Starý most už bude siahať za polovicu Dunaja

Nad bratislavským Dunajom pribudne ďalšia časť oceľovej konštrukcie Starého mosta. Dovedna už bude nad riekou vysunutých 195 metrov konštrukcie, siahať bude za polovicu Dunaja. Po kontrolnom dni na stavbe Starého mosta o tom v stredu informovala hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

01.07.2015 12:38
bratislava, stary most Foto: ,
Podľa harmonogramu by mali byť Starý most a prvá časť električkovej trate do Petržalky hotové do decembra tohto roku.
debata (7)

Starý most by sa mal v auguste dotknúť už aj piliera 34, ktorý nahradí zbúrané piliere tri a štyri. Nový pilier zhotoviteľ práve buduje. No práce na výstavbe piliera trochu meškajú, spôsobila to najmä zvýšená hladina Dunaja koncom mája. „Na pilieri 34 je určité zdržanie, ale zhotoviteľ robí opatrenia, aby nebol harmonogram narušený,“ uviedla Kratochvílová.

Ako pred nedávnom vysvetlil riaditeľ stavby Peter Tekeľ, do augusta síce pilier ešte nebude celý vybudovaný, no postaviť chcú zatiaľ dočasnú konštrukciu, o ktorú sa most oprie a pilier postupne dobudujú. Podľa dohodnutého harmonogramu chce zhotoviteľ dokončiť Starý most a prvú časť električkovej trate do Petržalky do 15. decembra tohto roku.

Práce sa pohli na petržalskej strane Dunaja, tu dnes otvárajú križovatku Bosákova – Jantárova, kde už je dokončená cestná svetelná signalizácia i dopravné značenie. Do 20. júla by mali byť hotové aj chodníky na Štúrovej ulici v Starom Meste. Od pondelka 6. júla začnú rekonštruovať aj križovatku Jesenského – Štúrova, práce potrvajú tri mesiace. Na Jesenského bude preto vylúčená električková doprava a električky budú jazdiť po obchádzkovej trase.

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD – Starý most, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní. Je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH a je financovaný z eurofondov.

Európska komisia už odobrila na projekt grant 63 miliónov eur z Kohézneho fondu Európskej únie. Na financovaní sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Podmienkou je, že projekt musí byť dokončený a vyfakturovaný do konca roka 2015.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Starý most #Dunaj