Ťažká rozlúčka s vojakmi pred misiou. Z Afganistanu sa vrátia pred Vianocami

"Nech sa, čo najrýchlejšie vráti," želá si 10-ročný Markus, ktorého otec čoskoro odcestuje na mierovú misiu do Afganistanu. Tiež by raz chcel byť hasičom alebo vojakom. Rovnako ako jeho mladší brat sú obaja hrdí na svojho ocka.

29.05.2015 16:11 , aktualizované: 16:48
slovenskí vojaci, Žilina, Afganistan Foto: ,
Slovenskí vojaci budú v Afganistane cvičiť afgánske špeciálne jednotky.
debata (39)

„Môže našu rodinu chrániť,“ hovorí chlapček. Ich otec odchádza na misiu do Afganistanu už po tretí raz. Veľmi ťažko sa im spolu lúči. „Je to horšie ako tie predošlé misie, lebo chlapci sú starší, už to viac vnímajú,“ hovorí manželka vojaka a mama chlapcov Zuzana.

Slovenskí vojaci budú v Afganistane cvičiť...
Žilinskí paragáni tvoria väčšinu skupiny...
+1Martina Šedzmáková je jediná žena v skupine...

Zarosené oči má aj Renáta. Jej manžel ide na prvú misiu. Len nedávno mali svadbu. „Odlúčenie na polroka je dosť dlho, ešte sme nič také nezažili. Pokoj v Afganistane je relatívny, takže…,“ nedopovie, len si vzdychne. „Nie je to jednodnuché, ťažko sa to prežíva. Najmä teraz, keď sa odchod blíži,“ hovorí Peter, otec vojaka slúžiaceho u žilinských paragánov.

Práve žilinskí paragáni tvoria väčšinu skupiny vojakov, ktorí odchádzajú do Afganistanu. Spolu 36 mužov a jedna žena. V Afganistane posilní zdravotnú jednotku ako laborant – špecialista. Jej úlohou bude napríklad vyšetrovať krvné vzorky, pripravovať transfúzie. „Mám veľké očakávania aj obrovský rešpekt,“ hovorí Martina Šedzmáková, ktorá je v Ozbrojených silách SR už deviaty rok. A v jej stopách idú aj dvaja synovia, jeden už slúži v armáde, druhý je na výcviku.

Najťažšia bola rozlúčka pre rodiny vojakov. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
slovenskí vojaci, Žilina, Afganistan Najťažšia bola rozlúčka pre rodiny vojakov.

Zahraničná operácia, do ktorej idú naši vojaci je výcviková, nebojová misia, ale v bojovom prostredí. „Aj keď nejdú priamo do bojových akcií budú vystavení nebezpečenstvu každý jeden deň, pretože to prostredie je nestabilné, môžu byť ako bezpečnostné zložky terčom aj útokov. To znamená musia ísť plne pripravení ako keby išli do bojovej misie,“ povedal Pavel Macko, druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Slovenskí vojaci budú v Afganistane cvičiť afgánske špeciálne jednotky. „Hlavnou úlohou našich vojakov a vojačiek bude pomáhať afgánskym ozbrojeným silám, ich štábom vycvičiť svoje vojská, pomáhať im vypracovávať si svoje výcvikové programy, poskytovať im poradenstvo z hľadiska budovania štruktúr a inštitúcii afgánskych bezpečnostných zložiek,“ priblížil Macko. 37 vojakov bude v Afganistane pôsobiť polroka, potom ich vystrieda ďalšia rotácia.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojaci #mierová misia