Leto láka na dobrý film, pozrite si prehľad bratislavských letných kín!

Príjemné letné večery priam volajú po oddychovom filme, no sedieť vnútri by bol hriech. V Bratislave sa preto s letnými kinami roztrhlo vrece. Kto túži po skvelej filmovej atmosfére a neprekáža mu pár komárov, môže si pod holým nebom či v priestoroch kaviarne vychutnať nejeden filmový trhák. A často aj zadarmo.

16.07.2015 16:00
debata
Letné kino pri jazere ponúka za dobrého počasia... Foto: Letné kino na Kuchajde
Letné kino, Kuchajda, Bratislava Letné kino pri jazere ponúka za dobrého počasia skvelú filmovú atmosféru.

Prinášame prehľad obľúbených letných kín v Bratislave a ich program na najbližšie obdobie.

Pohoda pri jazere

Veľkej obľube sa už piaty rok teší Letné kino na Kuchajde, ktoré je súčasťou kultúrneho leta v Novom Meste. Premieta sa každú stredu a sobotu o 21:30. V auguste sa čas premietania posunie na 21:00. „Dramaturgia je nastavená tak, aby si prišli na svoje skutočne všetci. O programe letného kina rozhodujú potenciálni diváci prostredníctvom hlasovania na internetovej stránke, kde sú vždy na výber žánrovo tri rozličné filmy,“ uviedol hovorca Marek Tettinger.

Príjemné prostredie kina v amfiteátri pri jazere Kuchajda s 350 miestami na sedenie pravidelne priláka 400 až 500 ľudí. Mnohí si totiž posadajú na okolitú trávu. Návštevníci si môžu zapožičať aj deky, ktoré poslúžia na sedenie či prikrytie v chladnejšom počasí. Vstup na všetky projekcie je zadarmo, ak divák navštívi aspoň štyri projekcie, zapojí sa do súťaže o rôzne ceny.

Najbližší program:

  • 18.7. Susedia na odstrel (komédia)
  • 22.7. diváci vyberajú z filmov Americký ostreľovač (životopisný/ak­čný), 47 Ronin (akčný), Let's Dance All In (hudobný). Hlasovať môžu do soboty 18:00.

Kino pre náročnejších

Aj pri nepriaznivom počasí si Bratislavčania môžu zájsť na film do Letného kina SNG v Berlinke, ktoré sa nachádza na prízemí Esterházyho paláca. Dramaturgia kina poteší filmových fajnšmekrov, ktorí netúžia práve po komerčných kúskoch. Aj preto sú odporúčané divákom až od 12 rokov. O výber filmov sa stará Peter Konečný z portálu Kinema.sk.

„Cieľom dramaturgie je priniesť do Berlinky kvalitné a časom overené svetové tituly mimoriadnych filmových režisérov. Diela, ktoré prekračujú žáner, nútia divákov uvažovať a polemizovať. Je to akýsi malý filmový festival režisérskych hviezd a veľkých filmových mien, ktoré treba spoznať,“ povedala hovorkyňa Lada Gňačková. Kino premieta každý štvrtok o 21:00 a vstupné sú dve eurá.

Letné kino SNG v roku 2012 ožilo v amfiteátri Slovenskej národnej galérie a prinieslo atmosféru kina pod holým nebom do centra Bratislavy. V roku 2014 ho však zatvorili kvôli plánovanej rekonštrukcii, a tak je tomu dodnes. Preto sa myšlienka obľúbeného letného kina presunula do novootvorenej galerijnej kaviarne Berlinka.

Najbližší program:

  • 16.7. Antikrist (dráma/horor)
  • 23.7. Biela stuha (mysteriózny/dráma)
  • 30.7. Dva dni, jedna noc (dráma)
Letné kino SNG ponúka filmy pre náročných divákov. Foto: Letné kino SNG
letné kino SNG, berlinka Letné kino SNG ponúka filmy pre náročných divákov.

