Práce pred bratislavskou Hlavnou stanicou sú v polčase

Práce na úprave priestoru pred bratislavskou Hlavnou stanicou sú v polovici. Podľa plánu by mali trvať do konca letných prázdnin. Pozrite sa, ako pokračujú a čo ešte treba dotiahnuť.

31.07.2015 09:30
hlavná stanica Foto: ,
Bratislava začala revitalizovať priestor pred stanicou v polovici júna. Práce by mali trvať do konca letných prázdnin.
debata (26)
Z chodníkov zmizli výtlky, zábradlie dostalo... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica Z chodníkov zmizli výtlky, zábradlie dostalo nový náter.

Pred Hlavnou stanicou pribudol nanovo vyasfaltovaný povrch zastávok MHD, náter na stĺpoch verejného osvetlenia aj na zábradlí, väčšie smetné koše, pribudla zeleň a mesto nechalo vyčistiť priestor pod dreveným prístreškom. Pribudli aj drevené lavičky. „Momentálne sa pracuje na úprave stredového parkoviska, ktoré bude užšie,“ hovorí Ivana Skokanová z bratislavského magistrátu. Tento krok by mal zvýšiť dopravnú priepustnosť. Mesto plánuje zriadiť bezplatné krátkodobé parkovanie určené iba na výstup a nástup. Vybudovať chce aj bezbariérový priechod od parkoviska k železničnej stanici.

Spred stanice zmiznú stánky aj taxíky. Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica Spred stanice zmiznú stánky aj taxíky.
Pribudli aj nové smetné koše. Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica Pribudli aj nové smetné koše.

Práce sú podľa časového harmonogramu v polovici. Počas augusta chce mesto opraviť eskalátor. Po skončení letných prázdnin by sa na stanicu mali vrátiť aj električky. Radnica navyše plánuje opraviť aj nadchod smerom od stanice cez Šancovú ulicu a priľahlú zastávku. Zábradlie na nadchode dostane nový náter a v pláne je aj oprava schodov. Na skrášlenie priestoru pred Hlavnou stanicou mesto vyčlenilo 220-tisíc eur.

Električkovú dopravu na stanicu obnovia koncom... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica Električkovú dopravu na stanicu obnovia koncom augusta.
Magistrát chce počas augusta zrekonštruovať aj... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica Magistrát chce počas augusta zrekonštruovať aj eskalátory.

Podľa Juraja Bilčíka z Bratislavskej občianskej samosprávy bolo okolie stanice v katastrofálnom stave a dobrovoľníci ho v minulosti upravovali na vlastné náklady. „Aj preto sme sa pozreli na to, ako to tentoraz rieši samospráva,“ hovorí Bilčík. „Vzhľadom na vyčlenené peniaze je toho dosť, čo chce urobiť. Dá sa povedať, že predvádza dosť muziky za málo peňazí, najmä ak plánuje z avizovaného rozpočtu upraviť aj nadchod. To nás prekvapilo,“ dodáva s tým, že úprava nadchodu bola aj na zozname dobrovoľníkov. To, že sa v priestore niečo deje, víta. Upozorňuje však aj na mínusy a veci, ktoré treba dotiahnuť do konca.

„Chodníky bez výtlkov, nové kryty na kanáloch a upravené zábradlie aj stĺpy verejného osvetlenia či kvety v kvetináčoch sú plusom. Je však nevyhnutná pravidelná údržba či odstránenie prerastajúcej buriny. Verím, že pribudne aj vodorovné dopravné značenie a mali by žltou a bielou farbou domaľovať obrubníky na zastávkach a ostrovčekoch,“ hodnotí Bilčík stav počas úprav predstaničného priestoru. Upozorňuje na vizuálny smog, všadeprítomné reklamné trojnožky aj stánky, ktoré komplikujú pohyb pred stanicou. Podľa jeho slov by mohli mať aspoň jednotný dizajn.

Bratislavská občianska samospráva vidí mínus v... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica Bratislavská občianska samospráva vidí mínus v nedostatočnej úprave dreveného prístrešku.
Práce v priestore pred železničnou stanicou je... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica Práce v priestore pred železničnou stanicou je stále viac ako dosť.
Na skrášlenie priestoru pred Hlavnou stanicou... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hlavná stanica Na skrášlenie priestoru pred Hlavnou stanicou mesto vyčlenilo 220-tisíc eur.

Podľa hovorkyne magistrátu sa jednému zo stánkov končí nájom na jeseň a dva ďalšie plánujú presunúť bližšie na stranu nástupných zastávok. Mínus vidí Bratislavská občianska samospráva aj v nedostatočnej úprave dreveného prístrešku. „Predstaničné námestie je vstupná brána do mesta. Blízko sú ministerstvá či Slovenská akadémia vied. Tento priestor by sa naozaj patrilo dať do poriadku,“ uzatvára Bilčík.

Bratislava začala revitalizovať priestor pred stanicou na vlastné náklady v polovici júna. Práce realizuje zmluvný partner mesta spoločnosť A.R.K. technické služby.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rekonštrukcia #hlavná stanica