Ľudia v Budatíne riskujú život prechádzaním cez koľaje

V Budatíne pri Žiline už dlhé roky prechádzajú každý deň cez železničné koľaje desiatky ľudí - cyklisti, ale aj turisti na zámok, dospelí do práce a deti do školy. Využívajú nebezpečnú skratku, ktorá im ušetrí pár minút a vyhnú sa chodníku, ktorý vedie okolo frekventovanej cesty.

26.05.2015 14:26
budatín, železnica, priecestie, koľajnice Foto: ,
Chodci prechádzajú cez železničnú trať pri Budatínskom hrade, hoci tam už dlho nie je oficiálne železničné priecestie.
debata (2)

Ľudia cez koľaje prechádzajú na mieste, kadiaľ kedysi viedla stará cesta a bolo tam priecestie so závorami. Po vybudovaní štvorprúdovej cesty s nadjazdom ponad železnicu zo Žiliny smerom na Čadcu bolo priecestie zrušené. Cesta zostala, pretínajú ju však koľaje.

„Bola tam cesta druhej triedy, kým neurobili nadjazd ponad železnicu. Ten vyriešil automobilovú dopravu. Síce na nadjazde je chodník, ale ľudia sa sťažujú, pretože v zime nie je udržiavaný, šmýka sa tam a je to zachádzka pre tých, čo chcú ísť do budatínskeho parku,“ hovorí Anna Smikoňová z Občianskeho združenia Budúcnosť Považského Chlmca.

V minulom volebnom období ešte ako poslankyňa sa zaujímala o vyriešenie problému, pretože túto skratku cez koľajnice využívajú aj deti, ktoré dochádzajú z Považského Chlmca do školy v Budatíne (obe sú miestne časti Žiliny).

Cez železničné koľaje chodia nielen obyvatelia priľahlých mestských častí, ale prechádzajú tade aj cyklisti či návštevníci budatínskeho parku a hradu, hoci ich navigačné tabule posielajú na dlhšiu trasu cez cestný nadjazd.

„Mohli tu urobiť závory a bolo by to bezpečnejšie. Alebo taký podchod, ako vedie popod cestu. Bolo by to logické pokračovanie trasy z mesta k hradu a bezpečnejšie ako popri štvorprúdovke. Ľudia riskujú, ale sú zvyknutí tadiaľto chodiť a je to aj kratšie. Radšej sa tu tri razy pozrú a presvedčia, či nejde vlak, a prejdú cez koľaje, akoby mali ísť nadjazdom,“ hovorí Žilinčanka Eva.

Budatínsky park je veľmi navštevovaný, navyše tu zvykne byť počas leta množstvo kultúrnych podujatí. "Žilinský samosprávny kraj nemá v kompetencii správu bývalého železničného priecestia v Budatíne. Tento pozemok je majetkom Železníc Slovenskej republiky, ktoré plne zodpovedajú za bezpečnosť tohto územia.

K Budatínskemu hradu a mestskej časti Budatín vedie prehľadne značená prístupová cesta, ktorá je určená pre príjazd k národnej kultúrnej pamiatke," uviedla Lenka Záteková, hovorkyňa žilinskej župy, ktorá hrad i zámok spravuje.

Železnice SR sa pred štyrmi rokmi zaoberali požiadavkou na vybudovanie železničného priecestia v Budatíne. No zamietli ho z technických, a najmä bezpečnostných dôvodov, trendom je priecestia nahrádzať mimoúrovňovým križovaním trate.

V mieste súčasného nelegálneho priechodu v Budatíne plánujú vybudovať podchod, aby ho mohli využívať chodci i cyklisti. Nebude sa budovať samostatne, ale ako súčasť projektu dostavba zriaďovacej stanice Žilina – Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina.

„Momentálne prebieha projektová príprava predmetnej stavby a je vydané územné rozhodnutie. Predpoklad začatia stavebných prác je rok 2018,“ uviedla hovorkyňa Železníc SR Martina Pavlíková. Kedy začne podchod slúžiť verejnosti, zatiaľ neuviedla. „Viac informácií vzhľadom na ešte len prebiehajúcu projektovú prípravu nevieme v tejto chvíli poskytnúť,“ zdôvodnila.

„Len čo budú mať železnice vypracovaný projekt rekonštrukcie trate, v ktorom sa počíta aj s podchodom v Budatíne, zapracujeme to do územného plánu,“ potvrdil hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #trať #Budatín