Martin už má na krku obrovskú exekúciu, mestu hrozí nútená správa

Nový vlastník 8,4-miliónovej pohľadávky voči mestu Martin právnik Peter Kubík podal 17. júna návrh na začatie exekúcie. Informoval o tom jeho mediálny zástupca Maroš Havran.

19.06.2015 22:40
debata (21)

Kubík svoj krok odôvodňuje zákonnou trojmesačnou lehotou, ktorú musel využiť, inak by pohľadávka bola premlčaná. Mestu ponúka dohodu na splátkovom kalendári.

Podľa primátora Andreja Hrnčiara mesto Martin na dohodu o splátkach nepristúpi, lebo by to znamenalo faktické uznanie pohľadávky a nemožnosť pokračovať v konaniach na najvyššom a ústavnom súde, informuje portál Trend.sk.

Ide o bezprecedentný útok na verejné financie,“ povedal Hrnčiar. Ak po uplynutí zákonných lehôt exekútor siahne na majetok mesta, Martin pôjde podľa neho do nútenej správy. Stále však ostane šanca, že proces môžu vyhrať. Ak by uzavreli dohodu, o túto možnosť by mesto prišlo.

Najvyšší súd 8. apríla rozhodol, že mesto Martin musí v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a.s. zaplatiť 8,4 milióna eur podnikateľovi, ktorého žalobu predtým súdy štyrikrát zamietli. Pre mesto bol rozsudok neprijateľný. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa 30. apríla stotožnil s podnetom martinského primátora Andreja Hrnčiara a podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie.

Prípadom sa znovu budú zaoberať súdy, dovolanie však nemalo odkladný účinok na vykonateľnosť rozsudku. O návrhu mesta Martin, aby bola vykonateľnosť rozsudku odložená, Najvyšší súd dodnes nerozhodol, na majetok mesta môže teda byť kedykoľvek uvalená exekúcia. Mesto Martin bude čakať na to, či Najvyšší súd stihne rozhodnúť o odklade vykonateľnosti rozsudku a taktiež na výsledok pojednávania na Ústavnom súde. „Využijeme všetky právne prostriedky na to, aby sme ochránili verejné financie,“ dodal primátor.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Martin #exekúcie