Mesto módy alebo centrum turizmu? Trenčania plánujú budúcnosť

Chcete, aby Trenčín bol mestom módy a priemyslu, alebo centrom kultúry a turistického ruchu? Aj na takéto otázky má priniesť odpovede prieskum verejnej mienky, ktorý sa začal v meste. Jeho výsledky by mali byť potom záväzné pre plán rozvoja mesta na najbližších sedem rokov.

14.05.2015 16:47
Trenčiansky hrad Foto: ,
Viacerí Trenčania sa zhodujú v tom, že mesto by sa malo viac orientovať na históriu a pre turistický ruch využívať majestátny hrad, ktorý sa týči nad mestom.
debata (10)

Dvanásťstranové dotazníky začali vo štvrtok Trenčanom roznášať zamestnanci mestského úradu. Ľudia budú mať čas na ich vyplnenie, po čase začnú zamestnanci opäť chodiť po domácnostiach a vyplnené odnesú na radnicu. Trenčín má približne 55-tisíc obyvateľov, náhodným výberom mesto vybralo dvetisíc domácností, ktoré sa zapoja do prieskumu.

„Bola vygenerovaná náhodná skupina respondentov, je to prierez všetkými demografickými skupinami. Ak by bola návratnosť len 1 000 dotazníkov, tak to je 55 ľudí na jeden dotazník, čo je dostatočne silná reprezentatívna vzorka,“ povedala Renáta Kaščáková, špecialistka pre strategický rozvoj mesta.

Plán rozvoja mesta, ktorého platnosť sa končí v tomto roku, bol vypracovaný v roku 2004. Mesto ho dalo vtedy vypracovať externej firme a zaplatilo zaň približne 66 000 eur. Nový plán bude hotový na jeseň, mesto ho vypracuje vlastnými silami a náklady odhaduje na 20 000 eur.

„Je to plán na obdobie najbližších siedmich rokov, ale s výhľadom až do roku 2040. Jeho výnimočnosť je v tom, že ho mesto robí pod vlastnou gesciou v spolupráci s občanmi a expertmi. Som presvedčený, že vďaka nadefinovaniu, aké mesto v budúcnosti má byť, Trenčín bude v priebehu 10 až 15 rokov najlepšie miesto pre život na Slovensku,“ zdôraznil trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Široká verejnosť je zapojená prvýkrát

Podľa Vladimíra Ondrejičku, odborného konzultanta z Centra excelentnosti pri Slovenskej technickej univerzite, je Trenčín prvým mestom na Slovensku, ktoré sa vybralo takýmto smerom, prípravu plánu v spolupráci s verejnosťou v takom veľkom rozsahu doteraz nerobila žiadna samospráva na Slovensku. Doterajšie plány hospodárskeho a sociálneho rozvoja väčšinou robili samosprávy len formálne. Hlavnou motiváciou bolo čerpanie prostriedkov z európskych peňazí, plány teda boli umelo šité na to, aby spĺňali požiadavky, ktoré mali vypísané jednotlivé operačné programy.

„Jednoznačne som za taký prístup, pri ktorom rozhoduje široká verejnosť. Na niektoré otázky je však dobré prizvať expertov. Pohľad zvonku je dobrý aj preto, že má väčší nadhľad. Ale nositeľmi hlavných myšlienok by mali byť ľudia, čo tu bývajú a poznajú konkrétne podmienky a problémy. Symbióza obyvateľov a expertov je to optimálne riešenie,“ povedala Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska.

Menej fabrík, viac turistického ruchu

Oslovení obyvatelia a návštevníci mesta mali na budúcnosť Trenčína jednoznačný názor, menej priemyslu a fabrík, viac sa sústrediť na kultúru a históriu, využiť majestátny hrad a ďalšie pamätihodnosti pre rozvoj turistického ruchu. Podľa Evy Chupáčovej treba, aby sem chodilo viac zahraničných hostí, ktorí by tu míňali svoje peniaze. Orientovať sa na priemysel a čakať na zahraničných investorov nie je podľa jej názoru dobrá cesta, už tu prišli a ľuďom dali len minimálne mzdy, nebola to žiadna výhra.

„Trenčín by sa mal rozvíjať tak, aby tu bolo viac priestoru pre deti, to tu chýba. Určite tu treba viac zelene a parčíkov. Menej priemyslu a viac cestovného ruchu, tak by som si predstavovala ďalší rozvoj Trenčína, taký hrad ako je tu, má máloktoré mesto. Nie nákupné centrá, nie továrne,“ povedala svoj názor mladá mamička Romana Dudáčková.

„Treba sa orientovať na kultúru a históriu, priemyselné centrá nech si robia inde, tam, kde už začali a kde sa im darí. Čo je lepšie, robiť osem hodín vo fabrike za 400 eur, alebo v službách, kde sa na niekoho trochu usmejem, slušne sa k hosťovi správam, a zarobím dvojnásobne viac? Podľa mňa jednoznačne vyhrávajú služby, aj keď je to možno na psychiku ťažšia robota, ale určite zaujímavejšia,“ dodal Marek Matejovič z Trenčína.

Čo je to plán rozvoja mesta?

Plán rozvoja mesta (predtým plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja) má charakter strednodobého rozvojového dokumentu na päť až sedem rokov. Má byť nositeľom rozvojovej politiky mesta, predstáv jeho vedenia a obyvateľov o ďalšom smerovaní. Jeho poslaním je zabezpečiť kontinuitu rozvoja. Vypracovaním tohto plánu mesto či obec plnia jeden zo základných princípov regionálnej politiky EÚ.
(mk)

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Richard Rybníček #plán rozvoja mesta