Starý most má stáť do konca roka, termín dýcha stavbárom na krk

Na stavbe nového Starého mosta sa pracuje už vyše roka. Ak by projekt nestihli dokončiť do konca decembra, Bratislava príde o peniaze z eurofondov.

22.06.2015 14:43
Starý most, Bratislava, kontrolný deň Foto: ,
Starý most je zatiaľ vysunutý nad Dunaj 165 metrov. Ďalší výsun konštrukcie plánujú už 1. júla.
debata (16)

Na Starom moste aj výstavbe piliera sa podľa slov riaditeľa stavby Petra Tekeľa zo spoločnosti Eurovia pracuje nepretržite vo dne i v noci. Robotníci montujú ďalších 30 metrov oceľovej konštrukcie. Ak pôjde všetko podľa plánu, ďalší výsuv by sa mal zrealizovať 1. júla. zatiaľ je Starý most vysunutý nad Dunajom 165 metrov.

Do Petržalky električkou

S meškaním asi desať dní pokračujú práce aj na pilieri číslo 34. Ten nahradí dva zbúrané s číslami tri a štyri. Podľa riaditeľa stavby je za sklzom najmä zvýšená hladina Dunaja koncom mája. „Sklz sa nám darí dobiehať tak, aby bol termín dokončenia 15. decembra dodržaný," povedal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal počas kontrolného dňa. Ma pilieri 34 robotníci zosilňujú a spevňujú podložie a utesňujú budúcu základovú jamu, aby do nej nevtekala voda. Konštrukcia mosta by sa mala oprieť o nový pilier už začiatkom augusta. Dovtedy ho podľa Tekeľa síce nestihnú celý vybudovať, no postavená by mala byť aspoň dočasná konštrukcia a pilier dobudujú.

Práce na Starom moste napredujú. Foto: SITA, Ján Slovák
Starý most, Bratislava, kontrolný deň Práce na Starom moste napredujú.

Podľa plánu napredujú aj práce na nadjazde z lokality bývalého futbalového štadióna Artmédie na petržalskej strane. Robotníci natavujú izolácie pod rímsami. V Petržalke už položili električkové koľaje v križovatke Bosákova – Jantárova. Križovatku plánujú spojazdniť ešte tento týždeň. „Dôvodom časového posunu je osadzovanie semaforov a realizácia definitívneho dopravného značenia,“ vysvetlila hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová, ktorá projekt dozoruje.

Víťazný urbanistický návrh riešenia centrálnej rozvojovej osi Petržalky predstavia verejnosti v pondelok 29. júna v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Do rozhodovania o konečnej podobe okolia budúcej trasy petržalskej električky môže rozhodnúť aj verejnosť. Od septembra sa na túto tému uskutoční viacero diskusií či ankiet.

Od 6. júla na najbližšie asi tri mesiace je naplánovaná rekonštrukcia električkovej trate na Jesenského ulici. Už v septembri alebo októbri by tak mohla byť opäť prejazdná aj Štúrova ulica.„Začne sa pracovať na železničnom spodku a komunikáciách. Stavba začne dostávať tvar už v júli a aj keď tu ešte nebudú jazdiť autá, bude tu menej prašnosti a umožní sa voľnejší pohyb chodcov,“ vysvetlil Tekeľ.

Pohľad na Starý most počas kontrolného dňa.
+6

Rekonštrukcia Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy výstavby Nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky. Starý most rekonštruuje Združenie MHD – Starý most. Mesto ho vybralo vo verejnom obstarávaní. Tvoria ho firmy Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Most má mať 460 metrov. Konštrukciu postupne natierajú na zeleno-sivo. O farbe rozhodli v ankete ešte vlani obyvatelia Bratislavy. Slúžiť bude aj chodcom a cyklistom. Celý projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH a je financovaný z eurofondov. Európska komisia už odobrila na projekt grant 63 miliónov eur z Kohézneho fondu Európskej únie. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Podmienkou je, že projekt musí byť zrealizovaný do konca roka 2015.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Petržalka #Starý most #Štúrova ulica