Trnavskí policajti dostali bicykle

V pondelok nasadli dvaja trnavskí mestskí policajti na novozakúpené bicykle a vyrazili do ulíc. Hliadkujú najmä v okrajových častiach mesta, na sídliskách, v parkoch a počas letnej sezóny aj na kúpaliskách a v športovom areáli Slávia. Podľa trnavského primátora Petra Bročku, ktorý s touto novinkou prišiel, sa zvýši dosah hliadok v mestských častiach. Radnica zároveň zníži prevádzkové náklady.

23.07.2015 15:30
trnava, cyklohliadka, bicykel, policajt Foto:
Do mestských častí to majú policajti naskok. Na bicykli sú rýchlejší ako pešia hliadka a dostanú sa aj na miesta, ktoré sú autom ťažko prístupné
debata (2)

V pondelok nasadli dvaja trnavskí mestskí policajti na novozakúpené bicykle a vyrazili do ulíc. Hliadkujú najmä v okrajových častiach mesta, na sídliskách, v parkoch a počas letnej sezóny aj na kúpaliskách a v športovom areáli Slávia. Podľa trnavského primátora Petra Bročku, ktorý s touto novinkou prišiel, sa zvýši dosah hliadok v mestských častiach. Radnica zároveň zníži prevádzkové náklady.

„U Trnavčanov mali policajti na bicykloch veľký ohlas. Zastavovali ich, pýtali si ich na rôzne informácie, dokonca sa s nimi fotografovali,“ hovorí náčelník mestskej polície Igor Keleši. Podľa údajov GPS najazdila hliadka 16 kilometrov.

Na bicykli budú vyrážať do ulíc len počas dňa a v dobrom počasí. Mestská polícia má k dispozícii štyri zmeny v nonstop prevádzke, na každú pripadá jedna cyklohliadka. „V rámci zmeny je vždy jeden náhradník, ak by niekto z rôznych dôvodov vypadol,“ vysvetľuje Keleši. Policajti sa mohli sami rozhodnúť, či chcú časť služby stráviť na bicykli.

Súčasťou mestskej polície je aj deväť žien. „Ich úlohou je kontrola spoplatneného parkovania v centrálnej mestskej zóne,“ hovorí Keleši. Dve z nich prejavili záujem o hliadkovanie na bicykloch. Ponúkli sa, že v prípade potreby pomôžu. Aj pre ne majú nachystaný kompletný výstroj.

Bročka mal zavedenie cyklohliadok vo svojom volebnom programe. On sám vymenil služobné auto za služobný bicykel. Nákup štyroch krosových bicyklov a kompletného výstroja pre 12 členov cyklohliadok stálo radnicu 9 600 eur. Táto suma bola schválená v rámci prvej aktualizácie mestského rozpočtu.

Či je počet cyklohliadok dostatočný, sa podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča ukáže po roku až dvoch. „Niektoré veci treba riešiť motorizovanými hliadkami či pochôdzkarmi.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Trnava #bicykle