Šváby v tržnici. Údajnú sabotáž rieši polícia

Nečakaný problém s drobným hmyzom riešia v bratislavskom Novom Meste. Hygienici len v stredu skončili v miestnej tržnici na Trnavskom mýte kontrolu a skonštatovali, že prevádzka je "čistá". No hneď v nasledujúci deň sa v jej budove zrazu objavilo niekoľko kolónií nepríjemných švábov.

29.05.2015 19:34
tržnica, Trnavské mýto Foto: ,
V bratislavskej mestskej tržnici funguje v prenájme asi 120 zmluvných prevádzok.
debata (11)

„Do tržnice sa vrátili 90. roky, a to v podobe skupiny páchateľov, ktorí tam rozniesli kolónie švábov,“ vyhlásil na včerajšom mimoriadnom brífingu priamo v objekte starosta mestskej časti Rudolf Kusý. Podľa neho je prinajmenšom zvláštne, že malé živočíchy sa našli iba deň po kontrole, ktorú, ako zdôraznil, si miestny úrad vyžiadal práve na základe anonymného oznámenia o prítomnosti švábov v predajných priestoroch.

Ako prvá vo štvrtok na nevítaných hostí upozornila nájomníčka, ktorá v budove pracuje. Keď prvý raz prešla daným miestom, nič tam nebolo, ale keď sa o dve-tri minúty vrátila, na zemi sa ich už hŕstka pohybovala. Švábov boli napokon údajne desiatky a vypustili ich na prvom poschodí dvojpodlažnej trhovej haly.

„Nechceme špekulovať, ktorá chorá hlava takéto niečo vymyslela a urobila. Či je to niekto, kto má chuť poškodiť tržnicu, alebo je nejaká opozícia v mestskej časti, alebo je to nejaký nepodarený hlúpy žart,“ zauvažoval starosta. Hovorca mestskej časti Marek Tettinger ako dôkaz ukázal priehľadné mikroténové vrecko so vzorkou niekoľkých hmyzích exemplárov. Podľa predbežných zistení ide vraj o druh švábov, ktoré sa umelo vychovávajú ako krmivo pre exotické zvieratá. Je predpoklad, že existuje aj kamerový záznam udalosti, k čomu sa však samospráva nateraz nechce bližšie vyjadrovať.

V tržnici v prenájme funguje asi 120 zmluvných prevádzok. Objekt otvorený v roku 1983 je stále schopný konkurovať veľkým obchodným centrám, ktoré podstatne neskôr vyrástli v jeho okolí. Ako pripomenul Kusý, zamestnanci miestneho úradu v nej niekoľko ostatných rokov tvrdo pracujú, aby ju udržali. „Preto mi je ľudsky ľúto, že sa tu stal takýto chrapúnsky čin,“ dodal.

Aktuálne tržnica riadne funguje, mnohých z oslovených predajcov prítomnosť starostu s novinármi prekvapila, keďže vôbec netušili, že vznikol nejaký problém. „Nič neviem. Nezachytil som, ani že by tu bola dáka kontrola, ani že by sa na šváby sťažoval niekto z kupujúcich,“ uviedol predavač jedného z tunajších stánkov so zeleninou a ovocím. „Áno, počula som, ale to najskôr bol nejaký vtip,“ prezradila však žena za pultom kiosku s mliečnymi výrobkami. Opísala, ako vo štvrtok chodil po tržnici prevádzkovateľ reštaurácie na poschodí so sklenenou skúmavkou, do ktorej nachytal niekoľko veľkých švábích jedincov. „Vyzerali, akoby ich doniesli z nejakého laboratória,“ prirovnala.

Správcom budovy je miestny EKO podnik verejnoprospešných služieb, ktorý sa bezprostredne po štvrtkovom incidente postaral o vyčistenie a dezinfekciu zasiahnutých priestorov. „Písomne oslovíme regionálny úrad verejného zdravotníctva, aby znovu spravil kontrolu,“ sľúbil riaditeľ podniku Róbert Molnár. Ak sa ňou dokáže prítomnosť švábov, objekt sa podľa Molnára bude musieť uzatvoriť a dôkladne deratizovať.

Podľa riaditeľa Ústavu zoológie SAV Milana Kozánka zo zachytených vzoriek by sa malo dať rozoznať, či ide o šváby bežne sa objavujúce v nečistých potravinárskych či zdravotníckych prevádzkach, alebo o špeciálne druhy, ktoré sa chovajú v laboratóriách, alebo ktoré si ľudia napríklad čoraz častejšie dovážajú z exotických krajín a chovajú ako domácich miláčikov. „Ak sa na nás polícia obráti, radi posúdime, o aký druh švábov ide a či sa v tržnici mohol vyskytnúť prirodzene, alebo tam bol účelovo prinesený,“ uzavrel Kozánek.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hygiena #tržnica #Trnavské mýto #Šváby