Za kúpaním si Trenčania tento rok zacestujú

Autobus, a ak sa podarí, tak aj loď. Také možnosti budú mať Trenčania, aby sa dostali na pláž v rekreačnej zóne Ostrov, ktorú majú priamo pod nosom. Doteraz chodili na Ostrov peši po moste, ale ten začali opravovať a stavenisko je pre peších nebezpečné.

25.06.2015 13:00
policajt, kyvadlová doprava, Ostrov Foto: ,
Trenčanov prepravuje na Ostrov autobus bezplatnej kyvadlovej dopravy.
debata

Tohtoročná letná sezóna je pre obyvateľov mesta veľmi nepriaznivá. Už druhý rok sú bez letnej plavárne, pretože stará je zbúraná a novú ešte neotvorili. Vlani im ako náhrada poslúžila pláž na Ostrove a kúpanie vo Váhu.

Len čo trochu zasvietilo slnko, po moste tiahli na Ostrov stovky ľudí. Teraz to už nie je možné. Most začali opravovať, jedna časť je rozobratá, na dopravu zostal len úzky pruh. Dopravu riadia svetelné semafory, po moste môžu ísť len autá a bicykle. Chodci si musia počkať na autobus, ktorý bezplatne preváža ľudí z jednej strany mosta na druhú. Na poriadok dozerajú mestskí policajti.

„Viem, že to bude robiť ľuďom problémy, ale je to prijateľnejšie, ako začať s prácami až v septembri, po letnej sezóne. V takom prípade by plaváreň na Ostrove nebola otvorená ani na budúci rok, pretože by most nestihli zrekonštruovať, následne by sme to my nestihli skolaudovať a pripraviť na letnú sezónu,“ vraví Richard Rybníček, primátor Trenčína.

Historická mestská plaváreň priamo pod Trenčianskym hradom slúžila takmer 80 rokov. Bola však príliš blízko koľajníc, a tak padla za obeť modernizácii železničnej trate. Železnice ju od mesta odkúpili a v roku 2013 zlikvidovali. Mesto síce ešte v roku 2010 postavilo novú plaváreň v rekreačnej zóne Ostrov, ale doteraz sem nie je dotiahnutý prívod plynu a dokonca ani vody. Záťaž nových inžinierskych sietí pre plaváreň by starý most neuniesol, preto ho musia od základu rekonštruovať. Tieto stavebné práce zabezpečujú Železnice SR.

„Práce na moste majú podľa predloženého harmonogramu trvať do konca apríla budúceho roka a to tak, aby nebola na letnej plavárni obmedzená sezóna v roku 2016. Kyvadlová doprava bude premávať počas stavebných prác, a to z dôvodu bezpečnosti pohybu obyvateľov cez stavenisko,“ zdôraznila Martina Pavlíková, hovorkyňa ŽSR.

Ostrov je územie, ktoré z jednej strany obmýva energetický kanál, z druhej rieka Váh vo svojom starom koryte. Mesto teraz hľadá spôsob, ako vodu využiť na lodnú dopravu. Rokuje s prevádzkovateľmi väčších lodí aj o takejto službe. Ďalšou možnosťou je provizórne premostenie. Mesto požiadalo o pomoc armádu, ktorá má k dispozícii pontónové, ale aj iné typy mostov.

„Ozbrojené sily SR v súčasnosti posudzujú technické možnosti premostenia, na základe ktorých sa rozhodne o ďalšom postupe,“ povedala Martina Balleková, hovorkyňa ministerstva obrany.

Okrem pláže na Ostrove, ktorá je len pár metrov od novej, ale nefunkčnej plavárne, môžu Trenčania tento rok využívať prírodné kúpalisko v neďalekej Opatovej. A mnohí určite využijú, že od 1. augusta začne po 15-ročnej prestávke opäť fungovať legendárne kúpalisko Zelená žaba.

Kúpalisko postavili v medzivojnovom období, je technickým unikátom zapísaným v zozname pamiatok. Bazén, ktorý je čiastočne vytesaný do skaly, v roku 2000 praskol a odvtedy je Zelená žaba zatvorená. Opravovať ju začal holding Synot, ktorý ju získal do vlastníctva. Súčasťou areálu kúpaliska bude aj unikátny projekt vonkajšieho saunového sveta.

„Hlavný nerezový bazén bude vyhrievaný, ponúkne tri plavecké dráhy a najrôznejšie atrakcie potrebné pre rodinný komfort. Veľmi atraktívna bude aj VIP zóna vysekaná do skaly, ktorá poskytne relaxáciu v bazéne a vírivke. Novinkou budú podľa vzoru zahraničných rezortov aj animátori, ktorí sa postarajú o deti, aby si aj rodičia mohli odpočinúť,“ dodala Magda Pekařová, hovorkyňa holdingu Synot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #plaváreň #Ostrov #kúpalisko Zelená žaba