Bratislava je pod drobnohľadom policajtov

Nestáva sa často, aby sa na bratislavskej križovatke míňal francúzsky prezident a britský premiér. V piatok však popri sebe za prísnych bezpečnostných opatrení prefrčali ich limuzíny neďaleko Prezidentského paláca.

19.06.2015 18:27
GLOBSEC, bezpečnostné opatrenia, polícia Foto: ,
Bratislava sa stala v piatok jedným z najstráženejších miest sveta.
debata (2)

Prezident Francois Hollande bol totiž hosťom summitu premiérov Vyšehradskej štvorky a premiér David Cameron sa zúčastnil na bezpečnostnej konferencii Globsec. Obe tieto významné udalosti sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Kým summit premiérov sa končí v piatok, Globsec pokračuje až do nedele.

Bratislava sa tak stala jedným z najstráženejších miest sveta. Policajti boli rozmiestnení od podzemných garáží až po strechy domov. Lemovali trasy, po ktorých sa delegácie presúvali, aby v okamihu, keď dostanú signál, zastavili premávku a umožnili im čo najrýchlejší a najbezpečnejší prejazd. Nič nemožno podceniť a všetko musí klapnúť na sekundu presne. Krátke inštrukcie cez vysielačku, koridor, majáky. Limuzína s francúzskou vlajkou mierila na Bratislavský hrad, tá s britskou do Prezidentského paláca. Minuli sa iba o pár metrov.

Okolostojaci Bratislavčania sprísnenú bezpečnosť schvaľovali. V takýchto prípadoch im väčšinou neprekážajú ani dopravné obmedzenia. „Mňa osobne opatrenia neobmedzujú. Myslím si, že podujatia ako Globsec sú dôležité. Je tam veľmi veľa dôležitých hostí, politikov, a tí sa musia nejako prepravovať. Podľa mňa sú takéto opatrenia úplne namieste,“ poznamenal jeden z oslovených divákov.

Policajti pozerali striedavo na vysielačky a na cestu. Ochrankári sledovali každý krok významných hostí. Britský premiér dokonca pre väčšiu bezpečnosť zvolil utajený príchod na konferenciu. Jeho auto zišlo rovno do podzemných garáží hotela na brehu Dunaja, kde sa Globsec koná, a odtiaľ sa výťahom presunul do kongresovej miestnosti. Vyhýbal sa aj fotografom.

K najstráženejším miestam patrili okrem domovského hotela konferencie aj Hrad a Prezidentský palác, kde politické špičky privítal slovenský prezident a premiér. V ich okolí sa dalo natrafiť na policajta doslova na každom kroku. Podľa bezpečnostného experta podliehalo dianie v hlavnom meste najvyššiemu stupňu zabezpečenia. Ide totiž nielen o pokrytie ochrany podujatí ako celkov, ale predovšetkým o bezpečnosť mimoriadne chránených osôb. Podľa jeho slov je pri takýchto náročných akciách dôležitá profesionalita a operatívnosť bezpečnostných zložiek, ale aj pochopenie zo strany obyvateľov.

„Bratislavčania budú musieť strpieť bezpečnostné opatrenia, tak ako ľudia v každom inom štáte, kde sa takéto podujatia konajú. Ide naozaj o súčinnosť a toleranciu medzi bezpečnostnými zložkami a účastníkmi cestnej premávky. Ak budú obyvatelia a hlavne vodiči ústretoví, bude aj samotná akcia prebiehať jednoduchšie,“ vysvetlil bezpečnostný expert Juraj Zábojník.

Policajti väčšinou v bratislavských uliciach konali okamžite, ako dostali pokyny. Doprava sa tak veľmi rýchlo zastavila, ale aj opäť obnovila. Hlavné mesto a jeho obyvatelia sa však v piatkovej špičke museli vyrovnať aj s trvalo uzavretými ulicami a so zúženou premávkou. Dopravu v týchto miestach usmerňovala polícia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #bezpečnostné opatrenia #GLOBSEC