Zážitok ako z amerických filmov

Pre milovníkov netradičných zážitkov je v Bratislave k dispozícii jediné autokino široko ďaleko, kde si film môžu vychutnať trošku inak. Na parkovisku Shopping Palace na Zlatých pieskoch premietajú každý štvrtok, piatok a sobotu o 21:30. V programe si každý nájde to svoje, dokonca aj deti. „Snažíme sa uvádzať nové filmy, tiež o niečo staršie alebo populárne tituly zo slovenskej či českej produkcie. Minuloročné štatistiky ukazujú, že najobľúbenejšie sú komédie, fantasy a akčné filmy,“ povedala za organizátora Katarína Krivosudská.

Všetky projekcie sú zadarmo, jediné čo treba, je zaparkovať svoje auto, naladiť si na rádiu frekvenciu 91 FM, nastaviť si ľubovolne hlasitosť a vychutnať si film na veľkej obrazovke. O atmosféru ako z amerických filmov bude postarané. Podľa organizátorov návštevnosť každým rokom stúpa a koncept autokina je veľmi obľúbený.

„Záleží od filmu, ale v priemere je návštevnosť 70 áut na premietanie. V prípade daždivého počasia premietanie rušíme, musíme chrániť projekčnú techniku a zároveň stieranie dažďa z čelných skiel by narušilo sledovanie filmu,“ dodala Krivosudská.

Najbližší program:

  • 16.7. Muž, ktorý vedel priveľa (thriller, dráma)
  • 17.7. Iron man 3 (sci-fi)
  • 18.7. Zahulíme, uvidíme (komédia)
  • 23.7. Taká zvláštna rodinka (komédia)
  • 24.7. Šiesty zmysel (sci-fi)
  • 25.7. Rýchlo a zbesilo (akčný)

Filmy na pláži

Kočovné open air kino Bažant kinematograf so svojou špeciálne upravenou dodávkou IVECO už tradične zastavuje aj v Bratislave. Svoje filmy bude premietať od 14. júla do 20. augusta na Magio pláži na Tyršovom nábreží. Predstavenia začínajú krátko po zotmení, okolo 21:00 a vstup na všetky z nich je voľný. V prípade nepriaznivého počasia, predovšetkým, ak fúka silný vietor, organizátor premietanie ruší.

Minulý rok navštívilo kino pod holým nebom na Magio pláži dovedna až 7 500 divákov. K dispozícii majú ľudia aj tento rok lehátka a deky, keďže je však záujem väčší ako kapacita, sadnúť si môžu aj na zem.

Najbližší program:

  • 16.7. Ida (dráma)
  • 19.7. Ťažký deň (hudobný)
  • 20.7. Divoké historky (poviedková komédia)
  • 21.7. Vyššia moc (psychologický)
  • 22.7. Limonádový Joe aneb koňská opera (komédia)

Kino pod pyramídou

Od 19. júla štartuje aj Letné kino na terase rozhlasovej pyramídy, ktoré organizuje RTVS spolu s OZ Jedlé mesto. Každú nedeľu prináša nový zážitok v podobe filmových kúskov z veľkých európskych festivalov, ktoré potešia nenáročných divákov aj filmových nadšencov. Projekcie začínajú o 21:15 v júli a auguste a o 20:40 v septembri.

„Naším cieľom v tejto sezóne nie je prísť s kasovými trhákmi, ale návštevníkom našich terás sprostredkovať stretnutie s európskym filmom, ktorému bežné komerčné kiná nevenujú až toľko pozornosti,“ uviedol organizátor Vincent Štofaník.

Najbližší program:

  • 19.7. 1001 gramov (dráma)
  • 26.7. Láska na prvý boj (romantická komédia)
  • 2.8. My sme najlepší (komédia)
  • 9.8. Divoké historky (poviedková komédia)

Domáca klasika

Letné kino v Líščom údolí v Karlovej Vsi láka na kultové filmy českej a slovenskej kinematografie. Poteší preto filmových patriotov aj tých, ktorí si radi pozrú film v známom jazyku a bez titulkov. Sedadlá pre divákov k dispozícii nie sú, musia si vystačiť s trávou a dekou. Vstup je voľný a organizátori mysleli aj na možnosť zlého počasia. V takom prípade sa projekcia presunie pod strechu Karloveského kultúrneho centra.

Najbližší program:

  • 16.7. Samotári (komédia/dráma)
  • 23.7. Pásla kone na betóne (komédia)
  • 30.7. Lásky jednej plavovlásky (romantická komédia)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #film #letné kino