Rybníček nechcel zverejniť audit mesta, radšej ho predal

Prečo sa vedenie Trenčína snaží za každú cenu utajiť výsledky právneho auditu mesta? Štyri roky sa aktivisti snažia zistiť, v akom stave zanechal bývalý primátor krajské sídlo, súčasný prvý muž Trenčína im to však prekvapujúco celý čas nechce poskytnúť.

12.06.2015 13:00
trenčianska radnica Foto: ,
Trenčianska radnica tvrdí, že právny audit nemohla zverejniť, pretože by tak mesto prezradilo aj svoje pripravované postupy v súdnych sporoch za 25 miliónov eur.
debata (7)

Prečo sa vedenie Trenčína snaží za každú cenu utajiť výsledky právneho auditu mesta? Štyri roky sa aktivisti snažia zistiť, v akom stave zanechal bývalý primátor krajské sídlo, súčasný prvý muž Trenčína im to však prekvapujúco celý čas nechce poskytnúť. Teraz navyše tvrdí, že audit predala radnica autorovi, a tak už nemá čo zverejniť. Spor sa dostal až na Najvyšší súd.

Audit vznikol v roku 2011, hneď po tom, čo sa Richard Rybníček prvýkrát stal trenčianskym primátorom. Mesto za vypracovanie auditu vtedy zaplatilo súkromnej firme takmer 10-tisíc eur, teraz jej ho predalo za jedno euro. Tento veľký cenový rozdiel považuje primátor za normálnu vec, pretože to, čo pre mesto malo hodnotu, si z neho vraj už vyčerpalo. „Nemá väčšiu hodnotu ako jedno euro. Takisto sme zaplatili aj za ostatné audity, a tie takisto majú dnes účtovnú hodnotu jedno euro. Nevidím v tom žiadny problém. Vďaka právnemu auditu mesto ušetrilo milióny eur, vyhralo súdne spory za 20 až 25 miliónov,“ povedal Rybníček.

V rovnakom roku, ako vznikol audit, požiadali občianski aktivisti združení v Centre environmentálnych aktivít o zverejnenie jeho výsledkov. Primátor to odmietol s odôvodnením, že zverejnenie by poškodilo mesto v súdnych sporoch, ktoré ho čakali. „Bol to audit, ktorý dával aj návody, ako postupovať v najťažších právnych sporoch, ktoré zdedilo mesto. Snáď si občianski aktivisti nemyslia, že zverejníme, ako budeme postupovať v právnych sporoch za desiatky miliónov eur? Týmto predajom som chránil a chránim verejný záujem,“ argumentuje trenčiansky primátor.

Keď občianski aktivisti neuspeli ani po tom, čo sa domáhali sprístupnenia auditu na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám, obrátili sa na súd. Krajský súd v Trenčíne im dal za pravdu a mestu nariadil, aby správu o audite sprístupnilo. Mesto sa však odvolalo na Najvyšší súd, a ten zatiaľ nerozhodol. Medzitým mesto predalo audit právnej kancelárii Garant Partner Legal (GPL), ktorá ho vypracovala. Tá tvrdí, že má naň autorské práva a na jeho sprístupnenie nedala súhlas.

„Pretože mesto Trenčín konštatovalo, že správa z právneho auditu naplnila svoj účel, obsah bol vyčerpaný, naša advokátska kancelária požiadala o odpredaj originálu správy späť nositeľovi jej majetkových práv. Daný postup považujeme za úplne legitímnu ochranu našich práv,“ povedala Dagmar Kubíčková z advokátskej kancelárie GPL. Táto kancelária vo viacerých právnych sporoch zastupuje mesto Trenčín.

Občianski aktivisti za tým vidia snahu mesta znemožniť občanom prístup k informáciám a považujú to za porušovanie ich práva. Z auditu sa chceli dozvedieť, v akom stave zostalo mesto po odchode bývalého primátora Branislava Cellera v roku 2010.

„Sme presvedčení, že zmluva o predaji je neplatný právny úkon, ktorý je v rozpore s dobrými mravmi. Očakávame, že Najvyšší súd prikáže mestu audit zverejniť. Urputná snaha primátora Rybníčka utajovať za každú cenu výsledky pôsobenia exprimátora Cellera je po štyroch rokoch ešte prekvapujúcejšia ako na začiatku. Je absurdné, aby sme po štyroch rokoch nemali informáciu, v akom stave bolo mesto, keď Rybníček prišiel do úradu,“ povedal Norbert Brázda, občiansky aktivista v Trenčíne.

Podľa Evy Kováčechovej z VIA IURIS mesto od začiatku využíva všetky možné obštrukcie, aby zamedzilo prístupu verejnosti k správe z právneho auditu. Takýto postup podľa nej využívajú mnohé inštitúcie, ktoré napokon požadované informácie vôbec nesprístupnia. Advokátka dodáva, že je to priestupok, za čo môže byť postihnutá konkrétna fyzická osoba, ale ťažko povedať, či by sa niečo také dalo použiť v tomto prípade.

Argument, že právny audit mesta je predmetom autorského práva, a preto nemôže byť zverejnený, odmieta právnik Vladimír Pirošík, odborník na komunálne právo. „Zákon o slobode informácií obsahuje iba zásadnú klauzulu a hovorí, že nemôže byť odmietnutá informácia, ak vznikla za verejné financie,“ zdôraznil Vladimír Pirošík.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Richard Rybníček #audit