Búrky pod Tatrami ukázali ničivú silu

Podobné búrky, aké sa prehnali Popradským a Kežmarským okresom v stredu večer, možno očakávať aj vo štvrtok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok pre spomínané okresy výstrahu 1. stupňa pred búrkami v čase od 11:00 do 21:00.

21.05.2015 10:06 , aktualizované: 18:15
debata (2)

Búrky a prívalové dažde narobili v noci zo stredy na štvrtok škody v podtatranskej oblasti, zasiahli mesto Poprad, hlavne mestskú časť Stráže. Voda zaplavila Kukučínovu ulicu a niekoľko priľahlých domov. Pod vodou sa ocitlo aj futbalové ihrisko. Príval vody poškodil aj 20 metrov chodníka. Primátor Popradu Jozef Švagerko vyhlásil III. stupeň povodňovej aktivity pre územie celého mesta. Voda z polí zaplavila aj cesty na Rastislavovej a Suchoňovej ulici na sídlisku Juh III.

„V priebehu dňa boli brehy Hozeleckého potoka v Strážach pod Tatrami na najkritickejších miestach spevnené 75 tonami kameniva, ktoré s pomocou kráčajúceho bagra naviezli pracovníci Správy povodia Dunajca a Popradu. Zo zaplavených pivníc v Strážach je odčerpávaná voda s pomocou Dobrovoľného hasičského zboru Poprad – Stráže,“ uviedol vo štvrtok apopoludní hovorca mest Poprad Marián Galajda.

Mesto Poprad zároveň priechodnilo poškodený kanalizačný zberač odvádzajúci vodu z polí, ktorý spôsobil zaplavenie príjazdovej komunikácie do tejto časti mesta. „Priebežne sú odstraňované nánosy z miestnych komunikácií po prívalových dažďoch v Strážach pod Tatrami, vo Veľkej a na sídlisku Juh III. Vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity vzhľadom na aktuálnu predpoveď počasia aj naďalej trvá,“ dodal Galajda.

Povodne robili problémy aj v Prešovskom kraji

Podľa operačného dôstojníka HaZZ v Prešove zasahovali hasiči v stredu večer 20. mája v daných okresoch pri uvoľňovaní kanalizačných vpustí, čerpaní vody z pivníc rodinných domov a odstraňovaní popadaných stromov. Zaplavené suterény rodinných domov boli v meste Svit a v obci Gánovce pri Poprade. Po prietrži bola rovnaká situácia aj v obci Hranovnica (okres Poprad), upchatú kanalizáciu hlásila obec Veľká Lomnica (okres Kežmarok). Pre Kežmarok platila do štvrtkového rána aj výstraha 2. stupňa pred prívalovými povodňami.

Vo Svite vytopilo škôlku

Nočná búrka vytopila v meste Svit (okres Poprad) nielen pivnice niektorých rodinných domov, ale aj prízemie Materskej školy na Mierovej ulici. „Keď prišiel ráno o pol šiestej do práce údržbár, vyzeralo to hrozne. Všade bolo 15 až 20 centimetrov vody. Kompletne zaplavené boli všetky sklady, ktoré máme, zeleninový sklad, sklad učebných pomôcok i kuchyňa,“ opísala situáciu riaditeľka školy Mária Zentková.

Pracovníkom Technických služieb mesta Svit sa zatopené priestory podarilo vyčistiť. „Vyriešili to promptne. Poodvážali odtiaľ všetko, čo bolo zamočené. Teraz sa to už suší, je to v poriadku,“ povedala Zentková. Nevie však, ako dlho potrvá, kým budú priestory na prízemí vysušené, keďže vo Svite aj naďalej prší. Chod materskej školy to však neovplyvnilo, deti sú na prvom poschodí budovy. Tam sú aj triedy, v ktorých sa hrajú, učia i obedujú.

Podobný problém musela materská škola riešiť aj v minulosti. „Chybou je, že Svit nemá dobre urobenú kanalizáciu.

Ako informovala asistentka primátora mesta Svit Darina Štefaňáková, okrem Mierovej ulice dnes bola problematická aj Ulica SNP. Voda tam stekala z cesty do dvorov obytných domov a pivníc. „Problémy spôsobuje hlavne kanalizácia, ktorá nestíha odvádzať zväčšené návaly vody,“ uviedla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #búrky #Poprad #záplavy #kežmarok