Osud megakríža nad Nitrou majú v rukách úrady

Obrovský kríž, ktorý by zmenil panorámu Zoborských vrchov, sa dostal až na ministerstvo životného prostredia. Zakladateľ a spolumajiteľ stávkovej kancelárie Niké Otto Berger, ktorý ho chce postaviť ako dar mestu Nitra, sa odvolal proti rozhodnutiu nitrianskeho okresného úradu.

29.07.2015 13:00
Nitra, pešia zóna, Zobor Foto: ,
Megakríž nad Nitrou ľudia nechcú.
debata (26)

Ten určil, že najprv treba urobiť štúdiu, či stavba nepoškodí prírodu a až potom môže podnikateľ žiadať o ďalšie povolenia. Kríž má stáť v lokalite, ktorá patrí do európskej siete chránených území.

Odpor proti 50 metrov vysokej stavbe sa zdvihol na sociálnych sieťach. Nitrania tam spustili elektronickú petíciu, ktorou jej hovoria jasné nie. Proti sú aj ochranári. Samospráva zatiaľ zaujala vyčkávací postoj. Myšlienku kríža však nezavrhuje Nitrianske biskupstvo, ako však dodáva, do projektu nemieni zasahovať.

Ministerstvo: Podmienkou sú aj ďalšie povolenia

Podnikateľ sa obrátil na Okresný úrad v Nitre, aby zistil, či musí dať vypracovať štúdiu vplyvu stavby na životné prostredie tzv. EIA. Úrad potvrdil, že áno. Berger sa proti tomu odvolal na ministerstvo životného prostredia. V odvolaní podľa rezortu tvrdí, že výstavba kríža nebude mať významný nepriaznivý zásah pre prírodu, a preto podľa neho netreba robiť žiadnu štúdiu.

Ministerstvo najskôr rozhodnutie okresného úradu preskúma, až potom vydá stanovisko. Podľa jeho hovorcu Maroša Stana tak musí urobiť do 30 dní, vo zvlášť zložitých prípadoch do 60 dní. Odvolanie spolu so spisom mu prišlo pred viac ako týždňom. Ak minister dá za pravdu okresnému úradu, Berger bude musieť predložiť určené dokumenty, medzi nimi aj stanoviská odborníkov na ochranu životného prostredia.

Prečítajte si komentár Martina Krna Nedajme si Zobor

Zatiaľ je podľa Stana predčasné hovoriť o tom, či stavba bude, alebo nebude povolená. „Aj v prípade vydania zrušujúceho alebo pozmeňujúceho rozhodnutia ministerstva, navrhovateľ stále nebude oprávnený túto stavbu uskutočniť. Výstavba kríža je podmienená ďalšími povoleniami iných orgánov štátnej správy,“ reagoval hovorca.

Územný plán mesta hovorí, že v tejto lokalite sa stavať nesmie. „Územie je definované ako zeleň. V prípade kladných odborných stanovísk sa tým budeme zaoberať,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč. Mesto momentálne čaká na vyjadrenie ministerstva. „Od toho budú závisieť ďalšie kroky,“ dodal Dvonč. K zámeru samospráva zatiaľ nevydala žiadne povolenia.

Kríž má stáť na pozemku Nitrianskeho biskupstva, ktoré myšlienku víta. „Bolo by zvláštne, ak by sme mali výhrady voči symbolu kresťanstva. Samozrejme, treba brať do úvahy aj stanoviská odborníkov z rôznych oblastí,“ zdôrazňuje hovorca biskupstva Miroslav Lyko. Do projektu biskupstvo vstupovať neplánuje.

Proti výstavbe sa zdvihol nesúhlas verejnosti. Na sociálnej sieti vznikla skupina s názvom Nechceme oligarchov náhrobok nad Nitrou, ktorá má takmer 900 fanúšikov. Minulý týždeň sa rozbehla elektronická petícia s názvom Nechceme Bergerov pomník nad Nitrou. Do utorkového poludnia ju podpísalo viac ako 360 ľudí.

Denník Pravda oslovil aj podnikateľa Otta Bergera, pre dovolenku ho však nezastihol.

Kríž zasiahne do chráneného biotopu

Po medializovanom neúspechu s výstavbou kríža na hradnom návrší v Bratislave sa Berger zameral na Nitru. Vytypoval si lokalitu s miestnym názvom Malá skalka. Tá je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie a zároveň aj Územia európskeho významu Zobor, ktoré je zaradené do európskej siete chránených území NATURA 2000.

„Chránená krajinná oblasť bola vyhlásená v roku 1985. Jednou z podmienok bolo aj zachovanie jej charakteru,“ upozorňuje riaditeľ CHKO Ponitrie Radimír Siklienka. Kríž by podľa neho panorámu Zobora zmenil.

Kríž s navrhovanou výškou 50 metrov a rozpätím 25 metrov by tvorilo niekoľko častí, ktoré by sa poskladali pomocou vrtuľníka. Ochranári predpokladajú, že do chráneného biotopu by zasiahla už len jeho samotná inštalácia, ktorá zahŕňa výkopové a terénne práce a ktorú bude sprevádzať hluk. V zámere sa tiež počíta s led diódami na prednej strane kríža. „To môže mať nepriaznivý vplyv na živočíšne druhy, ktoré sú aktívne v noci,“ dodáva Siklienka.

V okolí ochranári zaregistrovali tri druhy chránených netopierov. „Nočné osvetlenie kríža vyvolá zvýšený výskyt hmyzu v jeho okolí, čo znamená narušenie prirodzeného stavu ekosystému. Hmyz sa stane ľahkou korisťou pre predátorov. Osvetlenie však znevýhodňuje tie, ktoré sa živia hmyzom, ale svetlu sa vyhýbajú,“ vysvetľuje Siklienka. Ide napríklad o pomaly lietajúce netopiere ako podkovár malý a netopier obyčajný.

Monument okrem toho priláka viac turistov. Zvýšená návštevnosť Zoboru bude mať podľa ochranárov negatívne vplyvy na faunu aj flóru, a preto nárast počtu turistov mimo turistických chodníkov a cyklotrás považujú za nežiaduci.

Záujem stavať na Zobore bol aj v minulosti. V chránenej oblasti momentálne stojí horná stanica sedačkovej lanovky, ktorú v roku 2009 demontovali, a telekomunikačná veža. Podľa Siklienku sa tu tiež objavil zámer na vybudovanie lyžiarskeho vleku. „Napokon z toho zišlo,“ približuje riaditeľ CHKO Ponitrie.

Na Zobore mohol byť aj nápis Nitra, podobný nápisu Hollywood v Los Angeles v Kalifornii. Tento nápad sa dostal do projektu Mestské zásahy 2013. Vo verejnom hlasovaní získal len 867 priaznivcov, veľká časť verejnosti ho skritizovala.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #kríž #Zobor #Otto Berger