V Košiciach chcú za obmedzenia v MHD odškodňovať

Už dnes by malo mestské zastupiteľstvo rozhodovať o odškodnení Košičanov, ktorí sú dlhodobo nespokojní s dopravnými obmedzeniami v centre mesta. Spôsobila to rekonštrukcia električkových tratí, ktorá na niektorých úsekoch mešká aj niekoľko mesiacov a vyžiadala si také rozsiahle obchádzky, aké mesto ešte nezažilo. Kompenzácie cestujúcim považujú niektorí poslanci za oneskorené a pýtajú sa, kto ich zaplatí. Navyše mesto podľa nich Košičanov o posunoch vo výstavbe ani neinformovalo.

22.06.2015 12:00
Košice, stavba električkovej trate, Richard Raši Foto: ,
Primátor Košíc Richard Raši (vľavo) a majiteľ spoločnosti DÚHA Miroslav Remeta počas prehliadky rekonštrukčných prác 5. júna.
debata (1)

Zatiaľ však šomrú všetci. Vodiči áut aj cestujúci v autobusoch mestskej hromadnej dopravy. Často im trvá cestovanie dlhšie alebo musia absolvovať viacero zastávok. Preto mesto spolu s dopravným podnikom pripravilo kompenzácie, ktoré by mali platiť od 1.júla do konca októbra tohto roka. Ak ich poslanci schvália, cestujúci, ktorí využívajú základné „štvorzastávkové“ a 30-minútové lístky, sa budú viezť za nezmenenú cenu dlhšie. Prvými sa bude dať prepraviť pol hodiny, 30-minútový lístok má platiť hodinu a mesačník o týždeň dlhšie. Zmena má zahŕňať aj štvrťročné aj polročné časové lístky.

Dočkajú sa aj motoristi. Tým ponúkajú cestovanie v MHD zadarmo počas dvoch dní – v pondelok a piatok. Stačí mať pri sebe vodičský a technický preukaz auta na svoje meno.„Veríme, že opozícia nebude klásť prekážky schváleniu kompenzácií, ktoré sú určené pre Košice, pretože ľudia na ne už čakajú,“ povedal primátor Košíc Richard Raši.

Také jednoduché to však asi nebude. Podľa niektorých poslancov sú totiž zmeny už zbytočné, podľa iných to síce nie je zlý nápad, ale prišiel neskoro. Nezávislý mestský poslanec a člen komisie dopravy a výstavby Miloš Ihnát, ktorý bol donedávna aj v dozornom orgáne košického dopravného podniku, si myslí, že nejde len o čas, kedy kompenzácie prichádzajú. Hoci je to neskoro, dôležitejší je podľa neho iný fakt. „Koľko úľavy budú stáť a kto to zaplatí,“ pýta sa.

„Na ostatnom zasadnutí komisie sa riaditeľ dopravného podniku Richard Majza vyjadril, že kompenzácie budú mesačne stáť 100-tisíc eur. Tie budú dopravnému podniku chýbať,“ myslí si Ihnát. Podľa neho je na mieste otázka, prečo straty nezaplatia firmy, ktoré sú dodávateľmi prác pri rekonštrukcii električkových tratí a uzlov. Dopravný podnik a mesto by to od nich mali vymáhať. Pri tomto návrhu kompenzácií sa zdrží hlasovania.

Na zastupiteľstvo smeruje aj návrh opozičných poslancov, ktorí kompenzácie navrhnuté vedením mesta nepodporia. Chcú navrhnúť, aby od 1.augusta bola MHD v Košiciach bezplatná, ako aj parkovanie v centre mesta a aby bola zriadená špeciálna komisia na posudzovanie dosahov rekonštrukcie na podnikateľské subjekty, ktoré by mali tiež dostať kompenzáciu.

„Žiadame, aby primátor Raši verejne potvrdil konečný termín dokončenia rekonštrukcie električkových tratí – 28. september tohto roka. Aby sa osobne zaručil za to, že sa košický Medzinárodný maratón mieru pobeží po obvyklej trase,“ povedal košický mestský poslanec a predseda Pravého klubu Miroslav Špak (Sieť). Podľa neho by odškodné malo byť uhradené zo sankcií voči zhotoviteľovi – spoločnosti DÚHA.

K otázke vymáhania strát od stavebných firiem sa dopravný podnik zatiaľ nechce vyjadrovať, urobí tak až po dnešnom zastupiteľstve. „Kompenzácie budú predmetom rokovania mestského zastupiteľstva v pondelok 22. júna. Platiť budú, ak ich schvália poslanci mestského zastupiteľstva. Je predčasné sa preto baviť o odhadoch nižších výnosov, ktoré budeme počítať na základe porovnateľného obdobia minulých rokov,“ uviedla hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová.

Vodičov zatiaľ môže tešiť, že odvčera je prejazdný úsek Štúrovej ulice, ktorý bol doteraz pre rekonštrukciu uzavretý. Pôjde o jeden jazdný pruh v úseku od križovatky so Žižkovou ulicou po križovatku s Rastislavovou ulicou. Tým sa ruší obchádzka cez ulice Žižkova, Kukučínova a Rastislavova. Do pôvodného stavu sa vráti aj dopravné značenie. Horšou správou je, že v opačnom smere ostane Štúrova ulica uzavretá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #MHD #odškodnenie #predĺženie platnosti lístkov