Lekárski odborári sa zastali odvolaného primára Kaščáka

Lekárske odborové združenie (LOZ) sa zastalo odvolaného primára trenčianskej pôrodnice Petra Kaščáka. Ako uviedli v stanovisku, odvolanie pre točenie videoklipu je absolútne neprimerané. Štát pritom podľa šéfa odborárov Petra Visolajského zakrýva oči nad obrovskými pochybeniami šéfov iných nemocníc.

21.07.2015 14:03
debata (7)

“Nielen preto, že Gynekologicko-pôrodnícka klinika v Trenčíne pod jeho vedením získala dvakrát ocenenie najlepšej kliniky na Slovensku, že jeho pracovisko výrazne zlepšilo renomé celej trenčianskej nemocnice, ale aj v kontexte nečinnosti riaditeľov nemocníc či samotného ministerstva v iných oveľa hrubších pochybeniach v oblasti zdravotníctva,” odôvodnil Visolajský.

“Lekárske odborové združenie sa napriek tomu, že bývalý pán primár nie je členom LOZ, jednoznačne stavia na stranu tohto čestného a profesionálne zdatného lekára a vyzýva riaditeľa trenčianskej nemocnice Stanislava Pastvu, aby prehodnotil svoj postoj,” dodal.

Primára trenčianskej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka odvolali v pondelok. Dôvodom malo byť to, že Kaščák dovolil na oddelení natočiť videoklip skupiny Karpatské Chrbáty z Vrbového. V klipe s názvom Žlčníkový záchvat aj sám vystupuje. Podľa nemocnice porušil pracovnú disciplínu.

Kaščáka sa okamžite zastal trenčiansky primátor Richard Rybníček. Vyhlásil, že išlo o politickú hru a o odvolaní rozhodol priamo minister zdravotníctva Viliam Čislák (Smer). Rozhodnutím podľa jeho slov ohrozil medicínsku kvalitu pôrodnice a ponížil Trenčanov. Ministerstvo v reakcii uviedlo, že je to v kompetencii riaditeľa, ale s odvolaním súhlasí.

Kaščák bol primárom vyše šesť rokov, za jeho éry sa trenčianska pôrodnica dvakrát stala najlepšou na Slovensku. Na sociálnych sieťach medzitým vzniklo viacero výziev na jeho návrat. Samotný Kaščák berie dôvod odvolania len ako zámienku. “Ako reálny dôvod vidím to, že nie každému vyhovuje môj štýl vedenia kliniky a konkrétni ľudia využili túto chvíľu ako zámienku na moje odvolanie,” povedal Kaščák.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #odvolanie #pôrodnica #Lekárske odborové združenie #primár