Trnava aj Vajnory odstraňujú problémy, získali Zlaté vedro

Znečistené ulice, diery v chodníkoch či nefunkčné osvetlenie v meste, to všetko môžu ľudia nahlasovať na stránke Odkazprestarostu.sk. Za takéto riešenie podnetov si Trnava za rok 2014 odniesla ocenenie Zlaté vedro Milana Capáka. Z malých samospráv zvíťazila bratislavská mestská časť Vajnory.

26.06.2015 19:42
primator, trnava, Peter Bročka Foto: ,
Jedno zo Zlatých vedier si odniesol primátor Trnavy Peter Bročka.
debata (1)

Trnava prebrala štafetu od bratislavskej mestskej časti Ružinov, ktorá bola najúspešnejšou samosprávou v riešení podnetov minulý rok. Tentokrát si Ružinov odniesol Zlaté vedro za komunikáciu s občanmi, v úspešnosti riešenia bol až druhý, nasledovala ho Prievidza.

Zapájajú sa ďalší

Každý rok si k interaktívnemu projektu nájdu cestu nové mestá aj občania, ktorí spolu prostredníctvom portálu komunikujú. Častokrát sa vďaka tomu výrazne zvýši čas reakcie na problém aj jeho riešenie. Minulý rok pribudli Senec, Modra, Martin, ošice či Levice. Spolu tak fungovalo až 72 samospráv.

Vlani na stránke zaregistrovali viac ako 5 900 podnetov, čo je dvojnásobok oproti roku 2013. Najviac upozornení vraj prišlo v máji, najmenej v decembri. Vo vianočnom zhone si podľa tvorcov projektu ľudia problémy svojho mesta všímali menej. Zažartovali, že mnohé prekryl aj sneh.

Vyrieši sa polovica problémov

Projekt, ktorý funguje už piaty rok, pomáha realizovať 37 dobrovoľníkov z celého Slovenska. Tí jednotlivé sťažnosti spracúvajú a posúvajú kompetentným orgánom.

„Odkaz prináša skutočné riešenia, až 48 % problémov sa odstránilo. Množstvo z tých nevyriešených sa ešte realizuje, pretože proces môže byť náročnejší a prichádza do troch mesiacov, niekedy to trvá aj rok,“ uviedol koordinátor projektu Jakub Kmeť.

„Raz nám poslali aj podozrenie na únik plynu. Okamžite sme ho spracovali, zavolali hasičov a plynárov. Zistili sme, že naozaj k úniku dochádzalo. Sme síce radi, že nám ľudia tak dôverujú, ale niektoré problémy treba riešiť priamo na linkách 112,“ popísal Kmeť.

Uspeli aj malé samosprávy

Prvýkrát tento rok organizátori hodnotili úspešnosť v dvoch kategóriách, samostatne tak súperili malé a veľké samosprávy. „Po piatich rokoch fungovania sme sa rozšírili do viac než 80 samospráv. Fungujeme v hlavnom meste, ale aj malých obciach na Orave či Gemeri, ktoré čelia iným druhom problémov, ako väčšie mestá. Preto sme Zlaté vedro udeľovali samostatne aj menším obciam,“ vysvetlil Kmeť.

Je totiž rozdiel, ak má samospráva vyriešiť stovky nahlásených problémov, alebo len desiatky. Doteraz preto malé obce nemali šancu Zlaté vedro získať. Podľa nového systému zvíťazila v hodnotení úspešnosti aj bratislavská mestská časť Vajnory, na druhom mieste košická mestská časť Vyšné Opátske a na treťom Bánov. Rovnako sa tieto samosprávy umiestnili aj v hodnotení komunikácie s občanmi.

„Vo volebnom roku bolo štyrikrát viac podnetov. Je to skvelá vec, ako pomôcť starostovi alebo samospráve, ako mesto opraviť. Vždy som chválil toho, kto mi povedal: starosta, choď to opraviť! Pomôžeme tým aj človeku, ktorý má realizáciu na starosti, navigujeme ho, poháňame,“ povedal starosta víťazných Vajnor Ján Mrva.

Starostovia sú nadšení

Projektom chcú ľudí aj vedenie podnietiť k tomu, aby sa do chodu samosprávy zapájali nielen počas volieb, ale celý rok. Pravidelná komunikácia totiž pomôže mesto udržiavať a pomôže všetkým, ktorí v meste žijú. Túto spoluprácu si pochvaľuje starosta Ružinova, ktorý v minulom roku obdržal až 700 podnetov.

„Na komunikáciu s občanmi využívame okrem stránky Odkazprestaros­tu.sk aj sociálnu sieť a pravidelné stretnutia. Ešte pred piatimi rokmi väčšina z týchto spôsobov nebola vôbec samozrejmá a za ten čas, ako sa komunikácii s Ružinovčanmi venujeme, sme sa o fungovaní samosprávy veľa naučili,“ povedal starosta Dušan Pekár, ktorý sa pochválil aj aplikáciou Odkaz pre starostu v mobile, ktorú denne používa.

Starostovia a primátori sa sťažnosti občanov snažia riešiť čo najrýchlejšie, nie vždy je to však jednoduché. Konkrétny problém býva často v kompetencii iného subjektu a ten musia požiadať o riešenie. „Samozrejme, nedá sa vždy všetko dosiahnuť hneď, mnohé problémy si vyžadujú legislatívne zmeny a peniaze, ktoré nie sú k dispozícii,“ dodal Pekár.

Všetky ocenenia odovzdal primátorom a starostom Milan Capák, podľa ktorého je cena pomenovaná. Dobrovoľne a na vlastné náklady totiž opravoval výtlky na rožňavských cestách a stal sa miestnym hrdinom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Trnava #Zlaté vedro Milana Capáka #odkaz pre starostu