Z chaty na Ponitrianskej magistrále zostali trosky, turisti sú nahnevaní

Pri stanovišti Krížne cesty, ktoré je súčasťou turistickej trasy Ponitrianska magistrála, míňali turisti desiatky rokov bývalú horáreň. Zostali rozčarovaní, keď ju našli zdemolovanú. Podľa všetkého ju zbúrali nelegálne. Oficiálne to však potvrdené zatiaľ nie je.

11.06.2015 15:42
Chata, horáreň Foto:
Niekdajšia horáreň bola pekná stavba, teraz sú z nej len trosky.
debata (8)

„Pred rokom sme ju videli v normálnom stave, zbúraná bola len vedľajšia hospodárska budova. Pred mesiacom sme sa tam zastavili počas spoločnej túry s deťmi a na naše prekvapenie bola chata bez strechy. Teraz sú tam len trosky,“ uvádzajú členovia Nitrianskeho horského spolku, ktorí za svoje „domovské“ pohorie považujú Tribeč. Objav ich nepríjemne prekvapil. Nechápu, prečo z drevenice zostali len ruiny. „Niekdajšia horáreň bola pekná stavba na peknom mieste, kde sa ešte pred pár rokmi dalo ubytovať. Rozhodli sme sa, že s tým oboznámime ľudí, aby vedeli, čo sa v lesoch deje.“ Na sociálnej sieti pribúdali najmä kritické komentáre.

Majiteľom horárne bol štátny podnik Lesy Slovenskej republiky. Postavili ju v roku 1955, na Krížnych cestách stála 60 rokov. „Do roku 1978 slúžila ako služobný byt nižšieho štandardu, bez elektrickej energie, ústredného kúrenia a rozvodu vody. Nebola tu kúpeľňa ani splachovací záchod,“ povedal hovorca spoločnosti Lesy SR Vlastimil Rezek. Neskôr ju využívali ako chatu pre nenáročných poľovných hostí, zriedka ako ubytovňu pre nenáročných zamestnancov Odštepného závodu Topoľčianky. „Záujem o ubytovanie nikto neprejavil už od roku 2007,“ povedal hovorca.

Budova stála v odľahlejšej lokalite. Podľa Rezeka bola preto častým terčom vandalov, ktorí poškodzovali jej zariadenie. Zrubovú stavbu ničil aj drevokazný hmyz. „Dezolátny stav strešnej krytiny a krovu si vyžadoval celkovú obnovu. Vzhľadom na náklady na rekonštrukciu sa ju Lesy SR rozhodli zbúrať.“ Budova nemala podľa hovorcu žiadnu historickú ani pamiatkovú hodnotu. „Lesy neplánujú v danej lokalite nijakú stavbu. Priestor bude slúžiť pre potreby lesníckej prevádzky ako expedičné miesto,“ priblížil Rezek.

V druhej polovici mája tohto roku zostali na... Foto: Pavol Peťovský
Chata, horáreň V druhej polovici mája tohto roku zostali na mieste bývalej horárne už len trosky.

Ešte pred rokom vyzerala drevenica podľa Radovana Baláža z Nitrianskeho horského spolku „zdravo“. „Našli sme ju otvorenú a pozreli sme sa aj dovnútra.“ Videli aj krov, no detailne ho neprezerali. „Zvláštne je, že ide o štátny majetok a nebolo to zabezpečené.“ K turistom sa dostali aj informácie, že Lesy SR zbúrali drevenicu bez povolenia. „Minulý piatok sme to odfotografovali a zverejnili. V pondelok sme sa obrátili na generálne riaditeľstvo podniku v Banskej Bystrici, aby nám k tomu dali stanovisko. Podľa našich informácií si povolenie na odstránenie stavby začali vybavovať až po jej zbúraní.“

Odstránenie drevenice je podľa starostu nafúknuté

Starosta obce Malá Lehota Dušan Pacalaj potvrdil, že Lesy SR sa so žiadosťou o odstránenie stavby obrátili na obecný úrad v pondelok. „Postúpil som to spoločnému obecnému stavebnému úradu v Novej Bani. Čakáme na jeho vyjadrenie. Prebehne aj miestne vyšetrovanie, kde sa zistí, či zákon porušený bol, alebo nebol, a podľa toho sa bude aj postupovať. Ak štátny podnik búral bez povolenia, hrozí mu pokuta.“ Starosta na mieste bývalej horárne v týchto dňoch nebol. „Nemôžem potvrdiť, že je skutočne zbúraná.“ Odstránenie drevenice je podľa neho príliš nafúknuté. „Roky je opustená, a to im neprekážalo.“

Podľa pracovníčky novobanského stavebného úradu Viktórie Michalovej, miestne vyšetrovanie prebehne pre dovolenkové obdobie najneskôr do 17. júla. Stavebný úrad môže za odstránenie stavby bez povolenia uložiť právnickej osobe pokutu do výšky dvoch miliónov korún. Spodnú hranicu stavebný zákon neukladá. Každý prípad sa podľa Michalovej posudzuje individuálne. „Prihliada sa na viacero skutočností tak, aby pokuta nebola ani symbolická, ani neúnosná.“

Vedenie podniku to podľa hovorcu vníma ako jednoznačné pochybenie pracovníkov Odštepného závodu Topoľčianky. Dozvedelo sa o tom dodatočne. „Bude sa to riešiť, chystá sa aj porada. Aké dôsledky budú vyvodené, o tom rozhodne vedenie. Zákony však treba dodržiavať,“ povedal Rezek. O zlikvidovaní chaty uvažoval odštepný závod už dlhší čas. Podľa jeho riaditeľa Milana Garaja mala nulovú hodnotu a bola už asi tri roky odpísaná z majetku. Chatu lesníci nevyužívali a stávalo sa, že do nej vnikli bezdomovci. „Hrozilo v nej nebezpečenstvo. Drevo bolo v takom stave, že sa mohol zrútiť krov.“ Chatu preto zbúrali a povolenie vnímali ako formálnu záležitosť.

Najbližšie ubytovanie od stanovišťa Krížne cesty sa dá nájsť na poľovníckej chate Žiare s vysokým štandardom ubytovania, ktorá sa nachádza asi dva a pol kilometra od miesta bývalej horárne (pozn. red.: Jedľové Kostoľany – Malá zvernica). Podľa aktívnej mapy poskytujú Lesy SR ubytovanie v 92 zariadeniach. Chata Žiare sa na mape nenachádza. Ročne pár objektov ubudne, ale aj pribudne. Podľa hovorcu štátneho podniku ide o kusy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #búranie