V Bratislave budú korunovať cisára Karola VI.

Už trinástykrát si Bratislava pripomína významné historické okolnosti kráľovských korunovácií. Tohtoročné korunovačné slávnosti sa budú konať najbližší víkend od 26. do 28. júna. Bratislavčania a domáci aj zahraniční turisti budú svedkami korunovácie cisára Karola VI. na uhorského kráľa.

24.06.2015 14:56
debata
Tento rok spočinie ťažká uhorská koruna na... Foto: Korunovačné slávnosti
korunovačné slávnosti, bratislava, koruna Tento rok spočinie ťažká uhorská koruna na hlave Karola VI.

Bohatú históriu Bratislavy ako korunovačného mesta pozná len málo turistov a, žiaľ, aj obyvateľov mesta, pritom na ňu môžeme byť právom hrdí.

„Veď čím iným by sa Bratislava mohla pýšiť, po 300 rokov bola stredobodom Uhorskej monarchie, miestom, kde sa stretávali tí najdôležitejší muži a ženy krajiny, miestom, kde korunovali kráľov a kráľovné. V tej dobe ju poznala celá Európa,“ povedala námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšteková.

Slávnosti potrvajú tri dni

Tradícia slávností tento rok nielenže pokračuje, ale sa aj rozrastá. Veľkolepé historické podujatie potrvá prvýkrát tri dni, od piatka do nedele, a bude popretkávané množstvom sprievodných akcií. Trinásty ročník slávností sa začne v piatok 26. júna o 14:00 jarmokom dobových remesiel na Hviezdoslavovom a Rybnom námestí, ktorý potrvá celý víkend. Predstaviť sa príde stovka remeselníkov a predajcov. Vstup na celé slávnosti je zadarmo.

Vlastný obrad korunovácie sa bude konať v sobotu na Hlavnom námestí a k dispozícii bude návštevníkom 500 miest na sedenie a veľkoplošná obrazovka. „Kráľa stvárni mladý herec Lukáš Dóza. Ako komparzista sa predtým podieľal na Korunovačných slávnostiach 2005, keď sme si pripomínali korunováciu Rudolfa II.,“ uviedol Miroslav Vetrík z občianskeho združenia Korunovačná Bratislava. Dodal, že dôležitým kritériom pre výber herca bol aj vek, cisár Karol totiž prijal korunu ako 26-ročný.

Korunovaniu budú predchádzať ukážky bojov medzi kurucmi a labancami v uličkách Starého Mesta, nebude chýbať ani pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy, korunovačný sprievod či ľudová veselica s dobovou hudbou a tancami. Sobotný program zakončí ohňostroj na Hviezdoslavovom námestí.

Viac vážnej hudby

Mnohých návštevníkov možno poteší oveľa viac vážnej hudby. Tá totiž podľa organizátorov dokáže rúcať aj jazykové bariéry. Program bude prepojený s festivalom Viva musica, ktorý tento rok rozšíril svoj týždenný program na dva mesiace a aj preto bude prvý deň slávností venovaný téme vážnej hudby. Návštevníkov v piatok privíta veľký koncert klasickej hudby a v nedeľu slávnosť ukončí opera.

Najvýznamnejšou tohtoročnou novinkou slávností je, že obrad korunovácie bude spojený s hudobným dielom Korunovačná omša od W. A. Mozarta. Veľkolepé stvárnenie obradu korunovácie tak umocní prítomnosť slovenských filharmonikov, na pódiu sa spolu ocitne 20-členný zbor Slovenskej filharmónie, 20-členný zbor Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala a 30-členný zbor Adoremus, ktorý odspieva liturgické spevy.

Minulý rok tieklo víno potokom, inak tomu... Foto: Korunovačné slávnosti
korunovacne slavnosti, bratislava Minulý rok tieklo víno potokom, inak tomu nebude ani teraz.

Rozhadzovať budú korunovačné žetóny

Až tisíc bronzových korunovačných žetónov s podobizňou Karola VI. rozhodia medzi ľudí na Hlavnom námestí po obrade korunovácie. Symbolicky tým chcú naznačiť, aké veľkolepé a bohaté vtedy korunovácie bývali. Na tvorbe žetónov sa významne podieľala akademická sochárka Ľudmila Cvengrošová. „Vďaka Slovenskému národnému múzeu a fotografii, ktorú nám poskytli, vyrobila 30-centimetrový sadrový model žetónu. Ten sme potom nechali v Kremnici vyraziť z bronzu,“ vysvetlil Vetrík.

