Za bezpečnú jazdu vodičov odmenia deti

Vodičov nebudú na cestách počas tohto týždňa kontrolovať len policajti, ale aj deti. Za jazdu bez priestupku opäť odmenia šoférov jablkom a za porušenie dopravných predpisov dostanú kyslý citrón.

12.05.2015 15:00
vodič, šofér, deti, kresba, doprava Foto: ,
Vodičov včera karhali a odmeňovali aj štvrtáci zo ZŠ Žitavská v Bratislave.
debata

Vodičov nebudú na cestách počas tohto týždňa kontrolovať len policajti, ale aj deti. Za jazdu bez priestupku opäť odmenia šoférov jablkom a za porušenie dopravných predpisov dostanú kyslý citrón. Policajná dopravno-preventívna akcia Jablko-Citrón potrvá až do 15. mája a na jej organizácii sa podieľala poisťovňa Generali v spolupráci s Policajným zborom.

Cieľom akcie je upozorniť vodičov na nebezpečenstvo rýchlej a nezodpovednej jazdy. Pripomenúť im, že nerešpektovaním predpisov ohrozujú nielen seba, ale aj iných, predovšetkým však deti. „Akciu budeme určite opakovať aj v budúcnosti. Chceme, aby počet tých, ktorí dostanú jablko, bol čoraz vyšší a aby bolo menej poistných udalostí, predovšetkým tých s fatálnymi následkami, ktoré žiadna poisťovňa nedokáže nahradiť,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Generali, Roman Juráš. Prioritou Policajného zboru je v tomto smere maximálna prevencia, ktorá je podľa dopravných analytikov vždy najlacnejšia a najmenej sa odráža na následkoch pri dopravných nehodách.

Deti budú preto v rámci tejto prevencie hliadkovať spolu s policajtmi na vybraných úsekoch na 54 miestach, pričom dôraz budú klásť na dodržiavanie predpísanej rýchlosti. Kritika z radov detí je často účinnejšia, ako keď neporiadnemu šoférovi dohovára policajt. „Autorita zo strany detí vo vzťahu k dospelým je oveľa účinnejšia, z tohto dôvodu očakávame od tejto akcie väčšiu disciplínu,“ vysvetľuje viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel a dodáva, že závažné porušenie predpisov bude aj počas akcie polícia nekompromisne pokutovať. Ak teda vodič prekročí maximálnu povolenú rýchlosť o viac ako 23 km/h, citrón a pokarhanie už stačiť nebudú.

Rýchlosť je jednou z hlavných príčin vzniku dopravných nehôd. Z celkového počtu dopravných nehôd, ktoré sa stali od začiatku roka 2015, je nedodržanie povolenej rýchlosti druhou najčastejšou príčinou. V kategórii dopravných nehôd s vážnymi následkami je na prvom mieste. Minulý rok sa počas trvania akcie policajtom podarilo zamerať prekročenie rýchlosti až o 42 km/h. Stalo sa tak v jednej z obcí Žilinského kraja a vodičom bol muž. Podľa štatistických údajov z akcie Jablko-Citrón 2014 sú práve muži menej zodpovednými šoférmi. Ženy prekročili rýchlosť v 58 prípadoch, čo je v porovnaní so silnejším pohlavím zanedbateľné číslo. Skontrolovaných bolo viac ako 1¤800 vodičov, väčšinou mužov.

Vývoj nehodovosti je podľa polície za prvé štyri mesiace tohto roku priaznivý. Od januára evidujú 4 207 dopravných nehôd, čo je o 160 menej ako za porovnateľné obdobie minulého roka. O život prišlo 75 ľudí, čo je o 14 menej ako za rok 2014, a ťažko sa pri dopravnej nehode zranilo 264 osôb, čo je o 79 menej ako vlani. Podľa Ábela je však alarmujúci počet obetí dopravných nehôd. Až 30 percent z nich sú chodci a príčiny týchto tragédií sa každoročne opakujú. „V drvivej väčšine ide o vinu zo strany chodcov, ktorí náhle alebo pod vplyvom alkoholu prechádzajú cez vozovku. Dokonca sme na diaľniciach a rýchlostných cestách zaznamenali osem usmrtených osôb a minimálne polovica z nich bola podľa výsledkov zdravotno-bezpečnostnej pitvy pod vplyvom alkoholu,“ upozorňuje viceprezident.

Tohtoročná akcia sa bude odohrávať v blízkosti miest, na ktorých sa pohybuje veľa chodcov a detí, teda v blízkosti priechodov pre chodcov. Keďže sa blíži koniec školského roka, zvýši sa aj pohyb detí po miestnych komunikáciách. Deti sa hrajú aj pri cestách, jazdia po nich viac na bicykloch. „A toto je jeden z hlavných cieľov, na ktorý chceme akciou poukázať. Požiadavka na bezpečnejšiu jazdu z úst dieťaťa prinúti každého vodiča zamyslieť sa nad svojou jazdou,“ myslí si Roman Juráš.

A ako sa v úlohe dopravných strážcov cítili deti? Na to sme sa ich boli opýtať priamo na jednom z kontrolovaných úsekov v Bratislave. Štvrtáci zo Základnej školy Žitavská počas prvých troch hodín svojho hliadkovania rozdali deväť citrónov. „Šoféri nemali pás, zabudli si zapnúť svetlá alebo prekročili trochu rýchlosť,“ objasnili najčastejšie priestupky vodičov školáci. Podľa nich by si šoféri mali dávať väčší pozor na semafory. „Často vidím, ako niektorí prechádzajú aj na červenú. A to by nemali,“ myslí si desaťročný Matej.

Deti sa na tento týždeň poctivo pripravovali na hodinách dopravnej výchovy. Ovládajú väčšinu dopravných značiek, vedia, ako správne prechádzať cez frekventované cesty, poznajú však aj predpísanú rýchlosť v obci i na diaľnici. „Trochu nadnesene musím povedať, že školáci často ovládajú dopravné predpisy lepšie ako samotní vodiči. Ja sám mám štvorročného vnuka, a ten ma vždy upozorní, že prechádzame dedinou, alebo že nám na semafore svieti červená,“ hovorí so smiechom Ábel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #deti #kontrola vodičov #porušovanie predpisov