Obyvatelia Gabčíkova dohlasovali o utečencoch, referendum bolo pokojné

V Gabčíkove sa o 19.00 zatvorili hlasovacie miestnosti. Jeho obyvatelia sa v referende vyjadrili, či chcú alebo nechcú prijať do miestneho centra migrantov z rakúskeho tábora.

02.08.2015 08:48 , aktualizované: 19:00
referendum, Gabčíkovo Foto: ,
Obyvatelia Gabčíkova v referende hlasujú o prijatí alebo neprijatí utečencov z rakúskeho tábora v ich centre. Priebeh referenda je zatiaľ pokojný.
debata (106)

Priebeh referenda bol pokojný a bez konfliktov. Potvrdila to trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

V zoznamoch je zapísaných približne 4 300 voličov. Odpovedali na otázku, či sú proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo. Písmenom X označia odpoveď „áno“ alebo „nie. Referendum sa začalo o siedmej hodine ráno a skončilo sa o siedmej večer. Obec plánuje výsledky zverejniť na svojom webe o 21.00 h. Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

Hovorca ministra vnútra Ivan Netík upozornil na to, že referendová otázka je postavená zle. „V Gabčíkove nejdeme zriadiť žiadny dočasný utečenecký tábor. Migranti tu boli umiestňovaní na základe zmluvy už od roku 1994, a to bez väčších problémov,“ povedal Netík. Dodal, že výsledok miestneho hlasovania nie je pre štátne orgány záväzný.

Peter Kresák, odborník na ústavné právo, vidí problém v tom, že štátna moc nemusí rešpektovať právoplatné referendum. Pripomenul, že u nás ju k tomu zákon nezaväzuje, a to by sa podľa neho malo zmeniť.

O príchode migrantov z preplneného zariadenia v Traiskirchene sa definitívne rozhodlo po tom, čo slovenský minister vnútra Robert Kaliňák a jeho rezortná rakúska kolegyňa Johanna Miklová-Leitnerová podpísali 21. júla memorandum o spolupráci. Dohoda má dvojročnú platnosť. Slovensko má poskytnúť ubytovanie a stravu celkovo pre 500 migrantov, ktorí požiadali o azyl v Rakúsku. Počas augusta má prísť prvých 250 ľudí, v septembri bude nasledovať ďalších 250. Spolu s nimi prídu sociálni pracovníci, dokonca aj bezpečnostná služba.

Zariadenie v Gabčíkove je už na príchod migrantov a ich rakúskeho sprievodu pripravené. Migranti budú mať v tábore vlastný režim, ktorý bude zabezpečovať rakúska strana. Podľa Migračného úradu sa zrejme budú môcť voľne pohybovať po obci. V Rakúsku absolvovali všetky potrebné lekárske vyšetrenia.

„S rakúskou stranou sme sa dohodli, že ak budú migranti porušovať zákony, ihneď ich vrátia do tábora v Rakúsku,“ priblížil Netík. Ministerstvo preto nepredpokladá, že budú robiť problémy. Akékoľvek porušenie zákona by im zásadne sťažilo prístup k udeleniu azylu. „Aj napriek tomu slovenská polícia prijme opatrenia, ktoré však z bezpečnostných a taktických dôvodov nebudeme zverejňovať,“ dodal Netík. Po skončení azylového konania sa migranti vrátia späť do Rakúska, budú tu len dočasne.

Ďalšia petícia proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora prebieha v súčasnosti v obci Ladce pri Ilave. Sýrskych migrantov chcú umiestniť v unimobunkách pri areáli kaštieľa. Takisto tu zvažujú vyhlásenie miestneho referenda.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #utečenci #referendum