V kasárňach Trenčianskeho hradu budú aj divadlá pre deti

Po roku a pol od skončenia rekonštrukcie kasární je táto dominanta Trenčianskeho hradu konečne otvorená pre verejnosť. Stojí opäť na svojom mieste, pri bráne na dolné nádvorie hradu, na ktorom sa nachádza aj legendárna Studňa lásky. Návštevníci si ju mohli pozrieť zadarmo.

23.06.2015 15:00
Trenčín, hrad, kasárne Foto: ,
Otvorenie obnovených hradných kasární návštevníkom spestrili aj sokoliari a rytieri v dobovom oblečení.
debata (1)

„Klobúk dolu, je to nádherné. Takéto niečo chýbalo hradu. Možno by tu bolo dobré urobiť výstavu, ktorá by priblížila zaujímavosti z histórie nielen Trenčína, ale aj okolitých obcí,“ hovoril jeden z turistov Juraj Martinka z obce Visolaje v okrese Púchov. Dôchodkyňa Anna Prokešová si tieto priestory pamätá ako skladisko. Aj ona je presvedčená, že sa dajú využívať na kultúrne podujatie, napríklad na stretnutie so spisovateľom a historikom Pavlom Dvořákom. Nočné predstavenia alebo cez deň bábkové divadlá pre deti, by tu zas rada videla stredoškoláčka Ema Kalmárová z Novej Dubnice.

Rekonštrukcia kasární sa skončila koncom roka 2013. Do včera čakali na otvorenie pre kolaudačné nedostatky. Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku ich sprístupnenie sa oddialilo, pretože nebola dobre pripravená projektová dokumentácia. Objekt nevyhovoval požiadavkám požiarnej ochrany, na najvyššom poschodí totiž chýbal únikový východ. Ten sa musel dodatočne naprojektovať a postaviť.

Budova hradných kasární má lichobežníkový pôdorys. Vstup do nich zostal zachovaný na pôvodnom mieste, ale vnútorné schodiská sú nové. Pozoruhodné sú dva rady drevených ochodzí, prístupné schodiskom zvonka. Kasárne majú tri podlažia, spolu asi tisíc štvorcových metrov výstavnej plochy. Na spodnom podlaží je momentálne výstava obrazov, ktorú na tento účel požičal anonymný zberateľ z Bratislavy. Na všetkých je pohľad na Trenčiansky hrad alebo mesto Trenčín.

„Obrazy sú od rôznych autorov, ktorí sa narodili alebo pôsobili v Trenčíne. Na prvom poschodí, kde je aj expozícia strelných a chladných zbraní, sú zas vystavené rôzne vykopávky, ktoré sa našli pri archeologických výskumoch. Sú to napríklad pôvodné múry, ktoré tu stáli ešte pred postavením kasární v 16. storočí. Pochádzajú ešte z čias Matúša Čáka Trenčianskeho, teda z 13. alebo 14. storočia. Našli sa tiež rôzne kachlice s vyobrazením rytierov,“ priblížil expozície v kasárňach Peter Pastier, kastelán Trenčianskeho hra­du.

Obnovené kasárne dotvárajú vzhľad Trenčianskeho hradu, ktorý je dominantou Trenčína a celého kraja.
Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja

Návrhy prvých návštevníkov kasární považuje Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea, za celkom reálne. Chcú tu vystavovať rôzne zbierkové predmety, ktoré sú zatiaľ uložené v depozitároch a verejnosť k nim nemá prístup. Martinisko takisto počíta s tým, že sa v priestoroch kasární budú organizovať rôzne kultúrne a spoločenské podujatia aj divadielka pre deti.

„Obnovené kasárne dotvárajú vzhľad Trenčianskeho hradu, ktorý je dominantou Trenčína a celého kraja. Projekt bol financovaný z fondov Európskej únie, náklady na rekonštrukciu predstavovali 2,5 milióna eur, z toho samosprávny kraj hradil päť percent,“ povedal Baška. Trenčiansky hrad je vo vlastníctve župy.

Vlani hrad navštívilo vyše stotisíc ľudí. Mnohým chýbala expozícia historického nábytku, tento rok ju otvorili v Ľudovítovom paláci pri vstupe do Matúšovej veže. Návštevníci sa dožadujú aj elektronických sprievodcov, tie by sa mali na hrade objaviť koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka. Najbližšou investičnou akciou na hrade bude oprava a sprístupnenie južného opevnenia. Práce by sa mali začať na budúci rok. Južné opevnenie Trenčianskeho hradu je v strednej Európe ojedinelým komplexom. Pozostáva zo sústavy troch hradobných pásov oddelených dvoma priekopami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Trenčín #hrad #kasárne