Šalianske centrum voľného času oprášilo da Vinciho

Časť toho, čo sa zrodilo v hlave talianskeho renesančného umelca, vynálezcu a konštruktéra Leonarda da Vinciho, sa rozhodli návštevníkom priblížiť v Centre voľného času v Šali. A to na výstave s názvom Leonardo da Vinci - génius renesancie.

17.06.2015 15:00
centrum voľného času Šaľa Foto:
Školáci vypĺňajú do pracovných listov informácie, ktoré sa dozvedeli na výstave.
debata

Hostí privíta Leonardo da Vinci, Mona Lisa a Dáma s hranostajom stvárnené členmi divadelného krúžku, ktorý funguje v rámci centra. Oživením bude aj ochutnávka parmezánového chleba a anízových sušienok podľa receptov geniálneho renesančného všeumelca.

„Nápad urobiť výstavu vznikol po tom, čo náš divadelný krúžok dostal darom časť vystavených predmetov ako rekvizity do divadla,“ povedal riaditeľ centra Michal Malárik. Zbierku darovaných predmetov rozšírili o ďalšie kúsky. „Inšpiráciou nám bolo múzeum Leonarda da Vinciho vo Florencii a Múzeum Louvre v Paríži,“ prezradil Malárik.

Výstava sa zameriava na život a tvorbu Leonarda da Vinciho. „Snažili sme sa vybrať takú vzorku tvorby, aby sme ukázali jeho genialitu a všestrannosť. Na výstave je šesť replík strojov, ktoré da Vinci navrhol. Nachádza sa tu lietajúci stroj, vzdušná skrutka, automatické kladivo, mávajúce krídlo, kolesová loď a bicykel. Návštevníci môžu vidieť aj desiatky reprodukcií jeho obrazov a kresieb,“ prezradil Malárik. Lietajúci stroj zavesili na strop, na zemi zas leží kniha gigantických rozmerov.

Na výstave je šesť replík strojov, ktoré... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
centrum voľného času Šaľa Na výstave je šesť replík strojov, ktoré Leonardo da Vinci navrhol.

Expozícia je v dopoludňajších hodinách určená školám, ktoré do centra prichádzajú v rámci hodín dejepisu či výtvarnej výchovy. „Pre žiakov sme pripravili pracovné listy, do ktorých dopĺňajú informácie, ktoré získali na výstave,“ povedal riaditeľ centra. Pre verejnosť je za symbolické vstupné otvorená denne do 28. júna od tretej popoludní do siedmej hodiny večer.

Súčasťou výstavy je aj sprievodný program. Pre návštevníkov je pripravené premietanie filmov o da Vinciho tvorbe, prednáška o jeho najslávnejších obrazoch a tematicky zamerané tvorivé dielne. Môžu si skúsiť namaľovať Monu Lisu alebo si urobiť fotografiu obrazu Mony Lisy so svojou tvárou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo da Vinci #Šaľa #centrum voľného času