, a o výpovede svedkov. Polícia potvrdila, že priestor, v ktorom sa tragédia stala, nebol monitorovaný kamerovým systémom.

„V súvislosti s touto tragickou udalosťou vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. Všetky ďalšie okolnosti tejto tragédie sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ uviedla hovorkyňa krajskej polície v Žiline Jana Balogová.

Nákupné centrum na otázky Pravdy, ktoré denník položil k nešťastiu, neodpovedalo s tým, že do uzavretia vyšetrovania sa k prípadu nevyjadruje. Neskôr zaslalo stanovisko, kde informuje, že v rámci pravidiel bezpečnosti práce spolupracuje s externou firmou, ktorá zabezpečuje potrebné pokyny, smernice, kontroly, skúšky a školenie personálu v tejto oblasti. „V posledných rokoch prešli všetky naše predajne kontrolou Inšpektorátu práce a prakticky všetky len s minimom drobných, viac-menej formálnych výhrad. K skladovaniu tovaru neboli žiadne výhrady. Tovar je ukladaný a je s ním manipulované len v zmysle platných smerníc a zákonov SR. S tovarom vo výškach manipulujú len pracovníci na to určení, s potrebnými skúškami a osvedčením a vždy v uzavretom priestore,“ uviedol hovorca slovenského bauMaxu Miroslav Chmelár.

V utorok o 13. hodine vyhlási spoločnosť vo všetkých svojich predajniach minútu ticha ako prejav úcty k zosnulému Jakubkovi.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #tragédia #smrť dieťaťa #bauMax