Lákadlom pre milovníkov vína bude spolupráca s Festivalom frankovky modrej a netradičná vínna fontána. Keďže dcéra cisára Karola VI. Mária Terézia vraj mala rada červené víno a aj panovníci dávali počas slávností pre svoj ľud víno do fontány, fontánu naplnia 500 litrami frankovky. Z Vtáčej fontány na rohu Panenskej a Ventúrskej ulice sa tak návštevníci budú môcť napiť, koľko im hrdlo ráči. Nebude tiež chýbať dobový jarmok a kto bude hladný, dočká sa aj pečenia 250-kilového vola na Hviezdoslavovom námestí.

Korunovácie budú tento rok pokrývať veľkú časť Starého mesta. Jedno z podujatí slávností bude aj na hradbách, ktoré nedávno obnovili. „V svojej dobe boli práve hradby svedkom korunovácií a ďalších historických udalostí v Bratislave. Tento rok sa tu bude odohrávať program pre rodiny s deťmi, tie sa môžu tešiť na malé detské korunovácie a hry,“ uviedla Plšteková.

Dobové boje aj Juraj Jánošík

Celé podujatie sa bude niesť vo vzdelávacom duchu, obrad korunovácie a historické okolnosti divákom priblížia odbornými komentármi a výkladom. V nedeľu bude program pokračovať v Primaciálnom paláci výstavou nazvanou Korunovačná Bratislava v kontexte vojny o španielske dedičstvo. Pripravené sú aj inscenácie protitureckých bojov Eugena Savojského či protihabsburského povstania.

Po skončení Rákociho povstania totiž mnohí kuruci vstúpili do cisárskej armády, ostatní odmietli a rozhodli sa pre zbojícku profesiu. Najznámejším z nich je rodák z Terchovej, Juraj Jánošík. „Zinscenujeme jeho popravu, máme pripravenú štvormetrovú šibenicu a ukážeme tak ako prebiehalo trpné právo,“ uviedol Vetrík.

Príde aj maďarská delegácia

Než sa Bratislava stala korunovačným mestom, mohol sa týmto titulom pýšiť maďarský Székesfehérvár, ktorý je dnes partnerským mestom Bratislavy. Práve s ním sa snaží hlavné mesto spolupracovať a preto primátor spolu s celou delegáciou navštívi tento rok po prvýkrát Korunovačné slávnosti. O rok by vraj mali z Maďarska vypraviť celý vlak návštevníkov.

Záujmom mesta je v budúcnosti rozšíriť slávnosti ešte viac. Ponúknuť by chceli pravidelný program, ktorý by mohol prebiehať v Klariskách každý víkend vo forme malých korunovačných slávností a scénického hudobného programu. Samotné korunovačné slávnosti by mali vyvrcholiť na budúci rok, keď bude korunovaná najslávnejšia uhorská panovníčka Mária Terézia.

Karol VI.

Karol VI. sa narodil 1. októbra 1685 v čase prebiehajúcej niekoľkoročnej vojny proti Turkom. Bol mimoriadne vzdelaný, plynule ovládal niekoľko jazykov.

Za uhorského kráľa bol korunovaný 22. mája 1712 v Dóme sv. Martina. Korunu a korunovačné insígnie dostal od ostrihomského arcibiskupa Kristiána Augusta. Vo františkánskom kostole pasoval nových rytierov Rádu zlatej ostrohy. Počas korunovácie sa nechali raziť špeciálne zlaté žetóny, na ražňoch pred Michalskou bránou sa piekli voly a z umelej fontány tieklo víno. Ľudia hodovali až do rána.

Karol VI. uzákonil pragmatickú sankciu, ktorá zaisťovala nástupníctvo trónu i po ženskej línii. Na základe toho sa po jeho smrti stala uhorskou kráľovnou jeho dcéra Mária Terézia.

Viac informácií na stránke Korunovácie.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #korunovácia #korunovačné slávnosti