Botanickú záhradu v Košiciach krášlia motýle

Botanickú záhradu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika už niekoľko týždňov spestrujú tropické motýle. Ak chce niekto vidieť vzácne či zriedkavé tropické druhy, nemusí cestovať tisíce kilometrov. Stačí prísť do Košíc na ôsmy ročník výstavy Motýle exotických trópov. Expozičný skleník botanickej záhrady patrí okrídleným krásavcom, ktorí sú aktívni v slnečných dňoch a ponúkajú pestrú motýliu šou.

11.06.2015 15:00
Motýľ, Košice, botanická záhrada Foto: ,
Ak chce niekto vidieť vzácne a exotické druhy motýľov, nemusí cestovať ďalej ako do Košíc.
debata

„V tomto roku sme objednali tritisíc kukiel zo sto druhov motýľov. Motýle pochádzajú z tropických oblastí Ázie, Afriky a Ameriky. Kukly sme aj tentoraz objednali od osvedčeného dodávateľa z Veľkej Británie, ale vyskúšali sme aj ďalšieho z Kostariky. Chceli sme ponuku trochu spestriť. No práve pri zásielke z Kostariky sme trochu tŕpli, lebo sme nejaký čas netušili, či zásielka vôbec príde, ale všetko dobre dopadlo,“ prezradil riaditeľ botanickej záhrady Sergej Mochnacký.

Návštevníci budú mať aj tento rok možnosť vidieť okrem motýľov aj kukly a liahnutie motýľov priamo v skleníku. Vozia ich postupne vo viacerých termínoch, aby návštevníci neboli o nič ukrátení.

Motýle sa chodia pravidelne kŕmiť. Foto: Boris Macko, Pravda
Motýľ, Košice Motýle sa chodia pravidelne kŕmiť.

Oproti minulým rokom zlepšili aj liahne motýľov, keďže doterajšie skúsenosti ukázali, že neboli optimálne. Vďaka novým liahňam sa môžu z kukiel zrodiť nové a silnejšie motýle aj v prípade ochladenia a nepriaznivého počasia. „Motýle sú síce v skleníku, ale keď je zamračené a ochladí sa, veľmi nelietajú a skryjú sa,“ vysvetlil Mochnacký.

Pravidelným návštevníkom výstavy možno bude tento rok chýbať Attacus atlas, motýľ s najväčším rozpätím krídel – až 28 centimetrov, botanická záhrada však ponúka iné druhy, ktoré sú dôstojnou náhradou. Spomenúť možno juhoamerický druh rozšírený od Mexika po Peru Caligo atreus. Ide o pestro sfarbeného a pomerne veľkého motýľa s rozpätím krídel 15 centimetrov. Jeho húsenice sa živia aj listami banánovníkov.

„Zvláštnosťou je druh Gheta oro, ktorý má priesvitné krídla, nechýba ani obľúbený Morpho peleides. Nechýbajú ani ďalšie druhy, ktoré by sme tu mohli dlho vymenúvať, najlepšie je prísť a pozrieť si ich,“ povedal riaditeľ botanickej záhrady. Dodal, že získali aj viacero skalných návštevníkov, ktorí nielenže nechýbali na každom ročníku motýlej šou, ale počas výstavy prídu niekoľkokrát, aby si pozreli čo najviac druhov motýľov.

V liahni môžu návštevníci vidieť vývoj motýľov... Foto: Boris Macko, Pravda
Motýle, liaheň V liahni môžu návštevníci vidieť vývoj motýľov od kukly po vyliahnutie.

„Výstava je prínosom aj pre školy. Chodí k nám dosť žiakov a študentov, ktorí si môžu na vlastné oči pozrieť motýle, ktoré inak vidia len v knihách či na internete,“ uzavrel Mochnacký.

Výstava potrvá do konca júna denne od deviatej do piatej popoludní. Dospelí zaplatia vstupné 3 eurá, deti, žiaci a dôchodcovia o euro menej, deti do šesť rokov majú vstup zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #botanická záhrada #motýle