Primátor odomkol bratislavské mestské hradby

Najskôr sa šermiari z Tovarišstva starých bojových umení a remesiel pobili o kľúč a potom ním primátor Ivo Nesrovnal bratislavské hradby slávnostne otvoril. Domáci aj turisti si tak môžu opäť jedinečný priestor vychutnať každý deň od 10.00 hod. do 20.00. hod. Piatky a nedele bude na hradbách podľa programu a atmosféry živo aj dlhšie.

29.05.2015 16:58
hradby, Bratislava, šermiari, Foto:
Strelci z Tovarišstva starých bojových umení a remesiel slávnostnou salvou odpálili otvorenie bratislavských hradieb.
debata (2)

Hradby budú patriť najmä deťom

Už túto nedeľu 31. mája pri príležitosti Medzinárodného dňa detí ožijú historické múry špeciálnym programom. Od 14.00 hod. do 18.00 hod. tam vystúpi šesť základných umeleckých škôl a centier voľného času. Chýbať nebudú tvorivé dielne ani obľúbené maľovanie na tvár. Deň detí na hradbách vyvrcholí podvečer predstavením detskej opery Harmónia. Program na celé leto záujemcovia nájdu na stránke BKIS a mesta Bratislava.

Na hradbách bude živo celé leto

Podľa slov námestníčky primátora Ivety Plšekovej má byť program na hradbách skôr komorný. „Svoje zákutie si tu budú môcť nájsť študenti či zaľúbenci.“, dodala Plšeková. Zároveň sa stanú miestom, kde sa budú môcť prezentovať rôzne občianske združenia, umelci aj vedci. Jeden z letných víkendov venovali stredovekej Bratislave, podhradiu a židovskej menšine. Lákadlom je aj letné kino, kde sa budú premietať dokumentárne a staré filmy o Bratislave.

Na hradbách sú nainštalované panely, ktoré približujú ich históriu. V dolnej časti Vtáčej veže návšetvníci uvidia dobové zbrane. V menšej vežičke hradieb je malá knižnica.

Na opravu dalo mesto vyše 20-tisíc eur

Práce na hradbách a ich príprava trvali viac ako mesiac. Podľa slov primátora dala radnica z rozpočtu mesta na opravu hradieb niečo vyše 20-tisíc eur. Z hradieb odviezli štyri tony odpadu, odstránili tehlové koruny hradieb, opravili schody a vysadili kvety. Nesrovnal plánuje využiť aj peniaze z fondov Európskej únie a spístupniť ďalšiu časť stredovekého opevnenia.

Renesancia stredovekých hradieb

Dobrovoľníci pod záštitou Bratislavského okrášľovacieho spolku vyčistili mestské hradby už v roku 2013. Opevnenie vtedy hostilo dve úspešné podujatia – Stredovek na hradbách a Stredoveké vianočné trhy. Vlani hradby po trinástich rokoch sprístupnili verejnosti od júla do decembra. Spolku koncom minulého roka skončila zmluva a nové vedenie mu ju nepredĺžilo. Jeho riaditeľ Maroš Mačuha ocenil prácu, ktoré mesto na hradbách urobilo. Vyčíta mu však, že v priestore nechce stánky s občerstvením. Práve tie podľa jeho slov dokázali na hradby ľudí nielen pritiahnúť, ale ich v priestore aj zdržať. Stali sa tak miestom na stretnutia a rozhovory a nie iba skratkou cez Staré mesto.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivo Nesrovnal #bratislavské hradby