V nových inkubátoroch v Trnave sú drobci, ktorí sa ponáhľali na svet

V dvoch nových inkubátoroch, ktoré minulý týždeň pribudli na intenzívke novorodeneckého oddelenia vo Fakultnej nemocnici v Trnave, už ležia bábätká.

14.07.2015 14:57
Trnava, inkubátory Foto: ,
Do nových inkubátorov, ktoré na intenzívku pôrodnického oddelenia doviezli minulý týždeň, umiestnili predčasne narodené deti.
debata

Ide o predčasne narodené deti alebo o deti v kritickom stave. Sem-tam sa tu zamrvia len v plienkach, pretože vo vnútri majú príjemnú teplotu. Na intenzívke majú teraz desať inkubátorov, čo zodpovedá počtu lôžok.

Posila v podobe nového prístrojového vybavenia prichádza v čase, keď pribúdajú nedonosené deti. „Pred tromi-štyrmi rokmi sme ich evidovali asi 250 ročne, teraz ich máme 350,“ hovorí primárka novorodeneckého oddelenia Rozália Mišová.

Dôvodov, prečo sa počet predčasných pôrodov zvyšuje, je niekoľko. „Podpisuje sa pod spôsob života, vek rodičiek či umelé oplodnenia. Rodí sa aj veľa dvojčiat a tie sú takmer vždy nedonosené,“ vysvetľuje Mišová. Dodáva, že nezrelosť sa týka deti, ktoré majú menej ako 38 týždňov.

Nové inkubátory umiestnili do prednej časti, ktorá funguje ako detské ARO. Teraz sú tu tri rovnaké inkubátory, ktoré sú určené pre kritické stavy. Všetky sú obsadené drobučkými telíčkami, ktoré majú hmotnosť medzi 1 200 až 1 500 gramami. Bábätká sú staré 29 a 30 týždňov, majú za sebou siedmy mesiac.

V druhej miestnosti je sedem inkubátorov a dve výhrevné lôžka. Do tejto časti dávajú deti, ktoré sú stabilizované. Tomu zodpovedá iné vybavenie. „Nedávame sem prístroj na podporu dýchania, monitorovací systém je tu jednoduchší. V poslednej miestnosti sú „postielkači“, ktorí nepotrebujú inkubátor a sú pripravení na odvoz domov,“ opisuje primárka.

Nové inkubátory patria k špičke. „Výhodou je napríklad to, že majú zabudovanú váhu. Dieťa, ktoré sa váži aj dvakrát denne, tak nemusíme z inkubátora vyberať,“ hovorí Mišová. Vrchná časť sa dá odklopiť a vznikne otvorené lôžko, čo uľahčuje prácu okolo dieťaťa. Je tu jednoduchšie zvlhčovanie či samočistenie.

Ďalším plusom sú podľa riaditeľa nemocnice Martina Neštického servisné prehliadky inkubátorov počas desiatich rokov. Dodal, že trnavská nemocnica je jedinou v kraji, ktorá poskytuje prevoz novorodencov v kritickom stave. Na to slúži transportný inkubátor.

Pobyt detí v inkubátore závisí od ich komplikácií a od toho, ako prospievajú. Medzi nedonosenými deťmi sú preto rozdiely. „Dieťa s váhou 1 200 gramov je tu asi tri mesiace, kým je pripravené na odvoz domov. U detí, ktoré majú 1¤800 až 2¤000 gramov, je to asi mesiac,“ približuje Mišová.

Pre mamičky je to dlhý čas, preto majú dve možnosti. „O poschodie vyššie máme samostatnú izbu pre štyri mamičky, ktorá je bez poplatku so zabezpečenou stravou. Mamička tak môže byť dieťaťu nablízku. Druhou možnosťou je, že za bábätkom dochádza do nemocnice z domu," vysvetľuje primárka.

Okrem Trnavy putovali nové inkubátory aj do ďalších deviatich miest. Na novorodenecké oddelenia v 14 nemocniciach pribudlo celkovo 34 inkubátorov. Ide o výsledok projektu, ktorý rozbehol obchodný reťazec Lidl. Kúpu inkubátorov mohli jeho zákazníci podporiť počas troch májových týždňov zakúpením audiorozprávok. „Celková hodnota inkubátorov je 600-tisíc eur,“ povedal PR manažér spoločnosti Tomáš Bezák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #predčasne narodené deti #novorodenci