Pomoc, ktorá zlepší orientáciu záchranárov

Situácia, keď záchranári nemôžu nájsť adresu, kde je potrebný rýchly zásah zdravotníkov, je nepríjemná pre tých, ktorí pomoc volali, ale aj pre samotných záchranárov. Stáva sa to napríklad v obciach, kde nemajú označené ulice a čísla domov nie sú podľa poradia. Ján Kura z Liptovských Revúc prišiel s jednoduchým nápadom, ktorý výrazne zlepší orientáciu záchranárov. V obci k domom priradili GPS súradnice a zoznam odovzdali operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby. Jeho nápad si pomaly osvojujú aj ďalšie obce.

07.08.2015 08:00
Dispečer 112 Foto: ,
Dispečeri operačného strediska nadiktujú posádke okrem adresy aj presné GPS súradnice.
debata (1)

„Takýto podnet mi dal náš obyvateľ, ktorý volal rýchlu zdravotnú pomoc, sanitka však chvíľu hľadala miesto zásahu. Bol z toho nervózny, lebo jeho príbuzný mal problémy a potreboval urgentnú pomoc,“ hovorí Kura, ktorý je poslancom obecného zastupiteľstva v obci Liptovské Revúce. Napadlo mu, že by mohli záchranárom pomôcť s orientáciou, rozhodli sa obehnúť domy a podľa navigácie priradiť k ich súpisným číslam aj zemepisné súradnice. Takto označili 780 domov.

Jednoduchý, ale prospešný nápad si osvojili aj v Turčianskej Štiavničke. Tiež preto, aby záchranári našli skôr a jednoduchšie adresy, kde si ľudia cez tiesňovú 112 privolali pomoc. Prostredníctvom navigácie namerali súradnice vyše 300 domom v obci. „Nahodili sme to do počítača a elektronickou formou ich zašleme operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby. Je to úplne jednoduchá vec, ale môžeme tým zrýchliť a spresniť zásah záchranných zložiek,“ mieni starosta Turčianskej Štiavničky Peter Očka. GPS súradnicami označili domy zatiaľ v obciach Liptovská Revúca a Turčianska Štiavnička. No Kura už komunikoval s ďalšími tromi slovenskými obcami, kde tiež plánujú vytvoriť rovnaký zoznam.

Starosta Turčianskej Štiavničky Peter Očka... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Starosta Turčianskej Štiavničky Starosta Turčianskej Štiavničky Peter Očka (vľavo) a Ján Kura z obce Liptovské Revúce, kde priradili GPS súradnice k súpisným číslam domov.

„Príjemne nás to prekvapilo, že vyšla takáto aktivita z obcí a určite plnohodnotnú funkciu by to splnilo práve vtedy, keby sa tento projekt roztiahol na celoslovenskú platformu a mali sme takto zastrešené minimálne tie obce, ktoré nemajú označené ulice,“ hovorí Lucia Mesárošová, hlavná operátorka záchrannej zdravotnej služby.

Adresy so súpisnými číslami domov a súradnicami bude mať operačné stredisko vo svojom systéme. Dispečer operačného strediska, ktorý vydá pokyn na zásah, má možnosť zdravotníkom, ktorí idú do terénu, nahlásiť k adrese aj GPS súradnice, ktoré si posádka buď nahodí do svojho navigačného systému, alebo v prípade potreby je operátor schopný navigovať zasahujúcich zdravotníkov až na miesto udalosti podľa gps súradníc. „Je to prínos najmä pre presné zisťovanie miesta udalosti, keďže miesto udalosti je jedným zo základných atribútov príjmu tiesňového volania a takisto výdaja pokynu na zásah ambulancie záchrannej zdravotnej služby,“ dodáva Mesárošová.

Orientácia záchranárov je sťažená najmä tam, kde nemajú označené ulice, alebo tam, kde od cesty nevidno číslo domu. Prípadne súpisné čísla nejdú podľa poradia. V tme, v snehovej chumelici alebo v silnej búrke je to ešte náročnejšie. "Zatiaľ sme mali v obciach len také poznatky, že keď posádka nemohla nájsť číslo domu, spojili sme volajúceho s posádkou a on ich navigoval, ale nie vždy je takéto spätné spojenie možné.

Ak nám však niekto zadá súradnice a my si ich nahodíme do navigácie vo vozidle, je to jednoduchšie, už by sa nemalo stať, žeby záchranár nemohol nájsť číslo domu alebo zraneného niekde v lokalite, kde tieto GPS súradnice budeme mať zadané," hovorí Anna Škulcová, vedúca operátorka Krajského operačného strediska záchrannej služby Žilina. Škulcová dodala, že GPS súradnice bežne zadávajú cudzinci pri volaniach na tiesňovú linku, napríklad pri dopravných nehodách na našich cestách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #GPS #rýchla zdravotná pomoc