Aktivisti podali pre kúpalisko Búdková trestné oznámenie

Občianske združenie Mičurín v stredu podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s výzvou na prevádzkovateľa letného bazéna na Búdkovej v Bratislave. Ako na tlačovej besede povedal predseda OZ Mičurín Marcel Šimončič, výzva na prevádzkovateľa kúpaliska, ktorú uskutočnila Iuventa - Slovenský inštitút mládeže, bola podľa neho podozrivá a netransparentná.

05.08.2015 14:08
Iuventa, Budkova 2, bazen, kupalisko Foto: ,
Kúpalisko na Búdkovej v Bratislave.
debata (2)

Obálky s cenovými ponukami sa v rámci výzvy na prevádzkovateľa kúpaliska podľa Šmončiča otvorili skôr, ako boli prizvaní účastníci konania. „Obálky neboli otvorené za účasti všetkých záujemcov, ktorí sa do verejnej výzvy na prevádzkovateľa prihlásili, čim boli porušené jej podmienky, ktoré Iuventa vyhlásila,“ hovorí Šimončič. Otvorením obálok bez účasti záujemcov podľa neho porušili vedomým a účelovým konaním neznámi páchatelia ustanovenia zákona a tiež práva pri správe cudzieho majetku.

„Účastníci konania nemohli dohliadať na transparentnosť celého procesu. Do miestnosti ich púšťali po jednom, čo je protiprávne. Nemali možnosť vidieť ponuky ostatných uchádzačov, čo je v rozpore so zákonom,“ hovorí Šimončič. Predseda občianskeho združenia tiež upozorňuje, že komisia napokon vybrala novozaložené občianske združenie Búdková, ktoré sa nakoniec vzdalo prevádzkovania kúpaliska. Združenie pritom podľa Šimončiča založili len 25 dní pred vyhlásením výzvy.

Občianske združenie Mičurín už koncom júla žiadalo ministra školstva Juraja Draxlera o okamžité odvolanie generálneho riaditeľa príspevkovej organizácie ministerstva školstva Iuventa Rastislava Pavlíka a jeho zástupcu Jána Hrubého z funkcie. Obaja sú podľa občianskeho združenia plne zodpovední za nečinnosť a netransparentné výberové konanie pri hľadaní prevádzkovateľa bazéna v areáli Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave a tiež za to, že kúpalisko dnes nie je v prevádzke.

Minister školstva Juraj Draxler tvrdí, že podnikol všetky kroky, aby bazén v Iuvente mohol fungovať. Iuventa však podľa neho nemá peniaze na prevádzku a ako sa ukázalo, ani na nevyhnutnú rekonštrukciu bazéna. Minister pripomína, že Iuventa hľadala prevádzkovateľa bazéna vo výzve. V súťaži vybrali jednu úspešnú uchádzačku, ktorá však po zistení reálneho technického stavu bazéna odstúpila od svojej ponuky. Ministerstvo teda doteraz nenašlo prevádzkovateľa, ktorý by bol schopný splniť zákonom stanovené kritériá.

Otázka využitia areálu Iuventy na Búdkovej a tiež kúpaliska v jeho areáli sa otvorila po tom, ako v polovici mája strana SaS upozorňovala na predaj budovy Iuventy. Predaj mal byť podľa strany biznisom s oligarchami. Minister školstva Juraj Draxler následne 27. mája vyhlásil, že budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave sa predávať nebudú a rezort iba hľadá účelné využitie tohto priestoru.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #aktivisti #kúpalisko #trestné oznámenie #Iuventa