Upratovanie Slovenska možno nebude až také veľké

Mal to byť veľký projekt na odstránenie čiernych skládok, aký rezort životného prostredia nepamätá. Teraz to skôr vyzerá na veľký problém. Tri týždne pred uzavretím prihlášok požiadalo o dotáciu na likvidáciu odpadu podľa informácií Pravdy len desať obcí.

24.06.2015 13:00
čierna skládka Foto: , ,
Na Slovensku je okolo sedemtisíc nelegálnych skládok.
debata

Na Slovensku pritom máme okolo sedemtisíc nelegálnych smetísk. Ministerstvo aj združenie obcí sú napriek tomu pokojné. Tvrdia, že samosprávy si vybavovanie väčšinou nechávajú na poslednú chvíľu. Pri administratívnej náročnosti je však otázne, koľko z nich to do 17.júla stihne.

Na boj s nelegálnymi skládkami vyčlenil Environmentálny fond desať miliónov eur. Jednému mestu alebo dedine môže ponúknuť najviac stotisíc. Prispieť však musí aj sám žiadateľ, a to piatimi percentami z celkovej ceny.

Niektorí starostovia či primátori však ešte stále nevedia, ako peniaze z dotácie získať. „Obce a mestá sa na nás obracajú s otázkami týkajúcimi sa zverejnenej špecifikácie, prípadne aj so žiadosťou o usmernenie. Environmentálny fond je v tomto smere žiadateľom plne k dispozícii,“ uviedla Jana Sásfaiová, hovorkyňa fondu, ktorý patrí pod ministerstvo životného prostredia. Doteraz odpovedal už asi stotridsiatim.

Aby obce príspevok na likvidáciu čiernej skládky dostali, musia spracovať náročné papierovačky. Okrem formulára žiadosti potrebuje Environmentálny fond predložiť aj niekoľko príloh. Popri iných aj potvrdenie okresných úradov životného prostredia o existencii skládky.

Zdĺhavosť pri príprave žiadosti potvrdila aj Jana Chválová z oddelenia životného prostredia bratislavskej mestskej časti Dúbravka: „Museli sme spraviť aj kontrolu v teréne, len to nám zabralo skoro dva dni. Potom spracovať doklady, urobiť identifikáciu s parcelným číslom, GPS súradnice. Trvá to dosť dlho.“ Žiadosť preto ešte neposlali, ale urobia tak. „Ak peniaze dostaneme, chceli by sme odstrániť všetky čierne skládky,“ dodala Chválová.

V malom počte uchádzačov fond ohrozenie projektu s názvom „Veľké upratovanie Slovenska“ nevidí. „Máme skúsenosti, že žiadatelia sa hlásia najmä posledný týždeň respektíve dva, tri dni pred skončením,“ poznamenala Sásfaiová.

Súhlasí s ňou aj podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány. „Dnes je ešte ťažko hovoriť o počte samospráv, ktoré o dotáciu prejavia záujem. Z diskusií s predstaviteľmi miest a obcí vieme o záujme, aj keď niektoré sú voči tejto dotácii mierne opatrné. Uvidíme o tri týždne,“ povedal Turčány.

Denník Pravda oslovil viac ako desať miest o obcí na celom Slovensku. Väčšina z nich o možnosti získať príspevok na odstránenie nelegálnych skládok vie a chystá sa ju aj využiť. Niektoré už pripravujú potrebné dokumenty. Žiadna z nich však žiadosť ešte neodoslala. Nezáujem o dotácie prejavila len jedna z oslovených obcí na juhu Banskobystrickej župy. Jej krajské mesto má, naopak, o finančnú pomoc záujem. „Takúto iniciatívu vítame a žiadosť aj ostatné dokumenty pre Environmentálny fond už pripravujeme,“ konštatoval Peter Suchý z oddelenia odpadového hospodárstva v Banskej Bystrici.

Podľa ochranára Miloša Veverku z Centra pre trvaloudržateľné alternatívy CEPTA predstavujú čierne skládky odpadu v mestách a obciach mimoriadne závažný problém. Starostom a primátorom na jeho odstránenie väčšinou chýbajú peniaze. „Bola by škoda takúto príležitosť nevyužiť. Pokiaľ bude projekt neúspešný, myslím si, že by fond mal výzvu zopakovať. Možno nejakými inými prostriedkami ho dostať do povedomia miest a obcí,“ vysvetlil Veverka.

Ministerstvo sa neobáva, že by niečo z vyčlenených peňazí zostalo. „Berúc do úvahy počet čiernych skládok na území Slovenska, výšku možnej podpory na jednu čiernu skládku i záujem samospráv zbaviť sa týchto starých bremien nepredpokladáme, že by sa celá suma 10 miliónov eur nevyčerpala,“ konštatoval Juraj Rybanský z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia.

Projekt „Veľké upratovanie Slovenska“ spustilo ministerstvo v apríli tohto roka. Zabezpečiť by mal odstránenie skládky, čistenie a úpravy miesta, na ktorom sa nachádzala, a tiež druhotné spracovanie odpadu. Mesto alebo obec môžu fondu poslať iba jednu žiadosť. Na koľkých miestach príspevok využijú, je už na nich. Pri schvaľovaní príspevkov sa bude vyhodnocovať potreba odstránenia odpadkov, riziká ich vplyvu na okolitú prírodu, ale aj ekonomické a sociálne kritériá regiónu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #čierne skládky #skládky