Projekt Zuckermandel devastuje zeleň a pamiatky, tvrdia aktivisti

Občianski aktivisti tvrdia, že investor výstavbou Zuckermandlu pod Bratislavským hradom likviduje zeleň a devastuje pamiatkovú rezerváciu. Investor to odmieta.

14.07.2015 13:00
Zuckermandel Foto:
Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene opätovne upozornili na výrub stromov a ničenie verejnej zelene na nábreží Dunaja v dôsledku výstavby projektu Zuckermandel.
debata (6)

Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene tvrdia, že mestskí úradníci pristupujú na požiadavky investora a nechránia verejný záujem. Opätovne upozornili na výrub stromov a ničenie verejnej zelene na nábreží Dunaja v dôsledku výstavby projektu Zuckermandel. Vody rozčerilo nové výrubové konanie pre ďalšie dva stromy.

Podľa hovorkyne Starého Mesta Nory Gubkovej prišla žiadosť na mestský úrad 8. júna.

„V žiadosti o výrubové povolenie z roku 2012 boli uvedené len stromy, pri ktorých bol výrub vyslovene nevyhnutný,“ upresňuje hovorkyňa J&T Real Estate Katarína Krajňáková. Rozšírenie žiadosti o ďalšie dva stromy bolo podľa investora nevyhnutné. „Stalo sa tak v dôsledku upresnenia technického riešenia výustného objektu dažďovej kanalizácie, ktorá zberá dažďovú vodu z verejných priestranstiev celej mestskej štvrte Zuckermandel,“ uzatvára Krajňáková. Súčasťou výustného objektu bude prečerpávacia stanica, ktorá pri povodňových stavoch obmedzí riziko zatopenia nábrežia.

Podľa aktivistov developer s devastáciou zelene... Foto: Bratislava otvorene
Zuckermandel Podľa aktivistov developer s devastáciou zelene neskončil.
Súčasťou projektu je aj rozšírenie... Foto: Bratislava otvorene
Zuckermandel Súčasťou projektu je aj rozšírenie štvorprúdovej cesty na šesťprúdovú.

Aktivistov ďalší výrub pobúril. Tvrdia, že pre výstavbu v Podhradí už padlo 135 stromov a 879 metrov štvorcových krovinatých porastov. Problém vidia najmä v tom, že mizne zeleň, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nábrežnej promenády a v lete poskytuje nenahraditeľný tieň. Investor kritiku odmieta. „Oproti požiadavkám platného územného plánu zóny v Zuckermandli objem zelene zdvojnásobíme a zachováme takmer 1000 metrov štvorcových prírodných plôch,“ dodáva Krajňáková.

Kompetentní podliehajú tlaku investora, tvrdia aktivisti

Podľa aktivistov však developer s devastáciou zelene zďaleka neskončil. Súčasťou projektu je aj rozšírenie štvorprúdovej cesty na šesťprúdovú. „Úsek zelene sa na niektorých miestach zúži na asi tri metre. Samospráva takto pripravuje občanom darček v podobe hluku, emisií, prachu a špiny, ktoré budú sprevádzať chodcov na nábreží pred budúcim Zuckermandlom,“ upozorňuje Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene.

Podľa hovorkyne investora bude mať po dobudovaní jazdného pruhu najužšie miesto zelene pri Zuckermandli 5,2 metra. „Na mieste budú vysadené nové okrasné kroviny tak, aby bola promenáda od komunikácie odclonená a zároveň, aby bol úsek po oboch stranách lemovaný kultivovanou zeleňou,“ hovorí Krajňáková.

Aktivisti však nesúhlasia. Stromčeky, ktoré tam plánuje developer vysadiť nemôžu podľa nich nikdy nahradiť staré pôvodné plnohodnotné stromy a kroviny. Trvajú na tom, že kompetentní podliehajú tlaku investora.

Tvrdenie proti tvrdeniu

Aktivisti tvrdia, že projekt Zuckermandel má aj ďalšie negatíva. „Snaha o maximalizáciu ziskov prináša husto zastavané územie s výškovými budovami, čím sa posunie „rakovinový nádor“ nepodarenej mohutnej výstavby Riverparku smerom k Starému Mestu,“ uvádzajú aktivisti. Investor nesúhlasí. Objem stavieb bude oveľa nižší ako povoľuje územný plán a to iba 65,1 percenta. „Zastavanosť napĺňame na 76,2% preto nemôžeme súhlasiť s tvrdeniami aktivistov, ktorí hovoria o vysokej intenzite zástavby v území,“ uzatvára Krajňáková.

Verejný priestor bude podľa investora tvoriť... Foto: J&T Real Estate
Zuckermandel Verejný priestor bude podľa investora tvoriť viac ako polovicu z celkovej plochy územia.
Investor deklaruje, že oproti požiadavkám... Foto: J&T Real Estate
Zuckermandel Investor deklaruje, že oproti požiadavkám platného územného plánu zóny v Zuckermandli objem zelene zdvojnásobí.
Výbežok, ktorý pripomína nos bude dominovať... Foto: J&T Real Estate
Zuckermandel Výbežok, ktorý pripomína nos bude dominovať námestiu. Práve na skalnom nose po prvý raz opísali rastlinu skalničník guľkovitý.

Aktivisti a investor sa nevedia zhodnúť ani na tom, či nové budovy zatienia hrad. Podľa aktivistov je už teraz viditeľné, že navždy zatienia masív hradného brala s Bratislavským hradom. Podľa investora samotný hrad nebolo možné vidieť z tejto časti promenády ani pred začatím výstavby. Trvá však na tom, že projekt Zuckermandel sa v čase vyvíja a mení a na základe požiadaviek odborníkov i verejnosti.

„Územie je pamiatkovou rezerváciou, kde sa mal zvoliť úplne iný, citlivejší a subtílnejší prístup urbanizácie,“ hovorí Matej Vagač. Navyše podľa neho celá zástavba zničila aj archeologické vykopávky v území. Hovorí o barbarskom zbúraní Podhradia.

Iniciatíva Bra­tislava otvorene v minulosti zalarmovala verejnosť a žiadala zastaviť práce v území a vyhlásiť Zuckermandel za národnú kultúrnu pamiatku. Podľa odbornej komisie Mestského ústavu ochrany pamiatok nemajú archeologické nálezy významnú historicko-umeleckú hodnotu a neodporúča ich chrániť ako národnú kultúrnu pamiatku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #zuckermandel #developer #občianski aktivisti