V zoologickej záhrade v Bojniciach pribudol vzácny leopard obláčkový

Bojnická zoologická záhrada má nový prírastok, je ním leopard obláčkový, ktorý sem pricestoval z českej Zoologickej záhrady Ústí nad Labem. Samec sa narodil minulý rok a v súčasnosti je prvým leopardom obláčkovým na Slovensku.

19.06.2015 13:31
leopard obláčkový, zoo Bojnice Foto:
Bojnická zoologická záhrada má nový prírastok, je ním leopard obláčkový. Samec sa narodil minulý rok a v súčasnosti je prvým leopardom obláčkovým na Slovensku.
debata

Pracovníčka pre vzdelávanie Zoologickej záhrady Bojnice Simona Kubičková informovala, že ide o mimoriadne zriedkavý druh chovaný len v 30 európskych zoologických záhradách.

V Bojniciach pre mladého leoparda špeciálne upravili novú presklenú expozíciu v blízkosti veľkého rybníka. Leopard si na nové prostredie zatiaľ zvyká, preto sa málo ukazuje. „Len pomocou nočnej kamery sme získali prvé obrázky a videosekvencie,“ priblížila Kubičková. No začiatkom tohto týždňa sa už mladý samec osmelil a vybral sa preskúmať svoj vonkajší výbeh.

Leopard obláčkový je najmenšou z veľkých mačkovitých šeliem. Meno dostal podľa kresby na srsti. Vytvárajú ju nepravidelné tmavé škvrny s čiernym ohraničením v tvare obláčikov. Na rozdiel od ostatných veľkých mačiek leopard obláčkový nedokáže revať, má pomerne krátke končatiny, predĺžené telo a výrazne dlhý chvost. V pomere k veľkosti lebky má zo všetkých mačiek najdlhšie očné zuby, ktoré pripomínajú vyhynuté šabľozubé šelmy. Táto šelma žije prevažne v tropických dažďových pralesoch, v Nepále a Bhutáne obýva aj suché podhorské lesy do nadmorskej výšky 2 500 m.

Leopard obláčkový vyniká jednou z najdokonalejších lezeckých techník a dokonale sa prispôsobil životu medzi korunami stromov. Leopard je aktívny najmä v noci a loví prevažne na zemi. Jeho korisťou sú rôzne cicavce, napríklad dikobrazy, diviaky, makaky či hulmany. Leopard obláčkový patrí vo voľnej prírode medzi vzácne druhy. Najväčšou hrozbou pre ne je odlesňovanie pôvodných lokalít, ale aj nelegálny lov týchto leopardov. Lovci najčastejšie chcú ich kožušinu, ale aj kosti a zuby, ktoré sa používajú v tradičnej ázijskej medicíne.

Vo svetových zoologických záhradách žije menej ako 300 jedincov leoparda obláčkového. V európskych zoologických záhradách je aktuálne zastúpený v 33 inštitúciách v počte asi 110 exemplárov. Informácie pochádzajú z internetovej stránky Zoologickej záhrady Bojnice.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo Bojnice #leopard obláčkový