Na levočskej hore vyvrcholila Mariánska púť

Na jednom z najstarších pútnických miest na Slovensku, Mariánskej hore v Levoči, v nedeľu slávnostnou svätou omšou vyvrcholila každoročná Mariánska púť.

05.07.2015 16:52
púť, Levoča Foto: ,
Arcibiskup krakovský J.Em. Kardinál Stanislaw Dziwisz (vľavo) počas slávnostnej odpustovej svätej omše v rámci Levočskej púte v Roku zasväteného života a 20. výročia návštevy sv. Jána Pavla II.
debata (22)

Počas víkendu sa na nej podľa odhadu organizátorov zišlo okolo 600-tisíc pútnikov. Dopoludňajšiu slávnosť celebroval kardinál Stanislaw Dziwisz, krakovský arcibiskup, ktorý prítomným niekoľkokrát pripomenul návštevu Jána Pavla II. v Levoči pred dvadsiatimi rokmi. V jej znamení sa niesla aj celá púť, pričom venovaná bola aj Roku zasväteného života, ktorý vyhlásil pápež František.

Počas celého týždňa, ktorý predchádzal slávnosti, navštívilo levočskú horu podľa Františka Dlugoša, levočského dekana a farára, cez milión návštevníkov. Samotný program na Mariánskej hore sa začal už vo štvrtok, keď sa v tamojšej Bazilike Navštívenia Panny Márie uskutočnila slávnostná svätá omša a státisíce pútnikov prilákala aj otváracia odpustová slávnosť v podvečer takzvanej fatimskej soboty 4. júla. Viacerí z nich sem prišli pešo a putovali aj niekoľko dní. Súčasťou víkendového programu boli viaceré sväté omše a liturgie východného obradu. Vo večerných hodinách vystúpila aj folklórna skupina Kollárovci so špeciálnym mariánskym koncertom. V sobotu o 23:00 sa na levočskej hore modlili modlitbu svätého ruženca prevažne mladí pútnici, ktorí sa zúčastnili aj na polnočnej svätej omši. „Množstvo veriacich uprednostnilo nočný pobyt na hore, polnočnú svätú omšu. Zaznamenali sme enormný nárast stanujúcich pútnikov,“ uviedol Jozef Lapšanský, moderátor púte a jeden z organizátorov podujatia. Počas dvoch dní bolo na mieste k dispozícii približne dvesto kňazov.

Poľský kardinál Dziwisz v nedeľu počas slávnosti vyzval slovenských pútnikov, aby sa modlili k Jánovi Pavlovi II., ktorého pápež František vyhlásil minulý rok za svätého. Všetkých prítomných mladých tiež pozval do Krakova, kde sa budúci rok uskutočnia Svetové dni mládeže za účasti súčasného pápeža. „Ján Pavol II. bol pápežom mladých, už počas inaugurácie svojho pontifikátu ich nazval nádejou Cirkvi a svojou nádejou. V jubilejnom roku 2000 v nich videl strážcov zajtrajška, ktorí bedlia na úsvite tretieho tisícročia. Bol to práve Ján Pavol II., ktorý zaviedol Svetové dni mládeže ako sviatok mladej Cirkvi,“ povedal.

Pútnikom, ktorí sa zúčastnili na Mariánskej púti v Levoči, bola nepretržite k dispozícii záchranná zdravotná služba. Počas dvoch dní riešili zdravotníci, lekári, ale aj dobrovoľníci zväčša nevoľnosti, ale aj problémy spôsobené nevhodnou obuvou. „Za tieto dva dni sme ošetrili 106 ľudí, čo je skoro dvojnásobok oproti minulému roku. Išlo prevažne o pútnikov, ktorí sem išli pešo. Boli to hlavne úrazy ako poranenia dolných končatín, preťažené kolená, vyvrtnuté členky a podobne,“ uviedol záchranár Martin Šefc. Podľa jeho slov poskytovali pomoc ľuďom aj pri niekoľkých cievnych mozgových príhodách, epileptických záchvatoch i kolapsových stavoch. „Tie sa začali v nedeľu v dopoludňajších hodinách, a to najmä v dôsledku tepla a nedodržania pitného režimu,“ dodal Šefc. Ako dnes dodal Lapšanský, počet účastníkov na púti však počasie nezvykne ovplyvniť. „Pamätám si, že v roku 2012 tu boli dva stupne nad nulou a účasť to neovplyvnilo, spoliehať sa na počasie je veľmi relatívne,“ vysvetlil.

Mesto Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, korene mariánskeho kultu siahajú až do 13. storočia. Prvá kaplnka tam bola postavená ešte v roku 1247. Pútnický kostol na Mariánskej hore posvätil v roku 1922 biskup Ján Vojtaššák. Na baziliku ho v roku 1984 povýšil pápež Ján Pavol II., ktorý sem zavítal 3. júla 1995. Za jeho prítomnosti išlo vtedy o najväčšiu púť, na levočskú horu zavítalo viac ako 650-tisíc pútnikov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #púť