Bratislava začala s obnovou priestoru pred Hlavnou stanicou

Priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou začalo mesto opravovať. Práce za asi 220-tisíc eur budú trvať do konca letných prázdnin. V rovnakom čase chce obnoviť aj električkovú dopravu na stanicu.

18.06.2015 13:16
hlavná stanica, Bratislava Foto: ,
Spred stanice zmiznú aj stánky.
debata (21)

„Som rada, že robia aspoň niečo,“ reaguje staršia pani z Trnavy, ktorá do Bratislavy cestuje pravidelne za dcérou, keď vidí mužov v oblekoch, ako kontrolujú robotníkov.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal vysvetľuje: „Práce sme rozdelili do troch etáp. Dnes sa začala tá najľahšia, čo je maľovanie zábradlí, vysadenie kvetov a úprava chodníkov." Počas druhej fázy koncom júna príde na rad úprava povrchu ciest. Na záver plánuje mesto zúžiť parkovisko uprostred predstaničného priestoru a premiestniť stanovište taxíkov. Neprijateľné sú podľa primátora stánky na námestí aj vizuálny smog v podobe reklamných plôch.

Priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica, rekonštrukcia Priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou začali obnovovať.

„Práce koordinujú príslušné oddelenia magistrátu, spolupracujú s nami aj mestské organizácie a komunálne podniky. Chceme zlepšiť priestory pred železničnou stanicou. Bratislavčania a návštevníci Bratislavy si zaslúžia dôstojný a bezpečný priestor pred Hlavnou železničnou stanicou,“ dodal Nesrovnal.

Pribudnú aj smetné koše a jednomiestne lavičky, čím chce mesto zabrániť tomu, aby na nich prespávali bezdomovci. V pláne je aj oprava eskalátora medzi nástupišťom električiek a budovou stanice. Práce by sa mali skončiť do konca augusta. Bratislavu to bude stáť asi 220-tisíc eur. Peniaze bude mesto hľadať v rozpočte v rámci úspor.

Pre úpravu priestoru pred stanicou sú aj... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica, rekonštrukcia, Bratislava Pre úpravu priestoru pred stanicou sú aj dopravné obmedzenia. Práce by sa mali skončiť po letných prázdninách.

Cestujúci aj šoféri sa tak musia opäť obrniť trpezlivosťou. Hlavná dopravná inžinierka mesta Tatiana Kratochvílová potvrdila, že električkovú dopravu na stanicu obnovia koncom augusta. Mesto začalo s modernizáciou trate na Štefanovičovej ulici v úseku Radlinského – Kýčerského. Celá električková trať na Hlavnú stanicu bola pre havarijný stav odstavená pred štyrmi rokmi.

Kozmetické úpravy nestačia

Niektorí okoloidúci iba krútia hlavou. „Načo toto robia?,“ pýtajú sa. O prestavbe okolia Hlavnej stanice sa hovorí už roky. Spoločnosť Transprojekt dodnes stavať nezačala. Spoločnosť má pritom do konca budúceho roka vybudovať infraštruktúru vrátane podzemnej električkovej trate. Za plnej prevádzky má tiež postaviť novú železničnú stanicu. Nesrovnal na vypovedanie zmluvy s investorom vyzýval ešte ako mestský poslanec. Dnes vraví, že situácia je iná a pre mesto je výhodnejšie počkať, či investor do termínu projekt uskutoční. V prípade, že to nestihne, zmluva vyprší a mesto plánuje vyhlásiť na revitalizáciu priestoru medzinárodnú súťaž.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rekonštrukcia #Nesrovnal #hlavná stanica