Francúzština sa spája s vyššími pozíciami

Na šalianskom gymnáziu otvorili prvú frankofónnu knižnicu na Slovensku, plánujú aj bilingválnu triedu zameranú na francúzsky jazyk. Pri výbere štúdia jazyka často víťazí podľa zakladateľky organizácie Slovaquitaine Gabriely Žiakovej pragmatizmus zhmotnený v angličtine alebo dokonca v čínštine. S francúzštinou sa spájajú najmä vyššie pracovné pozície.

09.06.2015 15:30
debata (2)

Francúzsko je v súčasnosti šiestym najvýznamnejším obchodným partnerom Slovenska. „Registrujeme tu viac ako 400 francúzskych spoločností, ktoré zamestnávajú viac ako 35-tisíc ľudí“ hovorí manažér oddelenia služieb podnikom Dušan Huszár z Francúzsko-slovenskej obchodnej komory.

Najväčší nárast záujmu francúzskych firiem o Slovensko zaznamenali po roku 2003, keď sa tu skupina PSA Peugeot Citroën rozhodla investovať a po vstupe Slovenska do Európskej únie. Ekonomická kríza to zmenila.

„V poslednom období opustilo našu krajinu niekoľko významných investorov,“ hovorí Huszár. Prišli sem skôr malé a stredné podniky. Ako dodáva, Slovensko nikdy nepatrilo medzi prioritné destinácie ich záujmu.

Až 44 percent francúzskych filiálok sa venuje oblasti služieb, 21 percent pôsobí v oblasti energetiky, vodného a odpadového hospodárstva, chémie, plastov a farmácie a 12 percent predstavujú strojárske a metalurgické spoločnosti. Zastúpený je aj potravinársky priemysel a stavebníctvo.

Francúzsky jazyk je podľa hovorkyne portálu Profesia.sk Márie Glevickej štvrtý najžiadanejší cudzí jazyk. „Počas prvých piatich mesiacov tohto roka zverejnili firmy na našom portáli asi 70-tisíc ponúk na pracovné miesta. Tie s požiadavkou na francúzsky jazyk tvorili 1,4 percenta.“ Zmeny počas posledných piatich rokov nezaznamenali. „Ročne u nás firmy zverejnia približne dvetisíc inzerátov s touto požiadavkou. Z celkového počtu tvoria necelé 2 percentá,“ dodáva Glevická.

Najviac ponúk s francúzskym jazykom prichádza podľa údajov portálu z oblasti administratívy, ekonomiky či bankovníctva. „Zaujímavosťou je, že firmy vyžadujú ovládanie francúzštiny na úrovni expert, tlmočenie častejšie ako pri iných jazykoch,“ hovorí Glevická.

Výučba francúzskeho jazyka na základných a stredných školách z hľadiska počtu žiakov klesá. Súvisí to so zavedením povinnej výučby anglického jazyka na prvom stupni základných škôl a jej povinným pokračovaním na druhom stupni. Výučba francúzštiny sa podľa hovorkyne ministerstva školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej vždy pohybovala v rozpätí 1 až 1,8 percenta populácie žiakov.

„Francúzsky jazyk stále zostáva jazykom na elitných školách. Ide o kvalitne vyučovaný predmet, čo nám potvrdzuje aj sto percent odborne odučených hodín. Francúzština je zaujímavá hlavne pre tie skupiny študentov, ktorí sa chcú ďalej uplatniť napríklad v diplomatických službách, prípadne pracovať v európskych inštitúciách,“ uvádza hovorkyňa ministerstva školstva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovné ponuky #pracovné miesta #francúzsky jazyk