Lekári nechcú privatizáciu polikliniky, hrozia odchodom

Lekári Mestskej polikliniky v Dubnici nad Váhom spustili petičnú akciu a hrozia odchodom. Dôvodom sú informácie, že mesto chce budovu predať alebo prenajať súkromnému investorovi, pravdepodobne silnej finančnej skupine.

19.05.2015 16:00
Dubnica nad Váhom, poliklinika Foto: ,
Poliklinika v Dubnici nad Váhom je majetkom mesta, ktoré sa stará o jej prevádzku.
debata

Lekári adresovali primátorovi mesta Jozefovi Gašparíkovi otvorený list, ktorý zverejnili na sociálnych sieťach. Žiadajú v ňom zachovanie doterajšieho postavenia polikliniky v priamej správe mestského úradu. „Strata priameho dosahu mesta na chod Mestskej polikliniky by jednoznačne znamenala chaotický nekontrolovateľný stav štruktúry zdravotnej starostlivosti v meste,“ píše sa v liste.

Lekári upozorňujú, že z budovy odídu, ak by do riadenia polikliniky vstúpil nejaký tretí subjekt formou prenájmu alebo predaja. Podobný obsah má aj text petície, ktorú minulý týždeň začali podpisovať občania Dubnice nad Váhom a okolia. Podľa odbornej lekárky Dariny Orálkovej petíciu spustili hlavne preto, aby pre obyvateľov zachovali polikliniku v takom stave, v akom je teraz, keď sú všetci lekári, všeobecní aj odborní, na jednom mieste.

„Aby ľudia nemuseli, ako je to v mnohých iných mestách, chodiť z jedného miesta na druhé, keď je napríklad očná ambulancia na jednom konci mesta, krčná zase na opačnom. Ak by polikliniku prevzal od mesta tretí subjekt, nejaká finančná skupina, mnohí lekári si budú hľadať iné priestory, tých nájdeme v meste dosť,“ povedala Orálková.

„Len čo poliklinika prestane byť pod správou mestského úradu, jednoznačne z tejto budovy odchádzame,“ dodala lekárka Jana Tretiníková, spoluorganizátorka petície.

Lekárka Darina Orálková je jednou z... Foto: Milan Kráľ, Pravda
poliklinika, Dubnica nad Váhom Lekárka Darina Orálková je jednou z organizátorov petície, ktorá požaduje zachovanie polikliniky v správe mesta.

Primátor Dubnice nad Váhom Jozef Gašparík jednoznačne odmieta možnosť, že by radnica chcela polikliniku predať. Dlhodobý prenájom však pripúšťa ako jednu z možností. Mesto si totiž dalo pred rokmi vypracovať projekt na modernizáciu polikliniky, na ktorý chcelo získať peniaze z eurofondov. To sa však nepodarilo, a tak by teraz privítalo ponuku silného investora, ktorý by vedel tento projekt uskutočniť. Jeho súčasťou je napríklad nový parkovací dom, odkiaľ by vozičkári mali z prvého poschodia priamy vstup do budovy polikliniky.

„Je možný dlhodobý prenájom polikliniky, ak sa nájde investor, ktorý projekt zrealizuje, aby sa zlepšili podmienky zdravotnej starostlivosti pre našich obyvateľov. Nebudem rokovať ani s Pentou, ani s J&T, oni sa zaoberajú len veľkými hrami, ale môžu to byť nejaké dcéry alebo vnučky. Sú dvaja zásadní hráči na trhu. V blízkej budúcnosti spresnia podmienky a my ich zvážime,“ povedal primátor, ale nekonkretizoval, s ktorými spoločnosťami bude o prenájme rokovať.

Ak sa mesto s investormi nedohodne, poliklinika bude fungovať ďalej pod správou mesta. Podľa viacerých oslovených obyvateľov Dubnice by to bolo najlepšie riešenie. Anna Siranová sa napríklad domnieva, že poliklinika by už neposkytovala také služby ako doteraz, keby bola súkromná. Dôchodca Karol Werdfein sa obáva, že by mohla zaniknúť celkom, čo by bolo zlé najmä pre starších ľudí.

„Chcem, aby tu poliklinika zostala naďalej ako mestská. Využíva ju množstvo ľudí, aby nemuseli chodiť do Trenčína alebo do Považskej Bystrice,“ povedal Ignác Bagin, keď podpísal petíciu.

Petíciu podpísala aj mladá mamička Zdenka Hanušová. Obáva sa totiž, že ak by sa poliklinika dostala do súkromných rúk, majiteľ by si mohol rozhodovať, ako on chce, a nie vždy by to muselo byť v záujme občanov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #privatizácia #poliklinika #Dubnica nad Váhom