Po 15 rokoch opäť otvoria legendárnu Zelenú žabu

Obyvatelia Trenčína zostanú cez prázdniny bez letnej plavárne. Už druhý rok za sebou. Stará plaváreň je zbúraná, nová stále nie je dokončená. Historická mestská plaváreň priamo pod majestátnym hradom slúžila Trenčanom takmer 80 rokov. Bola však príliš blízko koľajníc, a tak padla za obeť modernizácii železničnej trate.

06.06.2015 06:00
debata (1)

Železnice ju od mesta odkúpili a v roku zlikvidovali. Mesto síce ešte v roku 2010 postavilo novú plaváreň v rekreačnej zóne Ostrov, ale doteraz sem nie je dotiahnutý prívod plynu a dokonca ani vody, čo je pre kúpalisko dosť podstatné. Trenčiansky primátor Richard Rybníček, ktorý tento stav zdedil po svojom predchodcovi Branislavovi Cellerovi potvrdil, že novú plaváreň neotvoria ani cez túto letnú sezónu.

„Most na Ostrov je v takom katastrofálnom stave, že jeho rekonštrukcia bude trvať sedem mesiacov namiesto dvoch mesiacov. Lávky pre peších a siete, ktoré majú ísť až na plaváreň, by boli príliš ťažké, súčasný most by ich neudržal a mohol by sa zrútiť a ohroziť obyvateľov mesta,“ povedal Rybníček.

Trenčania budú môcť počas leta využívať pláž pri Váhu, ktorá je len pár krokov od novej nefunkčnej plavárne. Alebo navštevovať kúpaliská v susedných slovenských mestách, prípadne aj v Českej republike. Dobrou správou pre nich je, že 1. augusta otvoria v neďalekých Trenčianskych Tepliciach legendárne kúpalisko Zelená žaba, ktoré je už 15 rokov zatvorené.

Kúpalisko postavili v medzivojnovom období, je technickým unikátom zapísaným v zozname pamiatok. Bazén, ktorý je čiastočne vytesaný do skaly v roku 2000 praskol a odvtedy je Zelená žaba zatvorená. Opravovať ho začal holding Synot, ktorý areál získal do vlastníctva. Súčasťou areálu kúpaliska bude aj unikátny projekt vonkajšieho saunového sveta.

„Podobný nikde inde v strednej Európe nie je. Saunový svet bude umiestnený v exteriéri, v lese, a v prevádzke bude denne do 22. hodiny. Ľudia tu nájdu niekoľko sáun, odpočívadlá, chladiaci bazén, vírivku, a k tomu aj presklený výhľad do krajiny. Navyše tu bude celoročná prevádzka,“ popísal novinku Ján Svoboda, konateľ spoločnosti Kúpele Zelená žaba.

Kúpalisko bude mať denné kapacitu asi 1 000 osôb. Cenu vstupného majiteľ zatiaľ neurčil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Trenčín #kúpalisko #plaváreň #kúpalisko Zelená žaba