Dobrovoľníkov v Trnave pribúda, chcú ich prepojiť

V mnohých mestách sa rozširujú dobrovoľnícke aktivity. Ľudia chcú pomáhať, zlepšovať svoje okolie a prinášať doň radosť. Dobrovoľníci pribúdajú aj v Trnave, kde sa ich pôsobenie rozhodli koordinovať.

30.07.2015 17:00
trnava, rínek, bronco Foto:
Pre neziskovku Bronco, ktorá organizuje aj obľúbený Trnavský rínek, boli najťažšie začiatky.
debata

Radnica už vybrala pracovníka, ktorý bude zastrešovať činnosť občianskych združení a neziskových organizácií. Ich aktuálny zoznam mestu zatiaľ chýba. „Pri niektorých sme stratili spätnú väzbu a v súčasnosti o nich nemáme žiadne informácie,“ prezrádza hovorca radnice Pavol Tomašovič. Jednou z prvých úloh koordinátora preto bude zmapovať všetky dobrovoľnícke organizácie, ktoré v Trnave pôsobia.

Podľa evidencie občianskych združení ministerstva vnútra by ich mali byť desiatky. Mnohé o sebe ani nevedia, hoci sa venujú aktivitám v rovnakej oblasti. Radnica by ich chcela prostredníctvom koordinátora navzájom poprepájať a vytvoriť tak základ dobrovoľníckeho centra. „Mesto chce zmapovať, aké sú ich potreby a možnosti vzájomnej spolupráce,“ dodáva Tomašovič.

Koordinátor by mal nastúpiť od septembra. Pre dobrovoľníkov bude kontaktnou osobou, ktorá im zodpovie všetky otázky a pomôže vybaviť ich požiadavky. Nemusia tak chodiť od jedného úradníka k druhému. „Združenia a neziskovky budú fungovať tak ako doteraz. Chceme byť len nápomocní,“ hovorí Tomašovič. Radnica uvažuje aj o možnosti vytvoriť dobrovoľnícke zázemie v budove bývalej Základnej školy v Jame, ktorú má v dlhodobom prenájme Univerzita sv. Cyrila a Metoda.

Z aktivít dobrovoľníkov chce radnica zistiť, čo je v meste dôležité. Na druhej strane sa chce vyhnúť zbytočnej duplicite. „Ak niekto organizuje napríklad kultúrne podujatie menšinového žánru, je lepšie, ak im poskytneme finančnú pomoc v rámci dotácie, ako by sa do toho malo púšťať mesto,“ hovorí Tomašovič. Týka sa to aj ďalších oblastí. Ide často o projekty a služby, ktorým sa dobrovoľníci venujú dlhodobo, a preto ich vedia poskytnúť oveľa efektívnejšie.

Mesto si od toho sľubuje aj lepšie a pružnejšie prerozdeľovanie peňazí v rámci svojho rozpočtu. Podklady o aktivitách dobrovoľníckych organizácií bude koordinátor predkladať mestskému zastupiteľstvu. Peniaze tak môžu byť nasmerované adresnejšie.

Trnavské združenia a neziskovky založenie dobrovoľníckeho centra vítajú. „Najťažšie boli začiatky, keď sme nevedeli, na koho sa obrátiť,“ hovorí Matúš Hlinčík z neziskovej organizácie Bronco, ktorá organizuje aj známy Trnavský rínek. Po niekoľkých akciách sa už zabehli. „Koordinátor bude posun vpred. Zjednoduší to komunikáciu medzi samosprávou a dobrovoľníkmi,“ hovorí Hlinčík. Na Bronco sa obrátila aj skupina študentov, ktorí chceli zorganizovať niečo podobné, no nevedeli, ako začať.

„Založenie dobrovoľníckeho centra pomôže urobiť poriadok v tom, kto, kde a ako môže pomôcť,“ myslí si riaditeľka Krízového strediska Trnava a členka občianskeho združenia Krízové centrum Trnava Andrea Horníčková. Venujú sa najmä deťom, ale aj matkám, ktoré zažili domáce násilie. Združenie založili zamestnanci strediska a ich rodinní príslušníci, aby im dokázali pomôcť ešte viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #dobrovoľníctvo #neziskové organizácie #občianske združenia