Bratislavský hotel Danube chcú zbúrať, rozpútalo to polemiku

Na mieste existujúceho hotela Danube má vzniknúť komplex, ktorý by poskytoval priestory na obchod a služby, administratívu aj bývanie a parkovanie v podzemnej garáži. S výstavbou chce investor začať už na budúci rok a projekt za 65 miliónov eur by mal na nábreží stáť do roku 2019. Tento zámer rozpútal polemiku. Verejnosť nemá jednoznačný názor, mestská časť je proti. Podobné plány tu už boli. Otázne je, či tentoraz dokáže investor zámer realizovať.

24.07.2015 06:00
Hotel Danube, Bratislava Foto: ,
Hotel Danube v súčasnej podobe podľa investora nevyužíva potenciál lokality, v ktorej sa nachádza.
debata (29)

Investor predložil zámer na posúdenie predpokladaných vplyvov na životné prostredie. Spoločnosť Omega Investments ho v navrhovanej činnosti popisuje takto. Na pozemku s rozlohou takmer 7 400 metrov štvorcových vyrastie polyfunkčný komplex, ktorý bude mať štyri podzemné a šesť nadzemných podlaží s ustúpeným strešným siedmym podlažím. Investor navrhuje vybudovať podzemnú garáž so 460 parkovacími miestami na troch podlažiach. Prvé podzemné a dve nadzemné plánuje vyhradiť pre obchod a služby. Tretie až šieste podlažie bude patriť administratíve. Tá bude tvoriť asi 60 percent budovy. Na siedmom podlaží by malo vzniknúť aj 27 prevažne dvojizbových bytov. Administratívno-obchodné centrum Bratislava River Center je z dielne architektonickej kancelárie Architekti B.K.P.Š.

Radšej zbúrať ako rekonštruovať

Hotel Danube v súčasnej podobe podľa investora nevyužíva potenciál lokality, v ktorej sa nachádza, keďže plní iba ubytovaciu funkciu. Navyše jeho súčasná konštrukcia je podľa developera neadaptabilná na rozšírenie funkcií hotela. „V susedstve už historicky etablovaných ubytovacích objektov a ich kvalitami je dnešný objekt nedostatočne atraktívny a efektívny napriek svojej prestížnej pozícii,“ obhajuje svoj zámer hotel zbúrať a postaviť polyfunkčný objekt investor.

Projekt Bratislava YIMBY, ktorý svojim blogom podporuje výstavbu a rozvoj mesta a prináša informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v hlavnom meste, upozorňuje na pozitíva aj negatíva. „Z pozitív by sme zdôraznili predovšetkým dodržanie podobnej výšky a podlažnosti, ako majú aj ostatné budovy v uličnej fronte, vyrovnanie uličnej čiary zo strany od Hviezdoslavovho námestia a funkčné obohatenie lokality,“ hovorí Adrian Gubčo z Bratislava YIMBY. S odôvodnením investora, že situácia na trhu s hotelmi nie je pre vlastníkov budovy ako hotela atraktívna a dôsledkom toho je jej chátranie, súhlasí.

„Za negatívum považujeme predovšetkým radikálnu modernú architektúru, ktorá skutočne nezapadá do daného prostredia, zvýšené dopravné zaťaženie lokality a samotné dopravné riešenie, ktoré predpokladá obmedzenie priestoru pre chodcov a cyklistov na úkor individuálnej automobilovej dopravy, pričom vývoj by mal smerovať opačne,“ hovorí Gubčo za tím Bratislava YIMBY.

V lete v roku 2015 sa hovorilo o zbúraní... Foto: Omega Investments
Danube, hotel V lete v roku 2015 sa hovorilo o zbúraní hotela. Na jeho mieste mal vzniknúť komplex, ktorý by poskytoval priestory na obchod a služby, administratívu aj bývanie a parkovanie v podzemnej garáži.
V lete v roku 2015 sa hovorilo o zbúraní... Foto: Omega Investments
Danube, hotel V lete v roku 2015 sa hovorilo o zbúraní hotela. Na jeho mieste mal vzniknúť komplex, ktorý by poskytoval priestory na obchod a služby, administratívu aj bývanie a parkovanie v podzemnej garáži.

Zároveň upozorňuje na deštrukciu pôvodného komplexu, ktorý je prvou väčšou post-revolučnou stavebnou realizáciou v Bratislave a reprezentantom architektonickej postmoderny. „Tento smer zažíva v hlavnom meste zlé časy, keď dve z najlepších postmoderných stavieb – budova SLSP na Suchom Mýte a interiér obchodného komplexu Prior v Ružinov – boli zničené a zdevastované. Obávame sa, aby postmodernu v Bratislave nečakal podobný osud ako industriálne budovy, ktoré boli zničené skôr, ako sme si stihli uvedomiť ich hodnoty a náležite ich ochrániť,“ dodáva.

Gubčo vidí riešenie rekonštrukcie budovy tak, aby zodpovedala nárokom investora. „Isteže, ide o stavebne náročnejšie riešenie aj z hľadiska očakávaného profitu, s tým však treba rátať v prípade zásahov do takej exponovanej a vzácnej lokality ako je Rybné námestie. Obnovený komplex by mal rešpektovať pôvodnú architektonickú myšlienku a funkčne vhodne doplniť ponuku v rámci lokality,“ uzatvára. Investor však v odôvodnení zámeru hovorí o otáznej architektonickej kvalite, funkčnej strnulosti a nedostatku flexibility súčasného stavu.

Podobné plány tu už boli

Plány na búranie hotela medzi Hviezdoslavovým námestím a nábrežím Dunaja v bratislavskom Starom Meste starosta mestskej časti Radoslav Števčík odmieta a plánuje využiť všetky zákonné možnosti, aby korigoval zámer investora. Aj keď hotel nie je v dobrom technickom stave, podľa starostu k centru mesta patrí.

„V prípadoch ako je tento, je zásadná územno-plánovacia dokumentácia. V tomto prípade hovoríme o územnom pláne z roku 2007. Starosta je zároveň aj stavebným úradom, bude preto dôsledne posudzovať projektovú dokumentáciu k predmetnej stavbe,“ objasňuje hovorkyňa Starého Mesta Nora Remiarová. Každý investičný zámer, ktorý si vyžaduje vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby, musí byť podľa jej slov posúdiť oddelenie územného rozvoja mesta na magistráte.

„Výsledkom tohto posudzovania návrhu vo vzťahu k platnej územnoplánovacej dokumentácii je záväzné stanovisko k investičnej činnosti na území hlavného mesta. Jeho obsah je potom pre správny orgán v konaní podľa stavebného zákona záväzný,“ dodáva Remiarová.

Na mieste štvorhviezdičkového hotela z roku... Foto: Omega Investments
Danube, hotel Na mieste štvorhviezdičkového hotela z roku 1994 chce investor postaviť administratívno-obchodné centrum Bratislava River Center.

Spoločnosť Omega Investments získala hotel začiatkom roka 2013 od spoločnosti BRC Property, ktorá nedokázala splatiť dlhy banke. Už pred dvoma rokmi avizoval nový majiteľ rozsiahlu rekonštrukciu. Hotel plánoval zrekonštruovať, zmeniť dispozíciu budovy a umožniť tak jej využitie nielen ako hotela, ale aj na administratívu či oddych a zábavu. Vtedy sa spomínalo zastrešenie átria sklenenou strechou a vybudovanie vnútornej tropickej záhrady. Projekt sa mal realizovať od leta minulého roka.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Hotel Danube