Rodinu zranených detí preverí sociálka

Za zranenia dvoch malých detí, ktoré boli doma bez dozoru a vypadli z okna na treťom poschodí, môžu v prvom rade ich rodičia. Zhodujú sa na tom psychológovia. Prípadom, ktorý sa stal v stredu v ubytovni na bratislavskej Agátovej ulici, sa už zaoberá aj Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny. Deti sú v bratislavskej detskej nemocnici, našťastie mimo nebezpečenstva. Tá včera poobede požiadala ústredie sociálnej práce o prešetrenie pomerov v rodine. Doteraz sa rodinou sociálka nezaoberala.

17.07.2015 09:13
debata

Za zranenia dvoch malých detí, ktoré boli doma bez dozoru a vypadli z okna na treťom poschodí, môžu v prvom rade ich rodičia. Zhodujú sa na tom psychológovia.

Prípadom, ktorý sa stal v stredu v ubytovni na bratislavskej Agátovej ulici, sa už zaoberá aj Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny. Deti sú v bratislavskej detskej nemocnici, našťastie mimo nebezpečenstva. Tá včera poobede požiadala ústredie sociálnej práce o prešetrenie pomerov v rodine. Doteraz sa rodinou sociálka nezaoberala.

Podľa doterajších zistení sa súrodenci hrali na parapete. Štvorroční Kamil a Jarmila bývajú s rodičmi a ďalšími súrodencami, v čase nešťastia však nikto doma nebol. Polícia už začala trestné konanie vo veci ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Za tento skutok hrozí v prípade dokázania viny ročné väzenie.

Psychológ Róbert Máthé si myslí, že rodičia mali asi iné priority ako bezpečnosť detí. Pravdepodobne nepočítali s tým, že by sa počas ich neprítomnosti mohlo niečo stať.

Podľa psychológa Martina Milera bolo konanie rodičov nezodpovedné. „Štyri roky sú príliš skorý vek na to, aby deti mohli byť samy doma, a to už z akýchkoľvek dôvodov. Štvorročné dieťa nemá schopnosti riešiť komplexnejšie problémy. A je to pri všetkom optimizme minimálne precenenie jeho schopností,“ povedal psychológ.

V ubytovni, kde rodina žila, v súčasnosti býva 124 rodín. Spravuje ju hlavné mesto Bratislava. Hovorkyňa primátora Ivana Skokanová pripomenula, že bezpečnosť detí je vždy na zodpovednosti rodičov. Bývanie v toto dome mesto poskytuje odchovancom detských domovov, osamelým rodičom s malými deťmi, zamestnancom mestskej polície a hlavného mesta. V jej priestoroch sídli aj sociálna pracovníčka, ktorú tam na pomoc obyvateľom vyčlenil magistrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #deti #Dúbravka