Športový projekt pre Košice vítajú aj osobnosti

Titul Európskeho mesta športu, ktorý Košice získali pre rok 2016, vítajú nielen aktívni či bývalí športovci, ale všetci, ktorí v športe pôsobia. Podľa nich je to možnosť, ako získať množstvo ľudí pre pohyb.

26.06.2015 15:00
HC Košice, Peter Bartoš Foto:
Peter Bartoš na archívnom zábere z čias, keď si obliekal dres klubu HC Košice.
debata (1)

Jedným zo športovcov je aj hokejista majstrovského HC Košice Peter Bartoš. On sám ako otec piatich detí dobre vie, že športové aktivity sú pre deti najlepším spôsobom, ako stráviť voľný čas. Traja synovia sa „potatili“ a venujú sa hokeju, športujú aj dve dcéry.

„Titul mesta športu vnímam kladne, obyvatelia mesta vrátane detí takto získajú možnosť, ako sa viac hýbať. Bojovali sme za to, preto verím, že sa to zmení k lepšiemu. Športové akcie aj športoviská budú pre ľudí, ktorí tu žijú, no prísť môže ktokoľvek. Ak mi to čas dovolí a nebudeme mať tréning, rád sa k hromadnej akcii pripojím,“ povedal Bartoš. Podľa neho treba k športu pritiahnuť viac detí a mládeže. „Dnes im veľmi nemá kto ukázať, ako preliezť plot či vyštverať sa na strom. Alebo zobrať deti na túru či prejsť sa po lese. Vôbec nejde len o vrcholový a profesionálny šport, ale aj o amatérsky pre verejnosť. Treba však priznať aj to, že športovísk nie je veľa a niektoré sú schátrané,“ dodal hokejista.

Titul vnímajú pozitívne aj obyvatelia a návštevníci mesta. „Myslím si, že po Európskom hlavnom meste kultúry je to ďalšia šanca pre Košice. Na také mesto je tu v súčasnosti podľa mňa málo športovísk. Treba podchytiť aj deti a mladých, aby sa viac venovali športu, ale na to treba aj zázemie a infraštruktúru,“ myslí si Andrej Soták. Mnoho Košičanov však vyčíta mestu, že síce získalo titul, ale prvoligový futbal v meste na budúci rok neuvidia. S finančnými problémami však zápasia aj iné športové kluby. No mesto argumentuje tým, že mužský futbal podporovať nemôže. „Dávame však ročne 300-tisíc eur na podporu mládeže, čo je pozitívum, lebo na podporu juniorských súťaží sa hľadajú peniaze ťažšie,“ povedala hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová.

Primátor Košíc Richard Raši poukázal na to, že práve vďaka titulu Európskeho mesta športu sa môže druhé najväčšie slovenské mesto pohnúť aj v tejto oblasti ďalej. „Už pri ohlásení kandidatúry začalo mesto dostávať ponuky od zväzov a medzinárodných asociácií na organizáciu športových podujatí, čo prinesie nielen ekonomický efekt, ale aj športový zážitok a motiváciu mládeže k cieľavedomej športovej aktivite,“ povedal primátor. Dodal, že mesto má schválenú aj novú koncepciu rozvoja športu do roku 2020.

„Každý rok máme v pláne postaviť minimálne jedno veľké športové zariadenie – letné kúpalisko a plaváreň ČH, modernú futbalovú arénu, Národné tenisové centrum, Športové centrum pre hendikepovaných, šesť atletických oválov, exteriérové fitnescentrá, vodný kanál, multifunkčnú halu či desiatky kilometrov nových cyklistických trás,“ dodal primátor Richard Raši.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Európske mesto športu