Legendárnu Zelenú žabu po pätnástich rokoch otvorili

Pýcha československého predvojnového funkcionalizmu, kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, je opäť v prevádzke. Pre vážnu technickú poruchu ho pred pätnástimi rokmi zatvorili a odvtedy chátralo.

02.08.2015 19:00
Zelená žaba, kúpalisko Foto: ,
Plavecký 33-metrový bazén s rôznymi atrakciami si vyskúšali niektorí záujemcovia ešte pred oficiálnym otvorením.
debata (8)

V sobotu ho po komplexnej rekonštrukcii, ktorá stála približne 10 miliónov eur, otvorili. Podľa Štefana Škultétyho, primátora Trenčianskych Teplíc, dochádza tak k veľkému prelomu z hľadiska ďalšieho rozvoja cestovného ruchu v kúpeľnom meste.

Areál sa zmenil na nepoznanie. Oblúková podoba hlavnej budovy zostala síce zachovaná, ale plavecký aj detský bazén dopĺňajú vodné atrakcie, pribudli športoviská a saunový svet, ktorý tu nikdy nebol. Nachádza sa medzi stromami nad kúpaliskom. „Som presvedčený, že je to najunikátnejší saunový svet na Slovensku, je celý skrytý v lese,“ povedal Ján Svoboda, konateľ spoločnosti Kúpele Zelená žaba.

Pôvodne bola Zelená žaba termálnym kúpaliskom,... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Zelena zaba 11 Pôvodne bola Zelená žaba termálnym kúpaliskom, kam pritekala voda z liečivého prameňa Sina.

Celé kúpalisko má príťažlivú polohu, nachádza sa na kopci nad mestom, uprostred lesa. Pôvodne bola Zelená žaba termálnym kúpaliskom, kam pritekala voda z liečivého prameňa Sina. To už po rekonštrukcii nie je možné, v bazénoch bude zohriata pitná voda. Do svojho zatvorenia bola Zelená žaba sezónnym zariadením, v zime bola pre verejnosť zatvorená. Teraz bude fungovať celý rok, v niektorých mesiacoch bez vonkajších bazénov.

Majiteľom Zelenej žaby je Ivo Valenta, ktorého české médiá zaraďujú medzi tridsať najbohatších Čechov. Investícia do tohto objektu je vraj jeho srdcová záležitosť, a nie výsledok chladnej kalkulácie. Z vlastného vrecka zaplatil 8,5 milióna eur, pol druha milióna získal na rekonštrukciu z eurofondov.

„Je to jedna z mála investícií, ktorú platím ako fyzická osoba, všade inde sú to skôr firemné investície. Keď som si pred pár rokmi prezrel areál Zelenej žaby, veľmi sa mi zapáčil, hoci bol spustošený,“ vraví Valenta, zakladateľ holdingu Synot, ktorého hlavným biznisom sú stávky a lotérie. Jednou z jeho divízií je aj gastronómia, v Trenčíne napríklad kúpil a zrekonštruoval storočný hotel Elizabeth pod Trenčianskym hradom.

Kým prídete k Zelenej žabe, čaká vás cestička... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Zelena zaba Kým prídete k Zelenej žabe, čaká vás cestička do kopca a potom kamené schodisko.
V priestoroch hlavnej budovy zreštaurovali aj... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Zelena zaba V priestoroch hlavnej budovy zreštaurovali aj pôvodné fresky z medzivojnového obdobia.

Otvorenie kúpaliska trenčianskoteplická radnica privítala, jej predstavitelia hovoria o splnených snoch. „Veľa si sľubujeme od investície, ktorá prišla do regiónu, nielen z hľadiska zamestnanosti, ale aj množstva ľudí, ktorí sem budú prichádzať. Preto sme doteraz všemožne podporovali investora v jeho aktivitách,“ zdôraznil primátor Štefan Škultéty. Maximálna kapacita Zelenej žaby je 750 ľudí, ale pravdepodobne sa tu postupne za deň vystrieda okolo tisíc návštevníkov, tak ako to bývalo v minulosti. Celodenné vstupné je 9,50 eura, trojhodinová vstupenka stojí 6,50 pre dospelého. Od týchto súm sa odrátavajú rôzne zľavy, napríklad pre seniorov či obyvateľov Trenčianskych Teplíc, pripravené sú aj rodinné balíčky.

Zaujímavá je VIP zóna, do ktorej treba zaplatiť 50 eur za jednorazovú vstupenku, alebo 1000 eur za permanentku na celý rok. Za tieto peniaze návštevníkovi pridelia aj osobného komorníka, ktorý sa oňho bude počas celého pobytu starať. „Na prvý pohľad sa to zdá veľa peňazí, ale návštevník má v tom vyčlenené miesto vo VIP zóne, vstup do všetkých atrakcií v areáli vrátane saunového sveta, nečaká v rade, parkuje priamo v areáli,“ dodal Svoboda.

Vo vynovenom areáli Zelenej žaby je určite čo... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Zelena zaba Vo vynovenom areáli Zelenej žaby je určite čo obdivovať.

Kúpalisko Zelená žaba vzniklo v tridsiatych rokoch minulého storočia, táto funkcionalistická stavba je dielom brnianskeho architekta Bohuslava Fuchsa. Postavili ho na kopci nad Trenčianskymi Teplicami, toto miesto vybrali preto, lebo tu najdlhšie svieti slnko, aby sa tu dalo čo najdlhšie opaľovať. Kedysi patrilo kúpeľom. Dnes je technickým unikátom zapísaným v zozname pamiatok. Bazén čiastočne vytesaný do skaly v roku 2000 praskol a doteraz bol zatvorený.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpalisko #trenčianske teplice #Zelená žaba