Pacientom zachraňujú zrak pred slepotou

Nie každé poškodenie zraku je možné operovať. Svoje o tom vie aj 66-ročná Martinčanka Mária Berešová. Aby o zrak neprišla úplne, chodí každých 6 týždňov na injekciu, ktorou jej vpichnú liek priamo do oka.

23.06.2015 11:13
oko, operácia, Univerzitná nemocnica v Martine Foto: ,
Univerzitná nemocnica v Martine otvorila moderné Centrum pre intravitreálnu (vnútroočnú) liečbu vekom podmienených degeneratívnych ochorení oka.
debata

„Hrozila mi slepota, pretože mám diabetes, rozpadla sa mi sietnica. Mám opuch sietnice a tým pádom strácam zrak,“ hovorí pani Mária.

Hoci sa už nemôže venovať obľubenému háčkovaniu, paličkovaniu, či svojej vášni – čítaniu kníh, je rada, že neprišla o zrak úplne. „Myslím si, že sa to stabilizovalo, pretože bol taký predpoklad, že som už mala byť úplne nevidiaca. Ľavé oko mám relatívne dobre, pravé podstatne horšie. Okuliare mi nie je možné predpísať, pretože mi stúpa opuch. Ale od kníh nie som úplne odstavená, pretože som prihlásená v knižnici pre nevidiacich, požičiavam si načítané knižky a tie počúvam. A keď sa chcem rozčúliť, tak noviny mi prečíta manžel,“ hovorí s úsmevom Berešová.

Pani Mária v Martine podstupuje liečbu antirastovými faktormi, ktoré jej lekár aplikuje injekciou priamo do oka. Hovorí, že miniinvazívny zákrok nie je bolestivý, samotný vpich trvá pár sekúnd. Na terapiu chodí už päť rokov. Aj na takúto liečbu je zamerané nové očné centrum v Univerzitnej nemocnici v Martine. „Pracovisko vzniklo kompletnou rekonštrukciou jedného krídla lôžkového oddelenia Očnej kliniky UNM. Nemocnica z vlastných prostriedkov preinvestovala na tento účel 170-tisíc eur. Terapiu využívajú najmä ľudia trpiaci vekom podmienenou degeneráciou makuly a diabetickou retinopatiou,“ povedala hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

Univerzitná nemocnica v Martine otvorila... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
oko, operácia, Univerzitná nemocnica v Martine Univerzitná nemocnica v Martine otvorila moderné Centrum pre intravitreálnu (vnútroočnú) liečbu vekom podmienených degeneratívnych ochorení oka. Na snímke prednosta Očnej kliniky Peter Žiak aplikuje liečebnú dávku pacientovi priamo do oka.

Denne v martinskom očnom centre pichnú injekcie s liekom do oka asi 20 pacientom, ročne aplikujú až 1 600 liečebných dávok. „Ročne nám pribúda 300 aplikácii, ten nárast je kontinuálny a je predpoklad vzhľadom k tomu, že populácia starne, že tie počty nebudú klesať. Pacientov pribúda a to bol aj dôvod, prečo sme vybudovali toto centrum,“ hovorí prednosta Očnej kliniky UNM Peter Žiak.

Ochorenie ohrozuje najmä starších ľudí, fajčiarov a diabetikov s opuchom makuly. Človek prestane ostro vidieť, nerozoznáva tváre, nevidí detaily. „Keď som začínal robiť oftamológiu tento typ liečby sme nemali k dispozícii dlhé roky a mali sme veľmi obmedzené možnosti pomôcť pacientom, takže mnohí z nich končili s tým, že v strede zorného poľa mali veľkú machuľu a nevideli čítať, nevedeli rozonávať tváre. S pomocou tejto liečby vieme zachovať a dokonca zlepšiť videnie pacienta po dlhé roky,“ hovorí Žiak. Dodáva, že liečba (jedna aplikácia stojí okolo 1 000 eur), ktorá pacientom zachraňuje zrak je plne hradená zo zdravotného poistenia.

Rizikové skupiny

V ekonomicky vyspelých krajinách patrí vekom podmienená degenerácia makuly k najčastejším príčinám slepoty. Ochorenie postihuje najmä ľudí nad 50 rokov a u nás ním trpí viac ako štvrť milióna obyvateľov, pričom mnohým hrozí, že prídu o zrak. Ak fajčíte, máte vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, obezitu a nedostatok fyzickej aktivity, ste adeptom na toto závažné degeneratívne očné ochorenie. Zaujímavosťou je, že viac ohrození sú ľudia s modrými a modrozelenými o­čami.

ZDROJ: Univerzitná nemocnica Martin

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #zrak #slepota